avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 315 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Fondul de reparatii
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Fondul de reparatii

la adunarea generala din marti 2012 sa aprobat fondul de reparatie pe anul 2012la aprobarea acestui fond nu sa propus de catre comitetul executiv suma totala pe trasei lunare .in luna iunie neam trezi ca in listele lunare a[pare rubrica f.r.in valoare de 50 lei .deabia in luna augustam am facut cerere la presedinte, ,acesta raspuzindumi in scris ca la sedinta comitetului executivdin 20,05,2013 el a propus aceasta suma sisa se incaseze timp de 4 luni comitetul a aprobato.Eu considerind acest lucru un abuz .nu am achitat valoarea fondului de reparatie pe aacest an 2012 Am fost trecuta la restante pina in luna ianuarie2013 dupa care nu a mai aparut aceasta restanta la f,r, ,acum in luna iunei ma trezesc din no cu restanta la f.r. am cerut explicati in scris si imi comunica ca sa inlocuit tevile de canalizare si ca trebuie sa platesc.va rog sami spuneti ce este legal sa fac
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 21:47, 20 Iunie 2013
1-Norma in vigoare prevede ca in primul trimestru al fiecarui an sa fie covocata adunarea generala a proprietarilor,in cadrul careia sa se prezinte raportul de activitate,descarcarea de gestiune,planul de buget venituri si cheltuieli,eventuala majorare/completarea fondurilor
HG nr 1588/2007 Art. 22

(9) Pentru lucrarile privind proprietatea comuna, administratorul, tinand seama de pret, durata de executie si calitate, supune spre analiza, selectie de oferte si aprobare comitetului executiv al asociatiei de proprietari ofertele operatorilor economici care satisfac cerintele, in vederea executarii lucrarilor, conform legislatiei in vigoare, potrivit art. 37 din Legea nr. 230/2007. In caz contrar, cheltuielile nu vor fi acceptate la plata.

Daca se sustine ca a fost dispusa executarea lucrarii respective ar trebui sa solicitati documentele justificative,pentru a cobstata daca a fost respectata dispozitia in vigoare
Daca nu achitati c/v executie,veti acumula sume cu titlu de restanta,care sunt generatoare de penalitati,debit pentru care asociatia de proprietari poate dispune aplicarea disp art 49,50,51 din
L nr 230/2007Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.


Daca exista indeplinite formalitatile legale,pe cale de consecinta se impune sa achitati c/v individual impusa
Corinaaa a scris:
va rog sami spuneti ce este legal sa fac

Sa platiti fondul de reparatii asa cum s-a stabilit de comitetul executiv si/sau in adunarea generala. Pentru ca nu aveti fond de reparatii din care sa se suporte suma ce va revine din valoarea reparatiei efectuate, acum trebuie sa platiti aceasta suma afisata pe lista de plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desfiintare fond de reparatii c0stii c0stii 1-comitetul executiv poate decide incetarea colectarii fondului de reparatii incepind cu data de 01.01.2015? 2-ce se intimpla cu locatarii care mai au bani la ... (vezi toată discuția)
Liste de plată cu valori ciudate. flory_mr flory_mr În Asociația de Proprietari de care cu rușine și jenă aparținem (forțat), există asemenea ciudățenii de liste de plată, unde la rubricile Fond de ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari, fondul de rulment carmen2009 carmen2009 fondul de rulment mai este obligatoriu? administratorul mai poate aduna bani in avans ex lift reparatii?el zice ca aduna pentru 4 ani in avans? are dreptul? (vezi toată discuția)