avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Firma in insolventa. Mai primesc salariu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Firma in insolventa. Mai primesc salariu?

Buna ziua tuturor, De curand firma la care lucrez a intrat in insolventa. Pana sa intre in insolventa avea sa imi plateasca salariul restant pe luna Aprilie si Mai. Ce trebuie sa fac in aceasta situatie avand o functie de conducere la un depozit in Timisoara iar firma mama fiind la Bucuresti? Mentionez ca am un CIM pe perioada determinata ce expira in luna Octombrie. Mai primesc salariul restant? Pot sa imi dau demisia la zi? Primesc salariu pana pe luna Octombrie cand expira contractul? Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:45, 27 Iulie 2013
1. Daca angajatorul intra in insolventa, atunci va trebui sa luati legatura cu administratorul judiciar sau lichidatorul sa vedeti daca sunteti inscris la masa credala.
Creantele salariale au prioritate la plata.

2. Veti primi salariul pana la data incetarii c.i.m..

3. Neplata salariului constituie motiv de a demisiona fara preaviz, conform art.81 alin.8 C.mun.
Daca contractul de munca expira in 01.08.2013 si am functie de gestionar si pana la data mentionata mai sus nu se prezinta nimeni la depozit pentru a preda gestiunea cuiva desemnat ce trebuie sa fac dupa? Am trimis cu 15 zile inainte o instiintare firmei cu continut declaratbla posta din care sa reiasa ca nu mai doresc prelungirea contractului si astept pe cineva sa reia gestiunea. Mai am vre-o obligatie dupa sau vre-o responsabilitate?
Raspunderea patrimoniala poate fi angajata de la data constatarii prejudiciului cauzat. Dreptului la acţiune în răspundere patrimonială este de 3 ani, termen care începe să curgă din momentul în care persoana interesată ia cunoştinţă de fapta cauzatoare de prejudicii şi de persoana care a cauzat prejudiciul.

Art. 258 din Codul Muncii prevede :
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.
Probabil nu m-m exprimat eu bine sau nu inteeg raspunsu: Firma la care ucrez a intarat in Insolventa pe data de 03.07.2013. Mie imi expira CIM cu ei(este pe perioada determinata) pe data de 01.08.2013. Ocup functia de Sef Depozit. Ei nu pot sa imi preia Gestiunea deoarece la depozitu unde lucrez eu nu s-a platit chiria de foarte mult timip iar chiriasul nu ne mai permite accesul in depozit. Intrebarea este daca eu mai raspund de marfa din depozit dupa ce CIM expira? Firma la care lucrez eu se va judeca cu chiriasu dar va dura ceva timp. Mai sunt obligat sa ma descarc de gestiune vre-o data? Ma pot angaja in alta parte? Daca pana se vor judeca intre ei chiriasul se apuca sa fure din marfa din depozit tot eu sunt raspunzator?
V-am explicat ca si dupa incetarea raportului de munca se poate angaja raspunderea patrimoniala a advs. In acest fel, faceti tot posibilul sa predati marfa aflata in gestiunea dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Raspundere patrimoniala a salariatului - rog urgent raspuns cati81 cati81 Buna! Am lucrat acum 2 ani ca sef de magazin la o firma destul de cunoscuta. In momentul angajarii, m-au condus in magazin, m-au prezentat ca noua sefa si ... (vezi toată discuția)
Raspundere materiala angajat zsorox zsorox buna ziua, am si eu o intrebare, ieri am semnat un contract de munca, postul se numeste \"documentarist ordonare logistica\", in fisa postului apare la ... (vezi toată discuția)
Imputare din salariu mariuscnk mariuscnk Buna ziua, lucrez intr-un depozit frigorific din Bucuresti cu incadrare de operator calculator, fiind raspunzator de documentele specifice activitatii de ... (vezi toată discuția)