Buna ziua, lucrez intr-un depozit frigorific din Bucuresti cu incadrare de operator calculator, fiind raspunzator de documentele specifice activitatii de distributie marfa si de scotul scriptic a gestiunii. Serviciile noastre pentru clienti consta in depozitarea si manipularea marfurilor clientilor pentru a fi distribuite. In urma ultumului inventar trimestrial s-au constatat marfa lipsa si marfa deteriorata in valoare de 30.000RON, in conditia in care marfa care intra si pleaca saptamanal depaseste valoarea de 50.000Euro.
Drept urmare a constatarii lipsurilor s-a imputat din salariile tuturor angajatilor din depozit. Inafara de gestionari nimeni n-are semnat un contract de garantie pentru marfa clientului, garantie din care isi scot banii. Reamintesc faptul ca pierderile sunt foarte mici in comparatie cu volumul de marfa manipulat, iar angajatii ce nu raspund de gestiunea fizica au fost penalizati. Nu e prima oara cand se procedeaza in acest fel.
Unde putem sesiza acest lucru si cum ne putem proteja la urmatorul inventar?
1. art.169 C.mun.
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
...
art.254 C.mun.
(1) Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.
(2) Salariatii nu raspund de pagubele provocate de forta majora sau de alte cauze neprevazute si care nu puteau fi inlaturate si nici de pagubele care se incadreaza in riscul normal al serviciului.
(3) In situatia in care angajatorul constata ca salariatul sau a provocat o paguba din vina si in legatura cu munca sa, va putea solicita salariatului, printr-o nota de constatare si evaluare a pagubei, recuperarea contravalorii acesteia, prin acordul partilor, intr-un termen care nu va putea fi mai mic de 30 de zile de la data comunicarii.
(4) Contravaloarea pagubei recuperate prin acordul partilor, conform alin. (3), nu poate fi mai mare decat echivalentul a 5 salarii minime brute pe economie.
Asadar, principalele modalitati de stabilire si recuperare a prejudiciului produs angajatorului sunt acordul partilor ori actiunea in justitie.
In baza acestora se pot face retineri din salariu.
2. Nerespectarea legilor si a altor acte normative care reglementeaza domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca poate fi sesizata Inspectoratului Teritorial de Munca si/sau Inspectiei Muncii.
Sesizarile pot fi transmise catre ITM (Inspectoratul Teritorial de Munca) prin:
- posta;
- e-mail;
- fax;
- inregistrate chiar la sediul institutiei.
Lipsa inventar
colega3
la inventar efectuat in luna mart. s a constatat o lipsa in val de 9000 lei. angajatorul vrea sa recupereze paguba de la fiecare angajat, emitand facturi pe ... (vezi toată discuția)