avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract intretinere, renta viagera sau altceva?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract intretinere, renta viagera sau altceva?

Buna ziua,

Va supun atentiei urmatorul caz:
O doamna (vecina) le-a propus socrilor mei ca, in situatia in care acestia vor avea grija de ea (cand va fi bolnava) si o vor inmormanta crestineste, fara alte cheltuieli lunare (intretinere, telefon, etc.), aceasta le va lasa garsoniera in care locuieste in prezent.
Doamna are doi copii, iar intrebarea mea este cum trebuie sa procedeze socrii mei in acest caz pentru a evita pe viitor aparitia unor probleme cu mostenitorii?

Multmesc!
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2009
blackjack, utilizator
Cel mai recent răspuns: Iuliana Cermak , Avocat 12:16, 10 Martie 2009
Contractul de întreţinere este singura soluţie. :D
Contractul de rentă viageră presupune plata unei sume de bani, nu întreţinerea transmiţătoarei bunului.
Alt contract nu văd a putea fi încheiat, pentru că nu se acordă bani în schimbul imobilului pentru a fi vânzare, donaţia este revocabilă dacă încalcă rezerva succesorală etc. ;)
Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinre
Daca doamna are doi copii, este indicat ca socrii dvs. sa nu se implice in nici un raport juridic cu aceasta pentru evitarea oricarui gen de conflict (sau viitor litigiu)!
Daca totusi socrii dvs. doresc implicarea in genul acesta de "situatii/raporturi juridice", pot incheia un contract de vanzare-cumparare cu obligatie de intretinere ( care insa poate fi desfiintat foarte usor, oricand).
Pentru ceea ce doreste "vecina" nu exista un act care sub o forma sau alta sa nu poata fi atacat de catre copii acesteia sau poate mai tarziu, chiar de catre "vecina" in cauza!

Av. Cermak
Ultima modificare: Luni, 9 Martie 2009
Iuliana Cermak, Avocat
Dragi colegi, cum puteţi să propuneţi încheierea unui contract de vânzare-cumpărare, atâta timp cât nu se achită vreun preţ? Atunci, cu siguranţă, acel contract poate fi oricând atacat pentru lipsa cauzei.
Nu poate fi încheiat un contract de vânzare cu clauză de întreţinere dacă în schimbul imobilului se acordă doar întreţinere... Întreţinerea nu este o monedă de schimb ce poate fi transformată în bani, pentru calificarea contractului ca fiind unul de vânzare... ;)
Tema a fost temeinic discutata pe forum :

[ link extern ]

Av. Cermak
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2009
Iuliana Cermak, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce tip de contract caty_mioara2006 caty_mioara2006 buna ziua doresc sa inchei cu un domn de 61 de ani un contract (nu stiu sub ce forma vanzare cumparare, uzufruct, renta, intretinere\) prin care eu in ... (vezi toată discuția)
Trecerea casei de la parinti la copil ionut_alex ionut_alex Buna ziua vreau sa trec casa de pe numele parintilor pe numele meu dar nu stiu cum este mai bine ca apoi sa nu se ridice cu pretenti celelalte surori ce ma ... (vezi toată discuția)
Contract de vanzare- cumparare cu clauza de intretinere CRETU DANIELA CRETU DANIELA Buna ziua, Am incheiat un contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere cu o batrana acum 9 ani -eu si sotul meu.Am stat impreuna 4 ani,dupa care ... (vezi toată discuția)