avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca

Buna ziua si bine v-am regasit.

In Contractul Colectiv de Munca - in baza art. 22 lit.b din Legea nr.130/1996 republicata, modificata si completata prin Legea nr.143/1997 si art. 218 din Legea 53/2003 "actualizata" - Codul muncii, este un paragraf care suna asa:
Personalului angajat cu contract colectiv de munca i se acorda, lunar, drepturi speciale pentru mentinerea sanatatii si securitatii muncii dupa cum urmeaza:....
Intrebarea este: este corect ca aceste sume sa nu apara in Cartea de Munca, desi se supun regulilor de impozitare prevazute in Codul Fiscal si Legea nr.19/200 "actualizata"?

O alta intrebare: este corect sa nu primim plati compensatoare la concediere? Ei sustin sus si tare ca Nu se dau, sa asteptam ce se va hotari pentru cei din Cancelarie si ca atatea salarii vom primi si noi. (am mai scris referitor la aceasta problema - am fost concediati 10 din 16 angajati). Toti am fost concediati in interval de 30 zile, am primit preaviz de 15 zile, dar nu ne-a desfacut CM deocamdata, deoarece suntem in concediu medical.

Va multumesc si va doresc o zi buna.
Cel mai recent răspuns: stelamudura , utilizator 11:31, 10 Martie 2009
Buna ziua.Evidentierea separata a sporurilor s-a facut numai inainte de 01 septembrie 1992 cand sporurile permanente nu erau incluse in salariul evidentiat in cartea de munca. Dupa aceasta data instructiunile legale prevad includerea sporurilor in salariul inscris in cartea de munca si pentru intreaga suma se plateste CAS. Din 01 aprilie 2001 evidenta sumelor pentru care se plateste CAS se tine electronic fara sa se evidentieze din ce sunt compuse .In ceea ce priveste platile compensatorii daca sunteti funtionari publici angajatorul se poate prevala de inexistenta unui act normativ care sa le prevada, iar daca nu sunteti functionar public angajatorul este obligat sa va achite plati compensatorii conform prevederilor Contractului Colectiv de Munca
Va multumesc pentru raspunsurile primite. Nu, nu suntem functionari publici, dar lucram in administratia locala iar in ceea ce privesc platile compensatorii, acestea nu sunt mentionate in contractul colectiv de munca.
In primul rand as vrea sa fac precizarea ca Legea 53/2003 "actualizata" :Personalului angajat cu contract colectiv de munca i se acorda, lunar, drepturi speciale pentru mentinerea sanatatii si securitatii muncii dupa cum urmeaza:.... = nu face referire la drepturi financiare, ci la drepturi cum ar fi: echipament individual de munca, etc.
In al II-lea rand, plati compensatoare la concediere de la un angajator SRL cu 20 de angajati (numar minim de salariati pentru ccm) nu cred ca o sa prevada asa ceva ... de la sistemul bugetar putem avea pretentii pentru salarii compensatoare. In concluzie, depinde de puterea financiara a angajatorului (neaparat privat)
Din pacate se pare ca nu m-am facut bine inteleasa. Noi nu suntem SRL. Apartinem de Primarie, de Consiliul Local, suntem in administratia publica. Primim, datorita Contractului Colectiv de Munca drepturi financiare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salarii compensatorii in cazul in care firma declara faliment? Miluca Boldan Miluca Boldan Buna ziua, Momentan lucrez la o firma( sa spunem destul de mare, o filiala ) care dupa data de 1 ianuarie va declara faliment, nu pentru ca nu ar avea banii ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna carmenliv carmenliv functionarul public poate beneficia de concediu de odihna integral in cazul in care acesta a fost internat mai multe luni in spital? Care este baza legala care ... (vezi toată discuția)
(1) - În cazul primirii unui previz pentru 20 de zile ( conf. ... mario 71 mario 71 (1) - În cazul primirii unui previz pentru 20 de zile ( conf. ART 75 din legea 53/2003 ), urmând apoi ca la încetarea termenului de preaviz să se desfacă ... (vezi toată discuția)