avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... ARHIVA ASOCIATIEI DE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

ARHIVA ASOCIATIEI DE PROPRIETARI

Buna ziua!
La inceputul acestei luni a aparut in presa un articol si un interviu al presedintelui unei federatii a asociatiilor de proprietari avand ca subiect punerea in aplicare a prevederilor Legii nr.16/1996 – legea arhivelor nationale si a urmatoarelor.
Pornind de la acest articol la asociatia noastra s-a declansat o adevarata isterie ajungandu-se la amenintari la adresa presedintelui de genul “te bag in puscarie pentru ca n-ai pastrat documentele asociatiei”. Cel care ameninta este vice-presedintele, iar cel care instiga este administratorul (membru al asociatiei si prieten “la catarama” cu vicele) administrator, care la inceperea activitatii, in urma cu mai multi ani, a preluat sub semnatura documentele aflate la vremea aceea in asa-zisa arhiva.
Cred ca sunt foarte multe asociatii care n-au organizat o arhiva ca la carte, datorita necunoasterii legii, poate indiferentei, al costurilor, volumului de munca, timpului necesar, s.a.m.d.
Mentionez ca nu fac parte din nici un organism de conducere al asociatiei, dar ca fost membru demisionat din comitet “stau pe aproape” fiind interesat de ceea ce se intampla. Parca presimtind ceva, la ultima AG am facut propunerea sa se introduca in Planul de masuri si “amenajarea unui spatiu pentru arhiva”.
As dori sa aflu daca printre forumisti are cineva cunostinta de vreo asociatie care sa fi fost sanctionata pentru ca nu a infiintat o arhiva conform prevederilor legale - cu inregistrarea la Arhivele Nationale ca “pastrator de arhiva” - si daca da in ce a constat sanctiunea.
Multumesc!
Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Iunie 2013
M. Gradinaru, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Arhiva este exact "tichia de margaritar a chelului" si un bun prilej pentru unii....sa se "racoreasca", evident prostiti de un fitzos de pe la federatii, care nu e in stare mai mult decat "a baga batul prin gard"....
Mai bine ar face demersuri pe langa deputati si senatori sa se introduca in textul legii si "vanzarea prin licitatii", nu numai vanzarea la notar a apartamentelor ca avand strict necesara adeverinta de datorii de la asociatie, ca asta ne mananca sufletul, nu....arhiva.

Arhiva se tine intr-un loc, presupun ca nu se arunca chitantierele, registrele de diferite evidente si in special dosarele lunare pentru listele de intretinere.
Dar de aici si pana la a face un capat de tara si a-si regla conturile intre ei, proprietarii, e cale lunga...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util

Arhiva asociatiei de proprietari aflata fie la sediul asociatiei de proprietari, fie la un membru al acesteia sau la presedinte, trebuie pastrata, timp de 10 ani de la data incheierii exercitiului financiar in cursul caruia au fost intocmite, registrele de contabilitate si documentele contabile care stau la baza inregistrarii in contabilitate.
Timp de minimum 10 ani trebuiesc arhivate si registrele - jurnal, de inventar, de casa, cele pentru evidenta fondurilor de rulment si de reparatii, cele pentru evidenta fondului de penalizari si a sumelor speciale, lista de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei si lista de avans chenzinal.
Statele de salarii,trebuiesc arhivate pe parcursul a 50 de ani
Documentele financiar-contabile care atesta provenienta unor bunuri cu o durata de viata de peste 10 ani se pastrează pe perioada utilizarii acestora.
Nerespectarea termenelor de arhivare/pastrare documente ,atrage aplicarea de sancţiuni de până la 4.000 de lei
Pentru a elimina din arhiva documentele al caror termen de pastrare a expirat ,se constituie o comisie, sub conducerea presedintelui de asociatie,comitet executiv , si se intocmeste un proces-verbal in care se consemneaza scaderea din Registrul de evidenţtaal arhivei.
Pentru neindeplinirea obligatiilor privind pastrarea si arhivarea documentelor justificative si contabile, legislatia prevede sanctiuni cu amenda
Atentie sporita la cazurile de litigiu,arhivsarea documentelor justificative a sumelor cu titlu de restanta neachitate in termen,-cu solutionare in instanta
Ne-am confruntat in trecut cu garantia unei lucrari de hidroizolatie imobil,a carei intregi documentatii a fost scoasa din evidenta,Desi in perioada de garantie de 10 ani,au aparut mai multe probleme la lucrare,s-a tergiversat notificarea oficiala a executantului
In cursul unei ierni a aparut o situatie neplacuta in care au fost inundate toate apartamentele de la ultimul nivel,parte dintre proprietari detineau asigurare facultativa si asiguratorul a actionat in instanta asociatia de proprietari,care a fost amendata pentru nepastrarea documentelor
Raspunsul corect este, cel dat de "ynocentta,"
Dar raspunsul unui specialist in asociatii de proprietari (administrator), nu cred ca la multumit pe forumistul care a pus intrebarea. Raspunsul la intrebarea aceasta m-a interesat si pe mine,,,(pt.,ca doresc sa-mi "reglez cinturile" !!! Trebuie sa pun in executare un TE in potriva unei asociatii..!!).
Va multumesc pentru interventii: "elga50", "ynocentta", "Manole Dumitru" si tuturor celor care urmaresc discutia si poate vor interveni. Ma gandeam sa cerem sprijinul Serviciului de specialitate din Primarie sa ne indrume prin autoritatea cu care este investit in stingerea conflictelor. Credeti ca ar fi o solutie?
Aici pe forum s-a mai discutat aceasta problema a arhivarii documentelor as. prop.
Cum spunea si @elga50, tichie ne mai trebuie, ca in rest avem de toate. Teoria este teorie, insa practica ne omoara, adica nu cred ca cineva nu realizeaza ce inseamna sa tzii o arhiva, asa cum se cere, asa ca lasati-o mai tango... Daca doriti, puteti merge la Arhivele Statului sa intrebati cam ce pretentii au, cam cum trebuie sa arate documentele si mai ales daca acestia mai au loc de arhivat "prostiile"noastre...
La d-na Gradinaru in asociatie, zice-se ca presedintele este vinovat ca nu se arhiveaza documentele, principalii instigatori fiind vicele (care vice, ce functie este aceasta?) si administratorul, adica cei care de fapt tre' sa se ocupe de arhivare. Bravos!

La noi in asociatie nu se face o arhivare ca la carte, insa in orice moment putem "scoate" la lumina aproape orice document, nu de acum 10 ani, ci de peste 20 de ani. Dosarele lunare sunt legate pe ani si pe activitati - insa spatiul foarte mic pe care il avem (7 mp. cu tot cu intrarea in birou) nu ne mai permite sa depozitam in continuare documentele asociatiei, asa ca la un moment dat tre' sa facem o comisie de casare a documentelor care chiar nu mai este nevoie de ele (evidenta apometre, cereri de scadere persoane, chitantiere, etc.). Domnul Manole a vizitat asociatia noastra si poate sa confirma aceste lucruri. Practic suntem sufocati de tot felul de evidente, iar in birou nu incap mai mult de 3 scaune...
Da, cum spuneam, asta ne mai lipsea ca de rest ce sa mai zic, preturile la utilitati o vor lua razna, prima etapa fiind in iulie, apoi in octombrie...
Va doresc spor la munca de arhivare!

Alte discuții în legătură

Ce documente contine arhiva asociatiei ? unitescu unitescu Dupa divergentele avute cu administratorul si dupa ce am fost ales presedinte in AG, acesta a fost somat de primarie sa imi predea stampila si arhiva ... (vezi toată discuția)
Arhiva asociatiei de locatari Popescupop Popescupop Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti unde trebuie sa stea arhiva asociatiei de locatari de la fostul administrator avand in vedere ca nu avem sediu sau o camera ... (vezi toată discuția)
Termen de pastrare documente m2008 m2008 Pentru un cabinet inidividual medicina de familie as vrea sa stiu cat timp trebuie pastrate urmatoarele documente (avand date incepand din anul 2000): -state ... (vezi toată discuția)