avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 970 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Ce acte sunt necesare pentru dosar somaj, dupa ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Ce acte sunt necesare pentru dosar somaj, dupa finalizarea perioadei de concediu crestere copil?

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu indrumarile Dvs. As dori sa stiu ce acte imi sunt necesare pt depunerea dosarului de somaj, avand in vedere ca mai am un pic si se incheie concediu de 2 ani, pentru cresterea copilului.
Anterior concediului, am lucrat intr-o companie dar am avut contract de munca pe perioada determinata si termenul de incheiere al contractului a fost la 6 luni dupa ce am nascut. Initial, am crezut ca fiind contractul suspendat, ma voi intoarce pt cateva luni la serviciu (cele 6 ramase) si apoi poate reuseam, prin forte proprii si munca asidua, sa-mi reinnoiasca contractul.
Va rog sa ma ajutati pt ca nu am timpul necesar si nu pot pleca cu copilul mic dupa mine. Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:35, 23 Iunie 2013
1. Cand a incetat c.i.m.?

2. Actele necesare pentru inregistrarea unei persoane care indeplineste conditiile pentru acordarea indemnizatiei de somaj le gasiti aici
[ link extern ]
sau
[ link extern ]
1. Cand a incetat contractul individual de munca (CIM) trebuia sa va inregistrati la Agentia de Somaj, chiar daca erati in concediu crestere copil (CCC).

2. Pentru a putea beneficia de indemnizatie de somaj trebuia sa va inregistrati la Agentia de Somaj in maximum 12 luni de la data incetarii CIM.
Nu mai aveti c.i.m. suspendat, intrucat potrivit art.49 alin.6 C.mun., in cazul suspendarii contractului individual de munca, se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Asadar, c.i.m. a incetat de drept la data expirarii duratei pentru care a fost incheiat .
Avand in vedere ca ati afirmat ca, termenul de incheiere al contractului a fost la 6 luni dupa ce am nascut si ca ati optat pentru un CCC de 2 ani, s-ar deduce ca sunteti decazuta din dreptul de a mai depune acte pentru somaj .
Potrivit art.38 din Legea nr.76/2002:
....
(2) Indemnizaţia de şomaj se acordă de la data prevăzută la alin. (1), dacă cererea este înregistrată la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în termen de 10 de zile de la această dată.

(3) Dacă cererea este înregistrată după expirarea termenului de 10 de zile, dar nu mai târziu de 12 luni de la data prevăzută la alin. (1), indemnizaţia de şomaj se acordă începând cu data înregistrării cererii.

(4) Termenul de maximum 12 luni prevăzut la alin. (3) este termen de decădere din drepturi.

contractual a incetat in martie 2012.
Deci, sa inteleg ca in momentul in care nu voi mai primi indemnizatie, nu voi mai avea niciun venit. Nu am de ales pentru ca nu am cu cine sa-mi las copilul de aproape 2 ani, pt ca nu a inceput sa vorbeasca si in orasul unde ocuiesc nu este cresa, ci doar gradinite. :((((
Intr-adevar , asa este. Dosarul pentru somaj trebuia depus pana in martie 2013.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj dupa indemnizatie de cresterea a copilului delphiro delphiro Sotia mea a lucrat 3 ani, dupa care a beneficiat de 6 luni se somaj, iar dupa aceea a lucrat 6 luni pe perioada determinata. In ultima zi din cadrul perioadei ... (vezi toată discuția)
Inchidere contract pe perioada determinata, in sarcina dragomiralina10 dragomiralina10 Buna seara. In 4 iulie 2014 primul copil va implini 3 ani. In 27 sept 2014 se va naste al doilea. Sunt inca in indemnizatie pana in 20 iunie, cand se va ... (vezi toată discuția)
Lncetare cim pe perioada suspendarii Cislariu_Gica Cislariu_Gica Buna ziua. Un angajat a solicitat suspendarea contractului pentru concediu crestere copil; La 2 luni de la suspendare a expirat perioada pentru care a fost ... (vezi toată discuția)