avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna

buna ziua! lucrez la o firma de pe data de 1.02.2009 pana in prezent .in tot acest timp am primit bani pe concediu pentru anii 2011 si 2012 iar banii pe concediu in anii 2009 si 2010 nici pana in ziua de astazi ! Am facut cerere de concediu si in anii 2009 si 2010 si nu a vrut sa mi le inregistreze iar acuma iam zis sa imi dea banii ca am nevoie urgenta mi-a zis ca daca nu mi s-a dat in anul 2009 si 2010 banii acei bani s-au pierdut adica nu mai am dreptul la ei si in cosecinta nu o sa mi-i mai dea .


va rog sa ma ajutati cumva ca imi vine sa apelez la inspectia muncii !



o zi buna va doresc !
Inspectia Muncii/ITM-ul nu mai are cum sa va ajute pentru 2009/2010 , intrucat dreptul la actiune s-a prescris in cazul dvs.
CODUL MUNCII
Art.268 - Termenele de prescripţie extinctivă

(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
a) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă;
b) în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care s-a comunicat decizia de sancţionare disciplinară;
c) în termen de 3 ani de la data naşterii dreptului la acţiune, în situaţia în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator;
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
e) în termen de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune, în cazul neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia.
(2) În toate situaţiile, altele decât cele prevăzute la alin. (1), termenul este de 3 ani de la data naşterii dreptului.

Reverificati anul 2010 !
Bunaziua.
Sunt de parere ca dreptul la actiune in instanta pentru anul 2009 nu s-a prescris intrucat angajatorul era obligat sa-i acorde salariatei concediul de odihna pentru anul 2009 pana la sfarsitul anului 2010 (art. 146 alin. (3)) , adica pana la 31 decebmrie 2010. Astfel pe 1 ianuarie 2011 s-a nascut dreptul la actiune in cazul in care angajatorul nu i-a acordat concediul pe anul 2009, iar in temeiul normelor si principiilor respunderii civile contractuale, angajatorul este obligat sa-l despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta nu si-a putut indeplinii, din vina angajatorului, efectuarea zilelor de concediu (art. 253) alin. (1)). Cum avem deaface cu drepturi salariale (art. 150 alin. (2)), sunt aplicabile prevederile art. 268 alin. (1) lit. (c).
Foarte important, atunci cand angajatorul refuza sa primeasca o cerere din partea salariatului, salariatul poate trimite cererea prin scrisoare recomandata cu confirmere de predare/primire la adresa exacta a sediului principal angajatorului.
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
codulmuncii, utilizator
Ca sa fie incidenete acele prevederi trebuie sa faca dovada ca a solicitat CO , atat in 2009 cat si in 2010.
Asta cu 'salariatul trebuie sa faca dovada' nu am inteles-o niciodata. Pai daca sarcina probei ii revine angajatorului, salariatul ce dovada sa aduca. Dovezile nu se nasc in urma probelor depuse? Ori o dovada ca salariatul nu si-a luat concediu pe anul 2009 este insasi faptul ca angajatorul nu i l-a acordat (neexistatn cereri din partea salariatului). Angajaorul trebuie sa aduca dovada ca i-a acordat concediul de odihna. Or, art. 35 prevede ca orice tranzactie prin care se renunta la un drept este lovita de nulitate. Asadar angajatorul nu poate aduce in instanta motivul ca 'salariatul nu a facut cerere de concediu, si deaceea nu i l-a acordat' intruca s-a traduca ca 'salariatul a renuntat 'de drept' la concediu' ori aceasta renuntare, chiar si 'de drept' este lovita de nulitate absoluta.
Ultima modificare: Luni, 24 Iunie 2013
codulmuncii, utilizator

Alte discuții în legătură

Urgent negrila negrila daca un angajat doreste sa lucreze atunci cand are programat concediu de odihna ce trebuie sa faca, pentru ca angajatorul sa nu aiba probleme in cazul in care ... (vezi toată discuția)
Refuz de plata a concediilor neefectuate si neremunerate in caz de demisie anamariaholban anamariaholban Buna ziua , Va rog sa ma ajutati cu urmatorul aspect......mi-am inaintat demisia care mi-a fost si aprobata cu tot cu intoarcere din CCC, tot tacamul...in ... (vezi toată discuția)
Programare concediu de odihna ruxandra500 ruxandra500 In codul muncii ref la rpogramarea concediilor de odihna scrie: Programarea pentru concediu – ce prevede legea Codul Muncii stabileste ca efectuarea ... (vezi toată discuția)