Raport de expertizã judiciarã întocmit în urmã cu 40 de ani care nu corespunde realitãþii ºi ale cãrui consecinþe nefaste se produc abia acum. Acþiune în constatarea falsului.
Ce şanse are această acţiune, raportat strict la vechimea expertizei? Dacă puteţi da un răspuns, dată fiind experienţa d-voastră practică, vă rog să o faceţi!
Iată câteva detalii:
- expertiza respectivă a fost dispusă într-un partaj judiciar;
- această expertiză nu s-a fundamentat pe nici un înscris;
- la momentul pronunţări acestei hotătâri terenul era considerat proprietate de stat, doi ani mai târziu construindu-se pe acesta un magazin care a funcţionat 30 de ani, până când acest teren a fost restituit pe temeiul Legii nr. 10 /2001.
- restituirea în baza Legii 10 /2001 s-a fundamentat pe hotărârea de partaj amintită
- efectele acestei restituiri se resimt acum, după pierderea unei proces de câţiva ani (acţiune în constatarea nulităţii parţiale a dispoziţiei de restituire) într-un mod mizerabil. Nu pot să-mi revin, trebuie să găsesc o soluţie pentru a menţine drumul aşa cum a fost, cum există în planul cadastral, în PUG, în actele mele de proprietate, ca limită.
TEORETIC, ATAT IN LEGISLATIA DE INAINTE DE 1989 CAT SI DUPA ACEST AN, ACTIUNILE SPECIFICE PRIN CARE SE APARA SAU SE VALORIFICA DREPTUL DE PROPRIETATE (DREPTURILE REALE) AU FIST SU SUNT IMPRESCRIPTIBILE.
PREACTIC, IMI VINE IN MINTE 3 CAI CONCRETE, ANUME: ACTIUNEA IN REVENDICARE IMOBILIARA; RECTIFICAREA CARTII FUNCIARE (ATAT CEA TEHNIC-CADASTRALA CAT SI CEA JURIDICA), PRECUM SI UZUCAPIUNEA.
Nici una din acestea nu mă ajută. Eu nu sunt proprietarul şi nici posesorul drumului respectiv. Acest drum însă asigura accesul la terenul meu.
IDEEA ESTE CÃ PRIN EXPERTIZA RESPECTIVÃ S-A INCLUS DRUMUL ÎN PROPRIETATEA COINDIVIZARILOR. Drumul trebuia să fie limită de proprietate, însă s-a indicat ca limită fostul propriear al terenului nostru.
Acum sunt în situaţia de a folosi o intrare foarte anevoioasă, un drum pe care vine viitura la ploi. Acest acces va fi un chin. Însă instanţa nu cred că va înţelege asta pentru o eventuală servitute, pe locul care a fost până nu demult drum. De aceea am introdus o acţiune în anularea parţială a dispoziţiie de restituire pe Legea nr. 10/2001, care mi-a fost respinsă.
Acum mă gânesc la anularea acelei expertize vechi care a făcut să dipară acest drum.
Nu stiu dacă constatara falsului pe cale principală este o soluţie (art. 184 vechiul C. pr. civ.)
NU ATI SPECIFICAT CA NU SUNTETI PROPRIETAR.
Din experinta va zic, constatara falsului pe cale principală nu este o soluţie viabila in marea majoritate a cazurilor.