Raport de expertizã judiciarã întocmit în urmã cu 40 de ani care nu corespunde realitãþii ºi ale cãrui consecinþe nefaste se produc abia acum. Acþiune în constatarea falsului.
Ce şanse are această acţiune, raportat strict la vechimea expertizei? Dacă puteţi da un răspuns, dată fiind experienţa d-voastră practică, vă rog să o faceţi!
Iată câteva detalii:
- expertiza respectivă a fost dispusă într-un partaj judiciar;
- această expertiză nu s-a fundamentat pe nici un înscris;
- la momentul pronunţări acestei hotătâri terenul era considerat proprietate de stat, doi ani mai târziu construindu-se pe acesta un magazin care a funcţionat 30 de ani, până când acest teren a fost restituit pe temeiul Legii nr. 10 /2001.
- restituirea în baza Legii 10 /2001 s-a fundamentat pe hotărârea de partaj amintită
- efectele acestei restituiri se resimt acum, după pierderea unei proces de câţiva ani (acţiune în constatarea nulităţii parţiale a dispoziţiei de restituire) într-un mod mizerabil. Nu pot să-mi revin, trebuie să găsesc o soluţie pentru a menţine drumul aşa cum a fost, cum există în planul cadastral, în PUG, în actele mele de proprietate, ca limită.
Dacă hotărârea de partaj de acum 40 de ani s-a bazat pe un înscris fals, nu mai aveți ce face doarece revizuirea pentru acest motiv poate fi introdusă în maxim 3 ani de la „data producerii” acelui înscris - vezi art. 324 (3) CPC sau 511 (3) NCPC.
Pe de altă parte, chiar dacă ați fi în termenul de revizuire, mi se pare aproape imposibil să probezi că o expertiză se bazează pe înscrisuri false.
După părerea mea cele mai mari șanse le aveți dacă vă întemeiați acțiunea pe dreptul de trecere. Vedeți art. 617 și următ. dar și art. 630 NCC. Încercați să dovediți că accesul pe care-l aveți acum este impracticabil.
POPA GHEORGHE
Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca
Incercati sa procurati documente de la primarie, de la Apele romane sau de la Institutul national de hidrologie/ Institutul national de meteorologie, care sa ateste ca in data .... luna .... anul ..... s-au inregistrat viituri pe actualul drum de acces, fapt ce a facut imposibila trecerea spre terenul dvs. Eventual, daca institutiile respective, detin fotografii/ filme cu aceste viituri, este bine sa procurati copii dupa acestea si sa le depuneti la dosarul cauzei.
Puteti solicita instantei sa accepte martori care sa confirme respectivele viituri.
Daca aveti ctii. pe acest teren si locuiti acolo (chiar si doar anumite perioade de timp, din an) puteti invoca in instanta art. din NCC privind dreptul de trecere.
Este greu de crezut ca puteti anula prin hotarare judecatoreasca o expertiza tehnica judiciara facuta in urma cu 40 de ani. Eventual, sa cereti o completare de expertiza tehnica judiciara in specializarea cadastru, care sa se pronunte asupra posibilitatilor actuale de acces spre terenul dvs.