Am deschis o acțiune de anulare parțială/rectificare a unui titlu de proprietate. Avocatul a denunțat titlul ca fals. Potrivit inscrisurilor din dosar, falsul s-a produs in anul 2003. Instanța a suspendat procesul, art 307 cpc, si a dispus inaintarea dosarului la parchet. S-a procedat corect? Poate fi pusa in miscare acțiunea penală de cercetare a falsului, având in vedere timpul scurs? Pot promova recurs pe acest motiv?
În mod normal, organele de urmărire penală ar trebui să administreze probe cu privire la prezumtiva faptă de falsificare a înscrisului.
Dacă din probatoriu rezultă caracterul fals al înscrisului, dar termenul de prescripție a răspunderii penale s-a împlinit, soluția legală ar fi aceea de clasare ȘI totodată de sesizare a judecătorului de cameră preliminară cu propunere de desființare a înscrisurilor falsificate.
Intre timp, dosarul penal s-a finalizat prin solutie de clasare. S-a repus pe rol cauza civila si am solicitat cercetarea falsului prin expertiza grafoscopica. Instanta, la ultimul termen, a respins proba cu expertiza grafoscopica si a dispus expertiza topografica, motivand ca, intrucat unul din posibilii autori a decedat iar cel de al 2-lea(titularul titlului de proprietate) nu stie sa scrie, instanta nu poate sa puna la dispozitia laboratorului de expertize, scripte de comparatie.
Parerea mea este ca a omis posibilitate compararii zonelor incriminate cu restul zonelor din acelasi titlu de proprietate funciara. Se mai poate face ceva pentru a-mi fi admisa proba cu expertiza grafoscopica? Consider ca expertiza topografica nu poate conduce la o concluzie relevanta, atat timp cat in ambele titluri de proprietate este inscris un teren cu aceeasi suprafata si acelasi indicativ, nr. tarla si nr. parcela.