avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 374 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Am deschis o acțiune de anulare ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Am deschis o acțiune de anulare parțială/rectificare a unui ...

Am deschis o acțiune de anulare parțială/rectificare a unui titlu de proprietate. Avocatul a denunțat titlul ca fals. Potrivit inscrisurilor din dosar, falsul s-a produs in anul 2003. Instanța a suspendat procesul, art 307 cpc, si a dispus inaintarea dosarului la parchet. S-a procedat corect? Poate fi pusa in miscare acțiunea penală de cercetare a falsului, având in vedere timpul scurs? Pot promova recurs pe acest motiv?
Cel mai recent răspuns: dumifilote , utilizator 14:23, 10 Februarie 2022
În mod normal, organele de urmărire penală ar trebui să administreze probe cu privire la prezumtiva faptă de falsificare a înscrisului.

Dacă din probatoriu rezultă caracterul fals al înscrisului, dar termenul de prescripție a răspunderii penale s-a împlinit, soluția legală ar fi aceea de clasare ȘI totodată de sesizare a judecătorului de cameră preliminară cu propunere de desființare a înscrisurilor falsificate.
Intre timp, dosarul penal s-a finalizat prin solutie de clasare. S-a repus pe rol cauza civila si am solicitat cercetarea falsului prin expertiza grafoscopica. Instanta, la ultimul termen, a respins proba cu expertiza grafoscopica si a dispus expertiza topografica, motivand ca, intrucat unul din posibilii autori a decedat iar cel de al 2-lea(titularul titlului de proprietate) nu stie sa scrie, instanta nu poate sa puna la dispozitia laboratorului de expertize, scripte de comparatie.
Parerea mea este ca a omis posibilitate compararii zonelor incriminate cu restul zonelor din acelasi titlu de proprietate funciara. Se mai poate face ceva pentru a-mi fi admisa proba cu expertiza grafoscopica? Consider ca expertiza topografica nu poate conduce la o concluzie relevanta, atat timp cat in ambele titluri de proprietate este inscris un teren cu aceeasi suprafata si acelasi indicativ, nr. tarla si nr. parcela.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am denuntat ca fals un titlu de proprietate si am cerut expertiza ... dumifilote dumifilote Am denuntat ca fals un titlu de proprietate si am cerut expertiza grafoscopica. S-a suspendat, s-a trimis la Parchet, Parchetul a dat solutie de clasare, am ... (vezi toată discuția)
Am denuntat ca fals un inscris (titlu de proprietate) si am cerut ... dumifilote dumifilote Am denuntat ca fals un inscris (titlu de proprietate) si am cerut ca proba expertiza grafoscopica. Instanta a suspendat procesul civil si a sesizat Parchetul. ... (vezi toată discuția)
Verificare de scripte liviu2802 liviu2802 Buna ziua! Vin cu rugamintea de a ma lamuri cu privire la procedura de verificare scripte intr-un dosar la care este adusa ca proba copie a unui inscris facuta ... (vezi toată discuția)