Buna seara!
Am o problema ce trebuie rezolvata cat mai repede.
DE ceva timp tin in chirie in apartament cu mine 2 persoane. I-am trecut la intretinere insa nu am facut contract de inchiriere pt a-i declara la financiar si asa mai departe.
Multe familii din oras fac treaba aceasta deoarece sunt multi batrani cu situatie financiara mai precara si isi mai completeaza venitul in acest fel.
Cu vecinii ma inteleg bine, nu avem probleme, fiecare este cu treaba lui, le-am zis la 2 vecini ca am un nepot venit la mine la facultate si c-am atat.
Insa, deasupra mea sta o familie de ingineri, insa sunt iesiti la pensie. DAr deoarece o c-am au cu bautura, se bat si se cearta mereu mai in fiecare zi, seara nu conteaza ora, sparg prin casa, urla, injura etc. .. practic tulbura linistea publica. (precizez ca sunt mutati in bloc de 10 ani la insistentele vecinilor lor care au depus plangeri si sesizari pe la politie din cauza batailor si scandalurilor.) Ei considera ca este ceva normal. Desi sunt deasupra mea si m-ar deranja "intimitatea" lor zgomotoasa, nu i-am bagat in seama si nu m-am pus mintea cu ei. Ne-am dat buna ziua si ne-am respecat ca vecini.
Insa de 3 zile am o problema la bucatarie mi se uda coltul de la tavan si mai nou de la baia mica. Crezand ca este de la ei ca or fi spart vreo teava ceva, am fost la ei si iam rugat sa ma lase sa vad deoarece am ud in tavan. Era doar vecinu mi-adat voie, la ei era uscat, insa, ce m-a socat a fost ca a inceput sa ma ameninte ca eu tin in casa ustiu cate persoane, ca el vede, ca ma reclama el ca amenda e de o suta de milioande ca nu i-am declarat etc.
Bineinteles ca nu am ripostat am plecat repede.
Intrebarea mea este: Pentru a nu sta in stres si nesiguranta, cum ma sfatuiti sa procedez pentru a fi in legalitate. Stiu ca exista varianta sa fac contract de inchiriere pe o periaoda de timp cu X persoana in cauza si sa declar o suma de bani, la care o data declarata imi ia impozit., sa o depun la financiar.
Insa si la o minima suma 200 lei stiu ca impoitul pe acesti bani ma ajunge pe an la 1000 lei (adica nu ma aleg mai cu nimic), plus ca exista posibilitatea sa fiu verificata acasa de inspectori sau alte functii....
O alta varianta mai convenabila, io stiu ceva de genu o conventie la notariat si sa o depun la financiar ca x persoana sta la mine fara bani insa ma ajuta cu bani la intretinerea casei cum ca imi e nepot(a)... pentru a declara si cate persane locuiesc in casa.... Exista aceasta posibilitate? Imi cer acte si de la acea nepot nepoata sa fac dovada ca are venit sau ca e student adeverinta copie buletin ... ?
O varianta sa fie legala sa pot declara pt a fi in siguranta dar totodata sa nu dau atia bani la stat pe un minim de profit...chiar zero sau minus.
Astept un raspuns mai clar cu mai multe variante daca exista si cu lamuriri.
Va multumesc!
Am cautat acum un model de contract de comodat. Dar se poate face un astfel de contract intre 2 persoane fizice (proprietar si chirias)? saut re sa fie SC.?
Iar acest formular va trebui completat si apoi depus la fisc sau legalizat la notariat apoi depus la fisc? sau nu il depun ?