avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Schimbarea numelui de familie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Schimbarea numelui de familie

Buna seara.Port numele tatalui meu care atunci cand eu aveam 4 ani a divortat de mama mea.Pur si simplu de atunci nici nu l-am mai vazut,nici nu am mai auzit nimic despre el.Eu acum am 34 ani,doresc sa am un copil si as vrea ca acest copil sa nu duca mai departe numele de familie al tatalui meu.Pe mine ma crescut mama cu ajutorul parintilor ei care au decedat acum cativa ani.Asi vrea sa stiu daca este posibil sa pot purta numele de familie al mamei ,inainte sa se casatoreasca? Si cum trebuie sa procedez.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 23:15, 26 Iunie 2013
Art. 4 (3) f) din OG 41/2003:
f) când părinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia dintre părinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită să poarte numele de familie al acestuia;

Lit.f Se aplica numai in cazul copiilor minori.
Eventual se incadreaza la lit.m, la alte cazuri. Am incercat sa enumar cateva posibilitati de schimbare a numelui. Daca este vorba de un barbat, scuze dar si barbatii pot trece pe numele sotiei la casatorie. Daca mama dvs. este divortata este cat se poate de ok, motivati ca doriti sa aveti acelasi nume si sigur se aproba.
se pot aplica prevederile lit; f) deoarece un copil minor nu poate lua decizii cu caracter juridic atat timp cat este minor. sper ca am exprimat corect opinia. cu atat mai mult, legea nu precizeaza daca este vorba despre copii minori.
iar copiii sunt copii si la 34 de ani si la 80 de ani.:)
cyan a scris:

se pot aplica prevederile lit; f) deoarece un copil minor nu poate lua decizii cu caracter juridic atat timp cat este minor. sper ca am exprimat corect opinia. cu atat mai mult, legea nu precizeaza daca este vorba despre copii minori.
iar copiii sunt copii si la 34 de ani si la 80 de ani.:)


La fel am crezut si eu ca si dvs. din pacate superiorii mei nu au interpretat la fel si mi-au refuzat un dosar tocmai pe motivul ca persoana era deja majora, dupa care l-am trimis din nou incadrandu-l de aceasta data la art.4, alin.2 lit.m si surpriza a trecut. Pe de alta parte daca nu esti minor nu poti fi incredintat unuia dintre parinti, nu-i asa?
Copilul care a implinit varsta de 14 ani, deci inca minor, semneaza cererea.
Ultima modificare: Marți, 25 Iunie 2013
Justitiarul711, utilizator
Ares_3 si Justitiarul711 au scris:

Art. 4 (3) f) din OG 41/2003:
(f) când părinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia dintre părinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită să poarte numele de familie al acestuia;


eu ma gandesc ca legiuitorul a vrut sa se refere la faptul ca persoanele care solicita schimbarea numelui erau copiii cand parintii au divortat si au fost incredintati spre crestere si educare parintelui care a revenit la numele de familie avut anterior casatoriei.

pe de alta parte, daca esti copil, de unde sa cunosti prevederile og 41/2003 ca sa soliciti schimbarea numelui dupa parintele care te-a crescut, educat si a revenit la numele de familie anterior casatoriei?:)

cred ca intelegeti ce doresc sa subliniez.
ca sa isi schimbe numele, copilul trebuie sa solicite sa poarte numele de familie al parintelui respectiv iar ca sa ceri unui copil sa cunoasca legislatia mi se par totusi cam mult.
când părinţii au divorţat, iar copiii încredinţaţi spre creştere şi educare unuia dintre părinţi, care a revenit la numele de familie avut anterior căsătoriei, solicită să poarte numele de familie al acestuia;

Tot copil ramane pt parinte si nu scrie ca trebuie sa solicite imediat ce e incredintat.. ci poate solicita si la majorat si la 50 de ani.

ca exemplu, fara legatura cu schimbarea numelui "Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
asa ca " acesta" tot copil e pt parintele sau.

Bineinteles ca scopul e sa-ti rezolvi problema, sa reusesti ce iti doresti si poate te agati de acest punct daca nu ai altceva la indemana, insa se pot gasi si alte puncte in care sa se incadreze.

Alte discuții în legătură

Divort BDia BDia Buna ziua, ce trebuie sa fac in cazul divortului cu un minor, cand tatal acestuia este de acord cu divortul si cu incredintarea copilului mamei, dar solicita ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume moninegrea moninegrea Buna ziua, Sunt interesata sa aflu daca pt schimbarea numelui pe cale administrativa, in cazul unui minor care in urma divortului a fost incredintat spre ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume copil minor carmenspiridon carmenspiridon Buna ziua Care sunt pasii pentru schimbarea numelui copilului minor? Precizez ca parinti nu sunt casatoriti, copilul poarta numele de familie al ... (vezi toată discuția)