Car3men a scris:
Poate solicita pe calea unei ordonante presedintiale stabilirea unui program de vizitare minor.
Dar, mai intai sa se asigure ca intr-adevar a fost depusa cererea de divort.
Pentru ce "...sa se asigure ca intr-adevar a fost depusa cererea de divort"?
La art. 996 (4) C.pr.cv. se spune ca "Ordonanta va putea fi data chiar si atunci cand este in curs judecata asupra fondului." Deci care-i regula?
Domnule, depune cerere pentru ordonanta presedintiala, prin care sa ceri program de vizitare a copilului.
Referitor la valoarea "pensiei alimentare" este de pana la 1/3 din venituri pentru un copil. Obligatiea de intretinere (pensia alimentara) se plateste cu prioritate. Daca ramai restant cu aceste obligatii ti se pot retine 1/2 din venituri. Cu bancile trebuie sa o rezolvi dupa posibilitati. Daca nu poti achita, va emite titlu executoriu si iti va opri din salariu, daca n-ai alte venituri sau vor valorifica ce ai, prin punere de sechestru. Gestionez in prezent - in calitate de mandatar - un caz de partaj dupa divort complicat rau.
Da, bancile trebuie sa le platiti amandoi. Partajul se poate face in acelasi proces cu divortul. Atentie ca-ti trebuie contractul de imprumut si un extras de cont cu datoria avuta la plecarea sotiei, cat ai platit de atunci si cat a mai ramas.
Atentie la popririle bancii, ca executorii acestora sunt niste snapani. Unuia i-am facut plangere penala pentru abuz.
Daca deschizi actiune de partaj, sa te asiguri inainte ca ai toate actele necesare, pentru a nu-ti fi anulata cererea. Iti da 10 zile pentru depunerea actelor, apoi se anuleaza si pierzi si taxa judiciara de timbru.
Taxa judiciara de timbru reprezinta 3% din valoarea masei partajabile. Daca veniturile pe care le ai sunt sub 800 lei, poti beneficia de reduceri, scutiri, amanarea platii sau esalonarea acesteia, plata avocatului. Se numeste ajutor public judiciar. Citeste OUG nr. 51/2008.
Procesul de partaj este supus prevederilor legale ale medierii. Eu as apela doar la faza gratuita de informare, altfel mai dati si aici vreo cateva sute de lei, ca taxa de timbru, in instanta sau notariala, la notar tot o platiti.
Cat priveste procesul de divort, totul depinde de voi. Daca nu vreti sa platiti avocati, intelegeti-va sa divortati prin intelegere.
Poti sa ceri sa-ti revina copilul tie, dar nu vad reusita la aceasta varsta, doar daca ai argumente puternice, nu ca a parasit caminul conjugal. Acest fapt poate fi benefic doar pentru plata cheltuielilor de judecata de catre ea, daca ea nu poate demonstra cumva ca a parasit domiciliul fortata de imprejurari.