avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie 1/2
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie 1/2

Buna ziua.
Am o bunica cu care locuiesc si care vrea sa-mi lase mie proprietatea ei, respectiv o casa si ceva pamant agricol. Bunicul meu a murit in urma cu 6 ani, iar dupa urma lui au ramas 2 copii, eu fiind nepotul unuia din ei. Mostenirea nu a fost dezbatuta, deci bunica mea detine 1/2+1/4 din totalul lucrurior ramase.
Intrebarile mele sunt:
1) cum imi poate lasa bunica partea ei fara ca ceilalti mostenitori sa stie si fara sa se meraga la notar?
2) daca nu se merge la notar, si se face o donatie scrisa de mana, sau calculator si semnata de ea este valabila sau se poate contesta?
3)daca imi vinde cu chitanta de mana este ok, se poate contesta dupa aceasta tranzactie?

Astept raspunsurile voastre.
Cu mii de multumiri...
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 13:21, 25 Iunie 2013
De ce sa nu mergeti la notar ?! Puteti merge la orice notar, locuiti in Sibiu si puteti merge la un notar din Iasi. Puteti si aduce notarul la bunica acasa. Doar printr-un contract de vanzare-cumparare (cu clauza/fara clauza) in forma autentica va puteti ,,proteja" de unchiul si de parintele d-voastra. Parerea mea !
Pana nu dezbateti succesiunea dupa bunic, nu se stie ce parte are bunica.
Dezbateti succesiunea dupa bunic la un notar de pe raza ultimului domiciliu al bunicului, apoi bunica va poate vinde/ dona partea ei.
Acum fara dezbaterea succesiunii, va poate face un testament iar de existenta lui se va afla dupa decesul bunicii.
Copiii bunicii sunt mostenitori rezervatari, nu le poate fi incalcata rezerva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Se poate da declarație de renunțare la moștenire după 4 ani de la deces? AlMaria AlMaria Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la o declaratie de renuntare la mostenire. Este vorba de un apartament, al bunicilor mei. Dupa moartea bunicului ... (vezi toată discuția)
Unchiul meu a decedat și vreau să-i propun fiicei sale să renunțe la partea ei în favoarea mea. unde putem întocmi un act în acest sens? dell25 dell25 Buna seara, As avea si eu nevoie de un sfat la o problema destul de grea. Dupa moartea bunicilor nu s-a facut nici o succesiune(bunurile au ramas al ... (vezi toată discuția)
Casa mostenire Lorette18 Lorette18 Buna ziua. Subiectul este casa bunicilor mei decedati, unde au ramas mostenitori mama mea si fratele ei. Bunica a murit in urma cu 10 ani dupa care nu s-a ... (vezi toată discuția)