avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 992 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Unchiul meu a decedat și vreau să-i propun fiicei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Unchiul meu a decedat și vreau să-i propun fiicei sale să renunțe la partea ei în favoarea mea. Unde putem întocmi un act în acest sens?

Buna seara,

As avea si eu nevoie de un sfat la o problema destul de grea. Dupa moartea bunicilor nu s-a facut nici o succesiune(bunurile au ramas al unchiului si al tatalui meu).Au trecut ceva ani de atunci.De curand unchiul a decedat.dreptului lui va ramane banuiesc eu fetei lui.
Acuma neavand succesiunea facuta ar putea renunta la partea ei in favoarea mea contra unei sume de bani(fara ca unii din copii peste ani sa poata revendica ceva)?Si daca da cine ar fi in masura sa intocmeasca un act?Un avocat sau un notar?

Multumesc,

Sanatate si Craciun Fericit!
Ultima modificare: Luni, 18 Decembrie 2017
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 07:12, 19 Decembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna seara,
Inteleg ca nu s-a dezbatut succesiunea de pe urma bunicilor.
Va sfatuiesc sa dezbateti succesiunea de pe urma bunicilor, la aceasta venind ca succesorei tatal dumneavoastra in calitate de fiu si vara dumneavoastra (sau vetii daca sunt mai multi) prin reprezentarea tatalui decedat.
dupa dezbatere vara dumneavoastra va poate vinde sau dona bunul
Se poate ca, la dezbatere, tatal dumneavoastra sa ramana cu tot si vara dumneavoastra sa primeasca o sulta.
Actele se intocmec la notariat sau, daca nu va intelegeti, in fata instantei.
Atentie, nu va lasati manipulati sa dezbateti succesiuni la primarii sau in fata altor persoane cu exceptia notarului sau a instantei.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Nu exista renuntare "in favoarea". Cel care renunta se considera a nu fi fost niciodata renuntator, iar partea lui se imparte in mod egal intre ceilalti mostenitori care raman.
2. Art .1101 din Codul civil, prevede ca: „Sub sancţiunea nulităţii absolute, opţiunea succesorală este indivizibilă şi nu poate fi afectată de nicio modalitate."
Adica daca verisoara dvs doreste, poate da declaratie de renuntare, insa in cuprinsul declaratiei nu va putea fi consemnat niciodata faptul ca a primit bani in schimbul renuntarii. In caz contrar, declaratia este nula.
3. Trebuie sa dezbateti in primul rand mostenirea dupa bunici, mostenitori fiind unchiul si tatal dvs, in cote parti egale de 1/2.
Ulterior, trebuie dezbatuta mostenirea pentru cota de 1/2 a unchiului, pe care o mosteneste fiica acestuia.
Apoi, in baza celor doua certificate de mostenitor, verisoara va poate face un contract de vanzare cumparare pentru acea cota de 1/2, urmand ca dvs sa ii achitati pretul, asa cum ati convenit.
Succesiunile se dezbat numai la notariat (daca mostenitorii se inteleg) sau pe cale judecatoreasca (daca exista dispute).
Buna seara, multumesc frumos pentru timpul si raspunsul acordat. Sa inteleg ca mai intai se face succesiunea de pe urma bunicilor. Ati punctat foarte bine si doar in fata notarului sau al instantei se vor face actele.multumesc frumos si toate cele bune!
Buna seara, multumesc frumos pentru timpul si raspunsul acordat. Am inteles ca trebuie parcurse mai intai anumite etape de succesiune.multumesc frumos si toate cele bune
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da. Ați înțeles bine. Trebuie dezbătute cele 3 succesiuni (ale bunicilor și unchiului). Câtă vreme există înlelegere, le dezbateți la notar.
Apoi puteți face ce vreți: puteți rămâne în indiviziune o vreme (cum ați stat și până acum), puteți să cumpărați de la verisoara tot sau o parte din ceea ce are de vânzare (conform certificatului de moștenitor) sau puteți încheia cu verișoara un act de partaj. Mie, personal, pluralul „bunurile (care) au rămas” îmi sugerează mai degrabă ideea unui partaj între coproprietari, în urma căruia fiecare poate deveni proprietar exclusiv asupra unui/unor bunuri. (există mai multe variante de a face o împărțeală).

Dacă-i propuneți verișoarei ideea renunțării din titlul topicului acestuia, mă tem că o să ajungeți doar într-un litigiu din care: statul va câștiga oareșce (și nu puține) taxe de timbru, experții vor lucra și ei pe câte un onorariu și tot așa ...

Mă gândesc că tatăl ei (unchiul dvs.) o fi avut și el măcar vreo ... cămașă proprie și personală (nu doar bunuri moștenite de la părinții lui/bunicii dvs., ci și bunuri achiziționate de el de-a lungul vieții lui). Or, renunțarea înseamnă renunțare la TOT. Renunțătorul este considerat că nu a fost niciodată moștenitor. Altfel spus, dacă verișoara dvs. ar renunța, atunci ar culege din moștenirea tatălui ei cam tot atât cât iau și eu = nimic!

Ultima modificare: Marți, 19 Decembrie 2017
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dezbatere succesiune - clauza impotriva vanzarii madag09 madag09 Buna ziua, Bunicul a fost proprietarul casei, dupa moartea acestuia, bunica si cei 3 copii(printre care si tatal meu) ar trebui sa aiba drept asupra ... (vezi toată discuția)
Vanzare casa bunica cu partaj voluntar, fara succesiune Manu111 Manu111 Buna ziua, Am o problema mai delicata,cred.Este vorba despre o casa,mostenire de la bunica mea,care a decedat in 1986. Bunica a avut 2 copii(mama mea si ... (vezi toată discuția)
Se poate da declarație de renunțare la moștenire după 4 ani de la deces? AlMaria AlMaria Buna ziua. Am si eu o intrebare referitoare la o declaratie de renuntare la mostenire. Este vorba de un apartament, al bunicilor mei. Dupa moartea bunicului ... (vezi toată discuția)