avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Am lucrat cu contract de munca si am fost lasat acasa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Am lucrat cu contract de munca si am fost lasat acasa fara preaviz si neplatit

Buna ziua. o mare problema as avea si eu, am lucrat la o firma aproximativ o luna cu contract , am semnat contractul, am semnat protectia muncii, mi sa trecut in contract salariul mediu pe economie de 750 de roni, si trecut in calitate de muncitor necalificat.bun. intelegerea intre mine si el a fost ca salariul sa fie de 1300 roni pe luna ca sa nu plateasca sau nu stiu de ce dar in mana trebuia sa primesc lunar 1300 roni pt ca prestam munca de oficial (meserias) in constructii nici decum necalificat dar neavand o diploma de calificare am fost clasat necalificat dar munci de oficial.,si sa transport muncitorii la munca si retur cu masina firmei pt ca detin si permis de conducere, in scurt timp sau cam stricat treburile din motive financiare cred,,,, am fost lasat acasa pur si simplu dupa aproximativ o luna chiar fara sa stiu, am fost intr-o dimineata si nu era nimeni apoi mi sa spus ca nu am mai fost luat pt ca nui convine de mine si etc. bun am inteles, dar acuma intrebarea mea este obligatia mea stiu ca este de a baga un preaviz inainte cu 15 zile in caz de (demisie) iar el ca angajator cu 20 de zile inainte in cad de concediere, nu am vazut nimic din astea , nu am semnat nici un stat de plata nimic si am ramas neplatit pana in ziua de azi. nu stiu cum sa fac de unde so iau. nu stiu daca am castig daca al dau in judecata, nu stiu cheltuielile la care mar ajunge , ce fel de avocat miar trebuii....pt ca am 3 copii si un proces cred ca mar costa si daca las si perde ma intreb cum ami privesc copii in ochii stiind ca leam luat painea din mana pt a-mi recupera banii care mi se cuvin si ca alti muncitori ca si mine sa nu pateasca ce am patit si eu din cauza unor excrocii care se folosesc de oameni, lam anuntat prin mesaje, iam vb frumos de bani dar nimic , am fost insultat , amenintat cand iam spus de judecata sub forma ca citez: (ce judecata ma,bip, cand pun te crezi smecher? cu mine te pui?ca vin la tine si ati bip doi puni in gura etc,) .acuma ce as putea sa fac? Va Rog mult sa ma ajutati cu un raspuns concret. Va multumesc mult . Alin
[
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:16, 25 Iunie 2013
Neplata salariului poate face obiectul :
- unei sesizari la ITM-ul in raza caruia acel angajator isi are sediul social

In sesizare se va specifica datele de identitate , precum si neregulile savarsite de catre angajator in legatura cu relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca . De exemplu, neplata salariului, neinregistrarea demisiei, neplata orelor suplimentare, neacordarea reapausului saptamanal etc.

ITM-ul va constata incalcarea legislatiei muncii si va putea sanctiona cu avertisment sau cu amenda pe angajator, dar nu-l poate obliga pe angajator sa plateasca salariile restante.

- unei actiuni in instanta la Tribunalul in raza caruia avetii domiciliul sau locul de munca.
Singura autoritate in stat care il poate obliga pe angajator este instanta de judecata. Actiunea se depune la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau locul de munca , in termen de 3 ani de la data de cand trebuia sa plateasca salariile. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neplata salariului Narumy Narumy Buna ziua, Tatal meu a lucrat la o firma cu contract pe perioada determinata, a lucrat aproximativ 7 luni,nu stiu din ce cauza firma nu a platit pe nici o ... (vezi toată discuția)
Nu am primit salariul, cum il pot recupera? max11m3 max11m3 Buna seara .Am o problema cu fostul loc de munca si nu stiu ce sa fac ,daca ma puteti ajuta cu un sfat as fi recunoscator . AM lucrat timp de 3 luni la o firma ... (vezi toată discuția)
Recuperare salariu restant georgeop georgeop Buna ziua, As avea nevoie de niste lamuriri in ceea ce priveste urmatoarea situatie: M-am angajat la un restaurant in luna aprilie. Am semnat contracul de ... (vezi toată discuția)