Buna seara.Sunt educatoare si sunt insarcinata in 32 de saptamani.As dori sa stiu daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns daca este posibil sa intru in concediu postnatal dupa terminarea concediului de odihna?in sensul ca noi cadrele didactice suntem in concediu de odihna incepand cu 1 iulie pana la 1 septembrie.teoretic eu ar trebui sa nasca la inceputul lunii august si am fost sfatuita sa nu intru in concediu prenatal inainte..ci doar dupa ce nasc,eventual de la 1 septembrie pentru a nu-mi pierde concediu de odihna..ma poate ajuta cineva cu un raspuns?cum se procedeaza?multumesc
buna seara..da asta stiu ca trebuie sa am cel putin 42 de zile de lauzie..dar intrebarea mea este daca trebuie luate imediat dupa nastere sau pot fi luate de axemplu dupa 2 sapt de la nastere..dupa terminarea concediului de odihna?multumesc
2. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...
Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. g)...
3. Din Normele de aplicare a OUG 96/2003:
Art. 4
...
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
4. Din OUG 158/2002 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...