avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 638 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Pot sa renunt la concediul prenatal si sa intru direct ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Pot sa renunt la concediul prenatal si sa intru direct in postnatal?

Buna seara.Sunt educatoare si sunt insarcinata in 32 de saptamani.As dori sa stiu daca ma poate ajuta cineva cu un raspuns daca este posibil sa intru in concediu postnatal dupa terminarea concediului de odihna?in sensul ca noi cadrele didactice suntem in concediu de odihna incepand cu 1 iulie pana la 1 septembrie.teoretic eu ar trebui sa nasca la inceputul lunii august si am fost sfatuita sa nu intru in concediu prenatal inainte..ci doar dupa ce nasc,eventual de la 1 septembrie pentru a nu-mi pierde concediu de odihna..ma poate ajuta cineva cu un raspuns?cum se procedeaza?multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:15, 26 Iunie 2013
1. Daca sanatatea dvs. si a copilului va permite puteti sa intrati in concediu de maternitate dupa ce nasteti.

2. Obligatoriu este ca dupa nastere sa aveti cel putin 42 de zile de lauzie (postnatal).
buna seara..da asta stiu ca trebuie sa am cel putin 42 de zile de lauzie..dar intrebarea mea este daca trebuie luate imediat dupa nastere sau pot fi luate de axemplu dupa 2 sapt de la nastere..dupa terminarea concediului de odihna?multumesc
1. Trebuie luate imediat dupa nastere.

2. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...

Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. g)...

3. Din Normele de aplicare a OUG 96/2003:

Art. 4
...
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.

4. Din OUG 158/2002 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.
(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu pre si post natal Tinapincky Tinapincky Buna ziua. Am o nelamurire. Sunt insarcinata in 32 de saptamani si as dori sa stiu daca este obligatoriu sa iau concediul pre/post natal sau pot lucra pana in ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc peste 2 saptamani. Ma simt bine si doresc sa merg la serviciu cat mai mult. Sunt obligata sa iau concediu ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil ioana_profesor ioana_profesor buna ziua, doresc sa stiu daca, intre concediul prenatal + cel de lauzie (total 126 zile) si concediul de ingijire copil (cel de doi ani, care presupune ... (vezi toată discuția)