avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Adeverinta asociatie de proprietari pentru firma ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Adeverinta asociatie de proprietari pentru firma asigurari

Buna ziua,
Va rog mult sa ma mai ajutati cu un sfat, daca se poate. Ma confrunt cu o situatie noua pt. mine in calitate de presedinte de asociatie.
In urma cu 1 luna am fost chemata de un proprietar in apartamentul sau situat la et. 1, care lipsise din localitate timp de 3 sapt.. Peretele de deasupra chiuvetei de la bucatarie era mucegait, daduse un dulap suspendat jos iar placajul din spatele acestuia mucegait, de asemenea tocul de la usa umflat, peretele din sufragerie comun cu bucataria, umflat tapetul....ce sa spun..neplacut. Am luat imediat legatura cu un instalator si am remediat in 24 h. S-a dovedit a fi scurgerea apa menajera fisurata la etajul de deasupra. Nu aveam cum sa vedem defectiunea pt. ca cel de la 2 nu a obs. nimic iar ei nefiind acasa....Zilele trecute ma pomenesc cu proprietarul afectat ca imi pune in fata o"adeverinta"(ciorna), scrisa de el dar era ca venind din partea asociatiei in care explica tot ce s-a intamplat, pagubele produse. Mi-a spus sa-i dau un nr. de inregistrare, stampila si semnatura motivand ca-i este necesara la firma de asigurarea pt. casa.Intrebare: cum sa procedez in aceasta situatie? Exista vreo baza legala ca firma de asigurari sa ceara asa ceva de la asociatie? Poate fi o chichita a firmei pt. a gasi un vinovat de la care sa recupereze pagubele? Nu se creaza un precedent? Va rog sa ma sfatuiti cum sa procedez corect si legal. Adeverinta, daca e cazul am s-o concep eu dar....nu stiu cum sa procedez. Chiar nu e vina asociatiei.Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 06:53, 27 Iunie 2013
Pentru raspuns la obiect este necesar sa precizati concret statutul instalatiei unde s-a produs defectiunea care a generat prejudiciul
Din sustinerea Nu aveam cum sa vedem defectiunea ,ar rezulta ca este vorba despre instalatia din perete care reprezinta parte comuna pentru care raspunde asociatia de proprietari
Din precizarea ca cel de la 2 nu a obs. nimic iar ei nefiind acasa,nu rezulta concret daca defectiunea cauzatoare a fost la nivelul instaltiei proprietate comuna sau individuala
Asiguratorul,in cazul in care este solicitat de titularul asigurarii,are obligatiasa deschida dosar de dauna sa verifice ,sa constate si sa consemneze situatia la fata locului.urmand a acorda asiguratului c/v prejudiciu si ulterior conditionat de persoana responsabila sa se instituie cu actiune in regres impotriva acesteia.

Asociatia de proprietari nu are nici o vina. Atunci cand ati fost anuntati era prea tarziu si nu ati avut decat de constatati defectiunea dar raul era facut de apa...
Daca pagubitul va anunta in data de 15.06 la ora 14 si reactionati, verificati, constatati peste 10 zile, erati vinovati cei din conducerea asociatiei. Dar daca atunci cand ati fost anuntati, ati verificat imediat si-ati luat masuri, asociatia nu are nici o vina.

Asa ca eliberati-i un inscris in care explicati cum ati aflat, cand ati aflat, ce ati constatat si ce masuri ati luat, ca asociatie. Puteti arata ca nu este vina nimanui, ca se poate oricand intampla sa cedeze un cot, sa lacrimeze pe la o imbinare iar proprietarul afectat are dreptul si interesul sa anunte imediat la asociatie in scopul diminuarii pierderilor si remedierii avariei.
Multumesc, din nou pt. raspunsuri. Am specificat mai sus ca a fost o fisura la coloana de scurgere apa menajera(parte comuna).Mentionez ca ap. cu pricina este chiar deasupra celui in care locuiesc iar la mine nu au fost probleme.Am purtat o discutie din nou azi cu proprietarul pagubit si omul mi-a adus formularul cu cerintele celor de la Astra . Se cere intr-adevar o dovada de la asociatie in care sa se specifice data,cauza evenimentului, daune produse(pe scurt),imobil pagubit si vinovati de producerea evenimentului-nr. ap vinovat, nume proprietar daca exista. O aberatie....parerea mea. Daca nu exista as. de propr. sau nu doreste eliberarea adeverintei se cer declaratiile a doi martori, care sa declare acelasi lucru. Ce parere aveti??? Eu i-am dat domnului un inscris asa cum m-a sfatuit d.nul Adriantot. In ceea ce priveste inlocuirea instalatiilor din apartamente e mai greu,intr-adevar oamenii nu constientizeaza ce se poate intampla si drept dovada si situatia nou aparuta, cea cu asigurarile. Personal, m-am gandit ca la anul in Adunarea generala sa supun dezbaterii aceasta problema(eliberare adeverinte catre firme asigurari) ca sa se ia o hotarare.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Iunie 2013
floridi67, utilizator
floridi67 a scris:

....Am purtat o discutie din nou azi cu proprietarul pagubit si omul mi-a adus formularul cu cerintele celor de la Astra . Se cere intr-adevar o dovada de la asociatie in care sa se specifice data,cauza evenimentului, daune produse(pe scurt),imobil pagubit si vinovati de producerea evenimentului-nr. ap vinovat, nume proprietar daca exista....

Aveti vreo obligatie contractuala fata de Astra? Banuiesc ca nu.
Cand si-a facut asemenea asigurare la Astra, proprietarul dv. a venit sa va ceara acordul pentru o asemenea cerinta a asiguratorului? Banuiesc ca nu.
Astra si-a trimis evaluatorul pe teren sa stea de vorba si cu dv.? Nu stiu ce sa banuiesc....

Cred ca v-ati grabit si ati intrat in plasa asiguratorului.

De ce va spun asta? Am si eu asigurare facultativa pe doua apartamente la alt asigurator. Am avut si un incident in care eu eram "vinovatul" care si-a pus asigurarea "la bataie" in prezenta evaluatorului meu, evident, ca ei plateau, dar nu despre asta voiam sa spun....

Acum ceva timp a aparut aici pe forum o problema asemanatoare. In ideea ca ar putea sa mi se intample si mie ca, ca administrator, sa vina un asigurator sa-mi ceara o asemenea adeverinta, am dat telefon la agentul meu de asigurare si l-am intrebat despre cum se procedeaza in asemenea situatie.
Mi-a spus ca ei isi trimit evaluatorul care face un document scris (nu stiu cum se cheama, probabil un PV) despre daune, sta de vorba cu administratorul si / sau cu "vinovatul de producerea incidentului" - depinde de locul in care s-a produs.
Daca "vinovatul" are o asigurare facultativa, si-o pune la bataie, isi cheama si el evaluatorul si se ajunge la o intelegere.

Dar asa, prin corespondenta, fara o evaluare a pagubelor de fata cu toti protagonistii, nu e in regula.....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inundatie apartamente nana234 nana234 am un apartament nelocuit de mai multi ani si acum cateva zile coloana de scurgere ape reziduale de la bucatarie a refulat in apartament; nefiind nimeni acolo, ... (vezi toată discuția)
Teava scurgere vana... cine plateste? cme2097 cme2097 Buna ziua, vecina de sub mine se plange ca i se imbiba tavanul cu apa, de la scurgerea mea de la vana. Am fost la ea, am constatat problema. Am chemat ... (vezi toată discuția)
Buna seara! am o inundație in baie de la o coloana de scurgere ... Madalinmic Madalinmic Buna seara! Am o inundație in baie de la o coloana de scurgere comuna, iar infiltratia apare de undeva dintre plafoane. Iar asociatia mi-a propus sa imi iau ... (vezi toată discuția)