avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Cafeneaua economiştilor Cont Bancar offshore in strainate la Rietumu Letonia. ...
Discuție deschisă în Cafeneaua economiştilor

Cont Bancar offshore in strainate la Rietumu Letonia. Merita?

Buna,
ma aflu in postura de a avea nevoie sa deschid un cont bancar la o banca straina. Din toate ofertele, cea mai de incredere banca mi se pare Rietumu Banka din Letonia, si spun acest lucru deoarece acesta banca are si un birou la Bucuresti iar persoana responsabila de acolo imi inspira incredere. Din discutia purtata cu ea, am inteles ca in Letonia secretul bancar este respectat cu desavarsire, iar banca are o politica foarte stricta cu privire la confidentialitatea datelor personale, in nicio situatie nu se divulga aceste informatii.
Vreau sa va intreb daca mai exista cineva care lucreaza cu acesta banca, daca mi-ati putea impartasi din experientele voastre v-as ramane recunoscatoare. Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Fitea_1973 , utilizator 16:30, 29 Aprilie 2014
Am sa imi permit sa iti comentez pe scurt afirmatiile, si tragi singura concluzia daca merita sau nu un cont bancar la Rietumu.
Legat de faptul ca banca are un birou reprezentativ la Bucuresti...tu spui ca este un mare avantaj. Eu spun ca faptul in sine reprezinta cel MAI MARE DEZAVANTAJ! Rietumu Banka din Letonia avea un birou reprezentativ si in Chisinau. In 2005, in baza unei sesizari cu privire la anumite tranzactii suspecte si pe baza informatiilor ca anumite oficialitati din Moldova si-ar fi deschis firme offshore si conturi la acesta banca, procurorii moldoveni au emis un mandat de perchezitie pentru biroul Rietumu din Chisinau, iar in urma descinderilor avute la sediul acestei reprezentante au fost confiscate toate documentele, registrele, calculatoarele, extrasele de cont...absolut tot. Rezultatul? Toate deschiderile de cont ce au avut loc prin biroul Rietumu Banka din Chisinau au devenit publice! Date, numere de cont, imputerniciti, datele de identificare ale companiilor offshore ce si-au depus dosarele de deschidere de cont la reprezentantul Rietumu, personalitati din viata politica etc , toate aceste informatii au fost extrase din documentele gasite la fata locului...a fost un scandal urias la acea vreme in Moldova, reprezentantul Rietumu a fost retinut, iar banca letoneza a comis o gafa uriasa tinand practic in acel birou datele de identificare ale clientilor sai.
Asa ca, eu consider ca merita sa iti deschizi cont bancar la o banca cat mai indepartata, nu la una care are birouri in Romania...si in niciuncaz la Rietumu, care pe langa tarifele exagerate impuse clientilor din afara Letoniei (apropos, vezi ca are tarife diferentiate pentru clientii din afara Letoniei, mai mari cu 50%!) are si grave probleme cu pastrarea datelor cu caracter personal.
Acum...legat de reprezentanta Rietumu la Bucuresti, cred ca vorbim de doamna Alina Sulaeva, corect? Vorbesc din postura de fost client al danseia. Din pacate atunci cand am avut nesansa sa mi se blocheze tokenul oferit de Rietumu Banka , rugand sa urgentam eliberarea unui alt token nou, dansa m-a intrebat sarcastic: "dar nu ati dori Dvs sa va platesc si biletul de avion pana la Riga?"..iar inlocuirea dispozitivului buclucas a durat fix 3 saptamani... Prezenta agreabila, tinuta exceptionala, pacat insa ca minte de ingheata apele...iti baga in fata sintagma "Letonia si-a negociat secretul bancar la momentul aderarii la U.E, datoria externa a Letoniei este 0, Letonia rules!"
Situatia insa sta in felul urmator:
Letonia si-a negociat secretul bancar la momentul aderarii la U.E in 2004..DAR intre timp avem o serie de modificari legislative la nivel european iar ultima , si cea mai importanta Directiva UE privind cooperarea administrativă va intra în vigoare în 2013!
pentru detalii poti citi [ link extern ]
Practic, tendinta la nivel european este de a calca in picioare si ultimele idei de secret bancar,
iar la acest moment, dupa ce s-a intamplat in Cipru, si dupa ultimele modificari legislative, nu stiu cine si in ce context ar mai apela la serviciile unei banci din Europa!
Tu practic crezi ca daca la biroul Rietumu Banka din Bucuresti se intampla o situatie similara cu cea de la reprezentanta lor din Moldova - descrisa mai sus-, Doamna Alina Sulaeva va invoca secretul bancar negociat de Letonia in 2004?!
Avem in Europa atatea acorduri privind schimbul de informatii financiare, avem FATCA semnat cu IRS de catre toate bancile europene, incat daca vrei intr-adevar un cont bancar offshore -asa cum specifici in titlul postarii- iti recomand banci EXTRA-COMUNITARE!

Daca totusi, din motive obiective doresti un cont in Letonia iti recomand cu toata caldura ABLV BANK, am lucrat doi ani cu ei si nu am niciun repros.
mie mi s-au parut total neseriosi, dupa trei saptamani de asteptare mi-au raspuns ca nu exista inca un raspuns la cererea mea..moment in care m-am adresat altei banci.
RIETUMU BANK - este foarte simplu sa deschizi un cont bancar la ei.

Momentan sunt in Letonia am ajutat cateva persoane sa deschida conturi bancare.

Este o banca serioasa doar ca comisioanele si taxele de mentenanta a contului sunt mai mari in comparatie cu alte banci.
La mine situatia a fost diferita, am cumparat de la un anume domn Dragos din Brasov care spunea ca lucreaza pentru netfinanciar.ro din o firma offshore facuta in Seychelles, acesta m-a trimis la Rietumu Letonia care avea un birou in Bucuresti pentru a mi se deschide contul bancar, am fost asigurat la cumparare ca mi se va deschide cont repede dansul avand cunostinte la aceasta banca , iar când am ajuns acolo...surpriza, actele nu au fost primite! Mi s-a spus ca sunt incomplete, lipsea nu stiu ce ştampila pe unul din documente. asta se intampla acum mai bine de un an, nici pana in ziua de astzi nu am rezolvat, dansul nu mi-a mai raspuns la telefon iar doamna de la banca a spus ca nu ma poate ajuta. Aveti cunostinta de vreo alta banca unde as putea deschide un cont in strainatate? Poate din Ungaria?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot sa imi mut afacerea pe o firma offshore? Amandineig Amandineig Va salut, Mi-a intrat in cap ideea sa imi deschid o firma offshore...problema este ca nu prea am habar cu ce se mananca astea, asa ca ii rog mult pe cei ... (vezi toată discuția)
Drept bancar - lipsa de reactie a bancii fata de o cererea unui client, persoana juridica, de furnizare actele care insotesc documentele bancare cotidiene sorina.scurtu sorina.scurtu Speta: o persoana juridica formuleaza o cerere scrisa catre sucursala Bancii al carei client este, prin care solicita sa i se comunice copii de pe toate ... (vezi toată discuția)
Aflare disponibilitati in conturi de banca a defunctului marga77 marga77 cum pot afla daca ultimul parinte care a decedat, fiind 2 mostenitori, are disponibil in conturi bancare ( mentionez ca nu am nici o cunostiinta - nu mi se ... (vezi toată discuția)