avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Obligatie denunt?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Obligatie denunt?

Firma este furata sistematic de contabila care isi suplimenteaza cardul de salarii cu sume pe care ulterior le inregistreaza pe diverse capitole de cheltuieli.Conducerea firmei (privata) descopera prejudiciul, recupereaza suma si deasemenea plateste impozitul pe profit rezultat prin anularea cheltuielilor fictive,cu majorari si penalizari.Firma nu doreste publicitate negativa,are o reputatie la care tine si nu vrea alte demersuri.Prejudiciul a fost recuperat si bugetul indestulat cu ce i se cuvenea.
In aceste conditii este obligata conducerea firmei sa faca plangere penala pentru delapidare?
Cel mai recent răspuns: Bibliotecaru , utilizator 20:27, 1 Iulie 2013
nu.este bine ca sa solutionat pe cale amiabila.daca se doreste tragerea la raspundere a faptuitoarei,atunci se poate depune o plangere penala.dar faptul ca sa recuperat prejudiciul,si sa rezolvat amiabil,este suficient
Solutia a fost amiabila,prejudiciul recuperat si bugetul indestulat.Firma nu doreste sa faca plangere penala.Intrebarea este daca nu cumva are obligatia sa faca acest lucru - riscand interpretari legate de tainuire sau favorizarea infractorului - fiind vorba de delapidare - deoarece in mod firesc conducerea firmei nu vrea sa intre in alta incurcatura incercand sa rezolve problema.
Mentionez ca circumstanta atenuanta faptul ca prejudiciul a fost descoperit de firma care a efectuat prin mijloace proprii verificarea si a certificat-o printr-o expertiza.
Nu este obligatoriu un denunt,iar firma nu va raspunde pentru faptul ca nu a denuntat infractoarea,pentru ca partile sau inteles,prejudiciul a fost recuperat..daca ar fi o infractiune mai grava,care ar pune in pericol persoane sau vieti,sau ar atinge valorile statului,iar firma nu ar denunta,ar pute raspunde in fata autoritatilor.

art 262 prevede ca omisunea denuntarii anumitor infractiuni(printre care i delapidarea,dar doar impotriva statului)se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 3 ani.

ideea este,ca daca doriti sa stati cat mai linistit,se poate depune un denunt,dar cred ca nimeni nu poate afla de acea delapidare,si e mai bine asa.

Chiar si in cazul unei anchete,inculpata ar putea primii o amenda administrativa.sau maxim un minim de pedeapsa cu suspendare.
Ultima modificare: Vineri, 28 Iunie 2013
andronache112, utilizator
Dar art 262 nu face din pacate nici o referire daca e vorba de privat sau stat...de ce credeti ca 262 face referire numai la delapidare impotriva statului?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună ziua! dacă un angajat și a însușit o suma de bani din ... @Diana@ @Diana@ Bună ziua! Dacă un angajat și a însușit o suma de bani din încasările firmei, ce consecințe sunt în condițiile în care nu poate depune toată suma ... (vezi toată discuția)
Delapidare Aliria Aliria Buna ziua!Am o prietena care lucrează intr-un cazino si care a jucat suma de 6500 lei,bani proveniți din gestiunea firmei la care lucra.a fost descoperită ... (vezi toată discuția)
Furt de facturi si chitante, furt de identitate, fals si uz de fals danirbv75 danirbv75 In perioada 2003-2005, in care fratele meu lucra in Primarie, mi-a sustras ( prin intrari repetate prin efractie in biroul meu sau cu complicitatea sorei ... (vezi toată discuția)