avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Asistent personal-drepturi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Asistent personal-drepturi

Buna seara!Numele meu este Ani si sunt mama unui baietel cu autism in varsta de 9 ani.Azi am fost in audienta la Protectia Copilului sector 4,am facut o plangere ca nu vor sa ma angajeze ca asistent personal al copilului.Directorul a fost foarte amabil,chiar nu ma asteptam,a zis ca ma poate angaja dar abia in noiembrie.Una din conditii este ca eu sa nu lucrez in alta parte.Problema mea e ca eu lucrez legal 4 ore/zi intr-un hipermarket si stiam ca asistentii personali au dreptul sa lucreze aceste 4 ore in alt loc.Stiti exact ce spune legea cu privire la acest aspect?Sunt putini banuti pt cat lucrez dar sunt ceva in plus si ne ajuta,nu prea as vrea sa renunt la servici.Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:28, 27 Iunie 2013
Pe perioada ingrijirii si protectiei persoanei cu handicap grav, pe baza contractului individual de munca, asistentul personal are urmatoarele drepturi:
- salariu de baza stabilit potrivit dispozitiilor legale privind salarizarea asistentului social cu studii medii din unitatile de asistenta sociala din sectorul bugetar, altele decat cele cu paturi, precum si spor de vechime si alte sporuri aferente acordate in conditiile legii;
- program de lucru care sa nu depaseasca in medie 8 ore pe zi si 40 de ore pe saptamana;
- concediu anual de odihna, potrivit dispozitiilor legale aplicabile personalului incadrat in institutii publice;
- transport urban gratuit, in conditiile legii;
- transport interurban, in conditiile in conditiile legii.

Asadar, durata timpului de munca a unui asistent personal este de 8 ore/zi.


Potrivit art.35 C.mun., orice salariat are dreptul de a cumula mai multe functii, la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea (alin. (1)).
Fac exceptie de la aceste prevederi situatiile in care prin lege sunt prevazute incompatibilitati pentru cumulul unor functii.(alin.2)

Prin urmare, conform art.35 C.mun., puteti cumula mai multe c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata asistentilor personali m.monica m.monica Conf. Legii 448/2006 privind persoanele cu handicap prevede la Art. 37. alin. (1) Pe perioada ingrijirii si protectiei persoanei cu handicap grav, pe baza ... (vezi toată discuția)
Drepturile asistentului personal marimarimokus marimarimokus ASCO administratia sociala comunitara oradea vrea sa imi desfaca contractul de munca ca asistent personal pt fica mea pt ca am plecat 2 luni in vacanta la ... (vezi toată discuția)
Salariu asistent personal sfirangela sfirangela mama mea are parkinson,are pensie de handicapat de gradul ii,dar acum i s-a pus si diagnoticul de schizofrenie paranoida din cauza agravarii parkinsonului si ... (vezi toată discuția)