avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 944 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... taxe pentru salariu compensatoriu
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

taxe pentru salariu compensatoriu

Pentru salariul compensatoriu firma este obligata sa plateasca contributii la stat?
Cel mai recent răspuns: mihai_u , utilizator 11:41, 12 Martie 2009
mihai_u a scris:

Pt platile compensatorii acordate de angajator in baza CCUN sau CCM SE PLATESC :si IMPOZIT
Acestea se platesc atat de angajat cat si de angajator.

Articolul 55, alin. 4, lit. j) din Codul fiscal (Legea nr. 571/2003):
"Urmatoarele sume nu sunt incluse in veniturile salariale si nu sunt impozabile, in intelesul impozitului pe venit:
j) sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfacute ca urmare a concedierilor colective (...)"

Pentru a datora CAS, trebuie sa fii contribuabil al sistemului public potrivit art. 18 coroborat cu art. 5 din Legea 19/2000. Contribuabili sunt:
-asiguratii care datoreaza contributii individuale de asigurari sociale (conform art. 5, alin. (1) din Legea nr. 19/2000);
-angajatorii;
-Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca;
-persoanele care incheie contracte de asigurare sociala.

Potrivit art. 21, alin. (6) din Legea nr. 19/2000, "CAS pentru persoanele care beneficiaza de plati compensatorii se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj la nivelul cotei contributiei individuale de asigurari sociale."

CASS este reglementata de Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Raspunsul meu s-a referit la impozit intrucat topicul se intituleaza "taxe..." dar contributiile obligatorii nu sunt definite de lege ca fiind taxe.
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2009
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspuns.
Imi mentin cele scrise mai sus. SA EXPLIC:
Consider ca nu intamplator art. 55 din Codul fiscal foloseste expresia de plati compensatorii calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate (...) acordate potrivit legii, de vreme ce o lege speciala, adica OUG 98 / 1999, opereaza exact cu aceatsa expresie de plati compensatorii calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate ( a se vedea art. 28 al OUG 98 / 1999, potrivit caruia " Plata compensatorie reprezintă o suma neimpozabila al carei cuantum lunar este egal cu salariul mediu net pe unitate" .
Or, art. 55 alin 4 din Codul fiscal se refera si el la plati compensatorii pe baza salariilor medii nete pe unitate care nu sunt impozabile.
Subliniez ca atat OUG 98 / 1999 cat si Codul Fiscal stipuleaza ca platile compensatorii calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate sunt neimpozabile in masura in care se acorda pentru situatiile expres prevazute de aceste acte normative), ceea ce este un indiciu clar ca art. 55 alin 4 lit j din Codul Fiscal se refera la platile compensatorii calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate prevazute de OUG 98 / 1999.
Evidentiez si prevederile art. 42 din OUG 99 / 1998, care arată că:
"Societăţile comerciale, societăţile şi companiile naţionale, precum şi regiile autonome sau alte unităţi aflate sub autoritatea administraţiei publice centrale sau locale pot acorda persoanelor disponibilizate prin concedieri colective, din fondul de salarii, compensaţii băneşti individuale, în condiţiile şi cuantumurile prevăzute în contractele colective de munca."
Din interpretarea acestui articol rezulta ca platile compensatorii calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate (si care sunt platite de AJOFM nu de angajator, si sunt neimpozabile) se diferentiaza net de compensaţiile băneşti individuale, care pot fi acordate de societatile comerciale, din fondul de salarii, în condiţiile şi cuantumurile prevăzute în contractele colective de munca, si care nu sunt neimpozabile.
Prin urmare:
1. platile compensatorii acordate potrivit CCM sau CCUN sunt venituri salariale si sunt impozabile
2. Art. 21 alin (&) din legea 19/2000 face referire exclusiv la platile compensatorii acordate in baza OUG 98/1999 si care sunt suportate de AJOFM motiv pt care si contributia aferenta e suportata de AJOFM. Prin urmare se retine si CAS angajator si angajat)
3. Aceste compensatii fiind platite din fondul de salarii
sunt venituri salariale prin urmare intra si in baza de calcul a CASS angajator si angajat).
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2009
mihai_u, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retineri salarii compensatorii dan_nicolae dan_nicolae buna, va rog sa imi spuneti ce retineri se fac pentru salariile compensatorii acordate ca urmare a deciziei de disponibilizare a angajatilor prin desfiintarea ... (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu cukrasz_kata cukrasz_kata Buna seara! doresc sa aflu ca salariul compensatoriu ce se primeste la concedieri colective se impoziteaza sau nu? Am citit in codul fiscal art.55 alin 4., ca ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii cf oug 98/99 silone silone Buna tuturor, in cazul in care societatea la care lucrez va face concediere colectiva, suntem obligati sa aplicam prevederile OUG 98/99, art 32 cu privire ... (vezi toată discuția)