v-ar ajuta acest material sa va lamuriti
[ link extern ]
Aveti drepturi egale si obligatii egale, ambii raspundeti pt cresterea si educarea copilului.
Autoritatea parinteasca Art. 483
(1) Autoritatea parinteasca este ansamblul de drepturi si indatoriri care privesc atat persoana, cat si bunurile copilului si apartin in mod egal ambilor parinti.
(2) Parintii exercita autoritatea parinteasca numai in interesul superior al copilului, cu respectul datorat persoanei acestuia, si il asociaza pe copil la toate deciziile care il privesc, tinand cont de varsta si de gradul sau de maturitate.
(3) Ambii parinti raspund pentru cresterea copiilor lor minori.
Durata autoritatii parintesti Art. 484
Autoritatea parinteasca se exercita pana la data cand copilul dobandeste capacitatea deplina de exercitiu.
Indatorirea de respect Art. 485
Copilul datoreaza respect parintilor sai indiferent de varsta sa.
Neintelegerile dintre parinti Art. 486
Ori de cate ori exista neintelegeri intre parinti cu privire la exercitiul drepturilor sau la indeplinirea indatoririlor parintesti, instanta de tutela, dupa ce ii asculta pe parinti si luand in considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosociala, hotaraste potrivit interesului superior al copilului. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.
Continutul autoritatii parintesti Art. 487
Parintii au dreptul si indatorirea de a creste copilul, ingrijind de sanatatea si dezvoltarea lui fizica, psihica si intelectuala, de educatia, invatatura si pregatirea profesionala a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, insusirilor si nevoilor copilului; ei sunt datori sa dea copilului orientarea si sfaturile necesare exercitarii corespunzatoare a drepturilor pe care legea le recunoaste acestuia.
Indatoririle specifice Art. 488
(1) Parintii au indatorirea de a creste copilul in conditii care sa asigure dezvoltarea sa fizica, mentala, spirituala, morala si sociala in mod armonios.
(2) In acest scop, parintii sunt obligati:
a) sa coopereze cu copilul si sa ii respecte viata intima, privata si demnitatea;
b) sa prezinte si sa permita informarea si lamurirea copilului despre toate actele si faptele care l-ar putea afecta si sa ia in considerare opinia acestuia;
c) sa ia toate masurile necesare pentru protejarea si realizarea drepturilor copilului;
d) sa coopereze cu persoanele fizice si persoanele juridice cu atributii in domeniul ingrijirii, educarii si formarii profesionale a copilului.
Masurile disciplinare Art. 489
Masurile disciplinare nu pot fi luate de parinti decat cu respectarea demnitatii copilului. Sunt interzise luarea unor masuri, precum si aplicarea unor pedepse fizice, de natura a afecta dezvoltarea fizica, psihica sau starea emotionala a copilului.
[ link extern ]
2. nu, insa pt ca si celalalt parinte are dreptul la viata privata si intimitate, se va stabili un program de vizita cand e vb de vizita la domiciliul copilului.
3. copilul are nevoie de stabilitate si va avea un singur domiciliu. Totusi, daca dvs sunteti cel ce s-a ocupat de copil in ce priveste temele scolare, cred ca se poate accepta sa-l luati ( sa vina) la dvs dupa scoala, sa faceti temele impreuna, sa aveti si un pic de timp apoi pe care sa-l petreceti impreuna si apoi sa-l duceti acasa.
4 nu, nu atrage nimic. Se prefera plata in natura, iar daca parintele nu intelege sa contribuie de buna voie, se va stabili o pensie in bani. Puteti cere sa platiti in natura, cunoscand nevoile minorului.
5. comun si egal nu inseamna ca ambii veti spala acelasi nr de rufe sau veti imparti timpul liber al copilului pe jumatate, sau va sta o noapte la mama si alta la tata, asta nu faceati nici cand locuiati impreuna. Va puteti raporta la perioada cand locuiati impreuna, daca mama gatea, dvs faceati temele. azi mama il ducea la medic, dvs ieseti seara cu el in parc sau invers. Azi mergeati dvs sa vb cu diriginta, maine mergea mama cu el sa-i cumpere ghete.. si tot asa.
Incercati sa va intelegeti cu mama, daca il lasa mai mult la dvs, nu aveti nevoie de o hotarare a instantei.