avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere verbala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere verbala

Buna ziua,

Am fost concediata verbal de la locul de munca acum o saptamana. Mi s-a spus foarte clar ca sa nu mai vin la munca deloc din ziua urmatoare. Motivul lor a fost lipsa banilor si imposibilitatea de a-mi mai da salariul. Au subliniat faptul ca nu a fost vina mea pentru decizia pe care au luat-o si ca nu am gresit cu nimic.

Au vrut sa imi dau demisia insa am refuzat, motiv pentru care am fost rugata sa trimit un e-mail catre toti sefii firmei in care sa anunt ca doresc documentele pentru concediere nu demisie.
Am trimis e-mailul la data respectiva si pana astazi nu am primit nici un raspuns.
Astazi am sunat si unul dintre sefi mi-a spus ca se "amana" concedierea mea 1 luna de zile (pt ca el a plecat din tara), ca ma asteapta la munca si ca se va relua discutia cand se intoarce.

Am refuzat aceasta "oferta" din simplul fapt ca nu mi se pare normal sa se joace asa cu destinele omului. Au vrut sa ma concedieze, au facut-o! Acum sa imi dea documentele pe care le astept si sa strangem mana amiceste. Le-am explicat ca ramane valabila discutia pe care am purtat-o si ca nu cred ca in situatia unei conedieri exista "amanari". Cartile au fost deja facute, am trecut peste, mi-am facut planuri, nu au nici un drept sa o dea la intors acum!

Nu au fost de acord cu refuzul meu si toata treaba a ramas in pom. Sefu mi-a replicat nu are timp sa se ocupe de cele necesare si ca sa vin la munca sau sa imi iau concediu medical daca nu vreau sa vin.

Vreau sa stiu ce pot sa fac in aceasta situatie. M-au dat afara si acum, practic, dupa ce si-au batut joc, ma obliga sa mai vin la munca..sub pretextul ca nu are timp sa imi faca documentele (desi a recunoscut ca treaba poate fi preluata de altcineva).

Ce se poate face? Sa ma mai duc la munca inca 1 luna nu vreau deoarece am si eu o coloana vertebrala, am fost un angajat bun, nu merit o astfel de nesimitre.
"Esti concediata..da stai asa ca eu trebuie sa plec in vacanta..mai vino o luna de zile la munca si te concediez cand ma intorc." - ce inseamna asta?
Si acum ma obliga sa vin pt ca refuza sa imi dea documentele necesare. Si ma pot denunta la ITM ca nu sunt prezenta cand eu defapt am fost data afara.
Pe langa asta, nu sunt de acord sa imi plateasca zilele de concediu ramase, a fi vrut sa mi le iau si deasemenea, nu le convine ca nu vreau sa semnez demisia si cred ca ma mai cheama inca 1 luna de zile la munca numai ca sa incerce sa faca ceva, cumva, ca sa ma dea afara pt neindeplinirea sarcinilor sau mai stiu eu ce.
Sunt multe semne de intrebare pentru aceasta luna suplimentara.


Va rog sa ma sfatuiti!
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:02, 1 Iulie 2013
Nu exista concedieri verbale, dpdv legal.
In lipsa unui document care sa ateste faptul ca cei din conducere nu v-au mai primit la munca, ar trebui sa va prezentati la locul de munca si sa va reluati activitatea. V-ar putea concedia disciplinar, pentru absente nemotivate.
In ce priveste CO acesta se acorda conform programarii. Daca vi se desface CIM, inainte de a se efectua toate zilele de CO, atunci acestea vor trebui compensate in bani la incetarea CIM.
Problema e ca daca nu ati depus demisie (cu dovada - nr, de inreg. sau recomandata) vi se poate imputa lipsa de locul de munca - absenta nemotiva si vi se poate desface contractul de munca pentru indisciplina. Vorbele cam nu conteaza, ceea ce e scris ramane scris.
Deci nu se poate face nimic..nu ii pot denunta ca m-au dat afara dar nu vor sa porneasca demersurile necesare?
In astfel de cazuri legea nu actioneaza in nici un fel pentru anagajat?

S-a inceput un proces de concediere normal, zic eu, m-au anuntat si urma ca in ziua respectiva sau in ziua urmatoare sa imi trimita si documentele insa in loc de documente, m-au rechemat la munca inca cateva saptamani.
Ultima modificare: Luni, 1 Iulie 2013
BadoiAndreea, utilizator
Concedierea verbala este nelegală, atit timp cit nu s-au respectat dispoziţiile din Co­dul muncii, care prevede cazurile limitativ enumerate cînd cel care angajează poate desface contractul de muncă încheiat pe o durată nedeterminată, însă cu respectarea formelor prevăzute în Co­dul Muncii, conform căruia -in anumite situatii - decizia de desfacere a contractului trebuie să fie comu­nicată în scris angajatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere tavitatavita tavitatavita Am renuntat a ma mai prezenta la munca in urm darii mele afara Verbal, considerand ca om ca mai presusus de demnitatea mea nu exista altceva mai de pret ... (vezi toată discuția)
Concediere Minigeorgy Minigeorgy Buna ziua, Lucrez din luna iunie 2014 la un cabinet stomatologic, contractul l-am semnat in septembrie 2014! In contract data de salariu se face odata la ... (vezi toată discuția)
Desfacerea contractului de munca danerzita danerzita Am fost rugat alaltăieri sa-mi caut alt loc de munca de catre angajatorul meu.Așa numai dîn senin,aparent fără motiv.M-a înștiințat ca este mulțumit ... (vezi toată discuția)