avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Asigurare masina politie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Asigurare masina politie

Buna ziua, recent am fost oprit de un echipaj de politie rutiera si deoarece aveam asigurarea expirata de cateva zile am fost sanctionat contraventional. In timp ce politistul scria procesul verbal am verificat pe internet, de pe smartphone, pe site-ul csa daca masina de la politia rutiera in care se afla echipajul ce m-a oprit este asigurata si am constatat cu stupoare ca acea masina nu are asigurare pe anul in curs. Intrebarea mea este urmatoarea: Cum este posibil ca o masina de politie sa nu aiba asigurare, cine se face vinovat de aceasta si unde pot reclama acest lucru? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: vasilescu costel , utilizator 06:34, 12 Iulie 2013
Deviez un pic de la problema OP-ului si intreb: Este obligatorie asigurarea si in cazul masinilor detinute de stat?
Intreb pt. ca nu cunosc situatia legala din Romania. Ma intereseaza cum este reglementata treaba.
In Germania, spre exemplu, statul (landurile) nu isi asigura masinile (asta incluzand toate masinile statului, deci de ex. si cele care isi duc viata la scoli ale statului, spitale, facultati, etc. bineinteles si ministere, politie s.a.m.d.)
Acolo s-a facut candva o statistica cam cate pagube sunt provocate de masinile statului si s-a constatat ca sumele platite firmelor de asigurare ar fi mai mari decat daca statul ar plati pagubele integral (din buzunarul propriu). Bineinteles statul este un caz special prin faptul ca dispune de fondurile necesare incat sa nu se puna problema incapacitatii de plata la o paguba fie ea cat de mare.
raduhanta a scris:

Asigurarea RCA poate fi facuta pe numar de inmatriculare, sau pe serie de sasiu. Sunt comvins ca dumneavoastra ati verificat pe numar de inmatriculare. La fel de comvins sunt ca respectiva masina (apartinand MAI) avea polita de asigurare pe seria de sasiu.

Nu este adevarat, cel putin trei auto de MAI le-am verificat in orasul meu dupa nr. de inmatriculare si la doua a iesit ca aveau RCA iar a treia nu avea.
Ultima modificare: Duminică, 7 Iulie 2013
visancatalin, utilizator
Radu Palu a scris:

Deviez un pic de la problema OP-ului si intreb: Este obligatorie asigurarea si in cazul masinilor detinute de stat?

Bineinteles ca este obligatorie asigurarea RCA si ptr vehiculele detinute de institutiile de stat.
Cine despagubeste in cazul accidentelor produse de conducatorii auto ai acestor vehicule?
Vehiculele institutiilor de stat (politie, jandarmerie, armata, min. sanatatii, etc.) nu sunt obligate sa detina rovinieta, un lucru normal as spune, in schimb trebuie sa detina asigurare obligatorie RCA.
Vehiculele apartinand institutiilor de stat nu sunt obligate nici sa aiba tahograf ptr a nu se cunoaste numarul de ore de condus ale unui angajat MAI, jandarmerie sau armata, un lucru care nu este normal, daca se pleaca intr-o aplicatie de lunga durata un sofer de armata poate fi inlocuit cu altul.

Daca autovehicolul respectiv era la prima inmatriculare, respectiv la prima polita RCA, el nu poate fi gasit in baza CSA decat dupa seria de sasiu.

Prin urmare, un "print screen" nu ajuta la nimic. Nu este o dovada ca autovehicolul nu detine polita RCA valabila.

Mai mult, baza CSA nu este actualizata instantaneu, la emiterea politei, ci la 5-7 zile.

Spun toate acestea din punct de vedere broker de asigurari, care verifica zilnic baza CSA.

Sfat pt viitor (valabil pt toti cititorii site-ului): incheiati polita RCA la un broker, care are grija de clientii lui si ii anunta inainte de expirare, tocmai pt a nu fi pus in situatia de a plati amenzi.
Pe net sunt fel si fel de "e-mag-uri" care vand electronice si electrocasnice alaturi de polite RCA cu 5% mai ieftin... Ce faci daca "Doamne-fereste" trebuie sa apelezi la cineva din domeniul asigurarilor? Suni la "e-mag"? Sau iti suni brokerul de asigurari, care stie exact ceea ce ai de facut in orice situatie?
Daca masina este inregistrata in baza CSA cu nr de inmatriculare este foarte bun un print screen. Va relatez din proprie experienta, fratele meu a avut un accident, pierduse polita RCA originala, nu avea nicio copie, am facut un print screen si l-am bagat la dosar, in consecinta instanta a luat in considerare dovada respectiva iar asiguratorul a fost pus sa plateasca daunele dispuse in cauza. Si nu am apelat la ajutorul niciunui broker. Cineva care a fost in stare sa achizitioneze o polita RCA online banuiesc ca este in stare si sa se informeze unde trebuie sa apeleze in cazul nefericit al unui accident.

Alte discuții în legătură

Asigurare rca costelpandele costelpandele buna ziua din nefericire am suferit un accident auto al carui vinovat sunt .masina pe care o conduceam erea cumparata de mine in urma cu vreo trei luni pe care ... (vezi toată discuția)
Rca sofer, nu proprietar silvia99 silvia99 buna ziua! ce risca un sofer, proprietar de masina, daca incheie polita rca pe numele tatalui sau si nu pe al lui? ce amenda/pnalizare risca daca este prins ... (vezi toată discuția)
Accident in romania- asigurare fãcutã pe un nume divers de proprietar AndronacheIonica AndronacheIonica Buna seara, Ma numesc Andronache Ionică, cetățean roman cu rezidenta în Italia. În noaptea de 11 iunie în Sebeș am fost tamponat în spate ... (vezi toată discuția)