avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 321 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Asigurare masina politie
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Asigurare masina politie

Buna ziua, recent am fost oprit de un echipaj de politie rutiera si deoarece aveam asigurarea expirata de cateva zile am fost sanctionat contraventional. In timp ce politistul scria procesul verbal am verificat pe internet, de pe smartphone, pe site-ul csa daca masina de la politia rutiera in care se afla echipajul ce m-a oprit este asigurata si am constatat cu stupoare ca acea masina nu are asigurare pe anul in curs. Intrebarea mea este urmatoarea: Cum este posibil ca o masina de politie sa nu aiba asigurare, cine se face vinovat de aceasta si unde pot reclama acest lucru? Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: vasilescu costel , utilizator 06:34, 12 Iulie 2013
RCA este asigurarea de raspundere civila auto, fiind de natura obligatorie tuturor conducatorilor auto , atat persoane fizice cat si juridice .
Sa repetam : obligatorie ! - deci..... si autovehiculul despre care vorbiti .
Doar la taxa de drum sunt exceptii .
Pe site-ul CSA aveti posibilitatea de a verifica un RCA dupa numarul de inmatriculare sau dupa numarul de indentificare (serie sasiu). Indiferent de varianta aleasa de dvs, raspunsul primit este acelasi, deoarece in aceasta baza de date se introduc toate datele autoturismului. Raduhanta, nu exista sa inchei o polita pe numarul de identificare fara sa fie trecut si numarul de inmatriculare, exceptie autoturismele in curs de inmatriculare.
Orice institutie de stat este obligata sa aiba incheiate si in vigoare toate politele de asigurare obligatorii prin lege, nu exista exceptie.
Multumesc pt. raspuns cyan, antolia, UnInger. Am inteles ca in Romania obligativitatea de care vorbim nu prevede exceptii. In cazul statului consider asta o pierdere de bani care ma irita, fiind pina la urma vorba si de banii mei. Explicatia vezi mai jos.

@cyan:

\"Bineinteles [...] Cine despagubeste in cazul accidentelor produse de conducatorii auto ai acestor vehicule?\"

In cazul statului despagubirea ar putea s-o faca chiar statul din buzunarul propriu.
Asigurarea obligatorie este, dupa parerea mea, o solutie de compromis care are la baza faptul ca poti provoca o paguba pe care sa nu o poti plati. La persoane private treaba asta se poate produce destul de repede. De aceea solutia de compromis consta in formarea unui fond provenind din contributiile asiguratilor si se spera ca acest fond sa fie mai mare decat insumarea tuturor pagubelor produse.
In cazul statului nu se pune problema imposibilitatii de plata.

Cred ca putem asuma ca in Romania statul are cel mai mare parc auto.
Conform legislatiei in vigoare pt. toate masinile se plateste asigurarea obligatorie. Suma aceasta, virata catre asiguratori privati, trebuie sa fie o suma enorma.
Totusi acest parc auto urias produce un numar relativ mic de accidente. (Ma rog, mic sau mare, oricum masurabil statistic.)
Eu ca persoana privata daca produc un accident ma bucur pt. ca probabil suma pe care am platit-o in asigurari pina atunci este mult mai mica decat paguba produsa.
S-a facut vreodata in Romania o evaluare daca suma cumulata a asigurarilor tuturor masinilor statului este mai mica decat suma pagubelor produse de aceste masini?
In Germania s-a facut aceasta evaluare si s-a constatat ca este mult mai ieftin ca statul sa despagubeasca pt. pagubele concrete decat sa plateasca politele de asigurare.

As dori sa se faca un asemenea calcul, nu sunt convins ca rezultatul, din punct de vedere financiar cel putin, ar mai fi atit de "bineinteleasa" dupa aceea.

Chiar... unde as putea gasi o statistica a numarului de autovehicule in proprietatea statului roman?

Inca o data scuze fata de OP pt. rapirea threadului.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
Radu Palu, utilizator
Radu Palu a scris:

In cazul statului despagubirea ar putea s-o faca chiar statul din buzunarul propriu.


Buzunarul propriu al statului este umplut prin contributia fiecarui roman prin impozite, amenzi si alte asemenea taxe.


Cred ca putem asuma ca in Romania statul are cel mai mare parc auto.


Aceasta constatare era perfect valabila inainte de 1990.
In prezent parcul auto din RO este in majoritate privat prin simplul fapt ca romanii au avut posibilitatea sa achizitioneze vehicule la "liber" si in plus exista foarte multi transportatori care sunt privati, daca nu chiar 100%. Nu cred ca mai exista transportatori de "stat".


In Germania s-a facut aceasta evaluare si s-a constatat ca este mult mai ieftin ca statul sa despagubeasca pt. pagubele concrete decat sa plateasca politele de asigurare.


No comment!:)
In urma cu aproximativ un an am fost tamponat de un sofer care ca si dv.avea asigurarea expirata.Cu toate ca am avut asigurare CASCO a durat mai mult de 2 luni pana am putut circula din nou cu masina.Inchipuiti-va ce faceam daca nu aveam asigurare.Reparam masina pe banii mei, urmau procese,bani cheltuiti,nervi etc. Dv.prezentati cazul ca si cum erati in regula cu toate actele si politistu nu.Ce faceati daca accidentati pe cineva ?
Nu vreau sa va judec dar nu este o situatie tocmai placuta in momentul in care circuli regulamentar,esti accidentat si constati ca trebuie sa stai cu masina in curte deoarece soferul vinovat nu are asigurare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare rca costelpandele costelpandele buna ziua din nefericire am suferit un accident auto al carui vinovat sunt .masina pe care o conduceam erea cumparata de mine in urma cu vreo trei luni pe care ... (vezi toată discuția)
Rca sofer, nu proprietar silvia99 silvia99 buna ziua! ce risca un sofer, proprietar de masina, daca incheie polita rca pe numele tatalui sau si nu pe al lui? ce amenda/pnalizare risca daca este prins ... (vezi toată discuția)
Accident in romania- asigurare fãcutã pe un nume divers de proprietar AndronacheIonica AndronacheIonica Buna seara, Ma numesc Andronache Ionică, cetățean roman cu rezidenta în Italia. În noaptea de 11 iunie în Sebeș am fost tamponat în spate ... (vezi toată discuția)