avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 593 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... NERESPECTARE ANTECONTRACT DIN CAUZA OUG 34/2013
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

NERESPECTARE ANTECONTRACT DIN CAUZA OUG 34/2013

Buna ziua,
Accesez forumul dvs de cateva luni,am observat ca raspunsurile prompte la intrebari vin de la niste specialisti cu grad ridicat de incredere.

In anul 2011 am inceput transformarea unui teren extravilan in intravilan,categoria de folosinta a terenului este faneata(pasune).Am inceput cu avize de la primarie,de la mediu,electica si asa mai departe(tin sa mentionez ca de dosar nu ma ocup eu,ci o firma specializata in domeniu acesta de intocmire PUZ).
Mentionez ca toate avizele si autorizatiile infara de scoaterea din registrul agricol si aprobate.De curand am luat legatura cu cei de la firma respectiva si m-au informat despre aceasta ordonanta si dupa caz ca nu mai pot transforma terenul extravilan in intravilan.
Problema ar fi urmatoarea: anul trecut am incheiat un antecontract la notariat,am primit arvuna 5000 de euro,pe 20 august 2013 trebuie sa ma prezint la notariat cu teren intravilan si dezmembrarea facuta.
Fapt pentru care eu nu pot indeplinii aceste conditii din cauza OUG 34/2013.
Mentionez ca pana saptamana trecuta nu am fost informat de acesta lege,am fost informat ca este in vigoare de din anul 2007.

Pot sa trag pe cineva la raspundere pentru ca nu am fost informat si am primit avizele pe care se specifica clar ca sunt pentru intocmire PUZ iar legea fiind in vigoare?cei de la cadastru,primaria a cui era datoria sa ma informeze ca nu mai pot schimba domeniul de folosinta?
Ce ma sfatuiti sa fac si in legatura cu antecontractul,pentru ca nu mai am mult timp la dispozitie.

Rog un raspuns detaliat
Va multumesc anticipat
Cu respect D.I.

Cel mai recent răspuns: Paula Tudor , Expert cadastru autorizat ANCPI / OCPI 08:55, 10 Iulie 2013
Buna ziua!
Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 267, din 13 mai 2013, iar ceea ce vi s-a spus dvs. legat de anul 2007 se refera la faptul ca, asa cum prevede art. 4, "detinatorii de pajisti, astfel cum sunt definiti la art. 2 lit. f), sunt obligati sa mentina suprafata totala ocupata cu pajisti la 1 ianuarie 2007".
Mai departe, exista totusi cateva exceptii potrivit carora se pot efectua scoateri din circuitul agricol al pajistilor, respectiv prin art. 5, alin. (3) care prevede ca "Prin exceptie de la prevederile alin. (2), scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol a pajistilor se poate face cu avizul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru:
a) amplasarea de constructii care deservesc activitati agricole;
Dupa ce ne bucuram si ne facem planuri despre cum sa ne strecuram si sa ne incadram la acest articol, art. (4) prevede ca "Exceptiile prevazute la alin. (3) se realizeaza cu obligatia ca beneficiarul scoaterii definitive din circuitul agricol a pajistilor sa recupereze din terenurile neproductive sau neagricole o suprafata egala cu cea aprobata a fi scoasa definitiv din circuitul agricol. Recuperarea acestor terenuri se face anticipat, cel mai tarziu pana la data stabilita in actul prin care se aproba scoaterea definitiva din circuitul agricol a acestor suprafete, astfel incat sa nu scada suprafata de pajisti la nivel local, judetean sau national, dupa caz".
Buna ziua,

Multumesc mult de raspuns,deci,sa inteleg ca nu am nicio sansa sa imi respect contractul?Ce urmari as avea de suportat dupa urma acestui contract?

Multumesc.
Cu respect

In functie de clauzele prevazute in cuprinsul antecontractului de vanzare-cumparare, ati putea fi nevoit sa returnati suma primita ca avans, precum si eventuale alte sume cu titlu de daune. Cititi cu atentie antecontractul si incercati sa va intelegeti cu promitentul cumparator, sa ii returnati doar cei 5000 Euro!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare conditii construire cabana GabrielDobrescu GabrielDobrescu Care sunt conditiile in vederea construirii unei cabane pe teren extravilan la Campulung Moldovenesc.Multumesc. (vezi toată discuția)
Scoatere teren din circuit agricol G.V. G.V. Buna ziua, am o intrebare, am un teren intravilan, si vreau sa construiesc pe el.La primarie mi-a spus ca nu se da autorizatie de contruire pana cand nu este ... (vezi toată discuția)
Regimul constructiilor pe un teren extravilan cu destinatia faneata BogdanChirovan BogdanChirovan Buna ziua! Detin un teren agricol de cca.9000mp in extravilanul unei localitati rurale, care are destinatia de faneata. As dori sa construiesc pe aceasta ... (vezi toată discuția)