avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 500 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Scoatere teren din circuit agricol
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Scoatere teren din circuit agricol

Buna ziua, am o intrebare, am un teren intravilan, si vreau sa construiesc pe el.La primarie mi-a spus ca nu se da autorizatie de contruire pana cand nu este scos din circuit agricol. Asa am auzit ca a aprut o lege care interzice scoaterea din circuit agricol a terenului?
Cel mai recent răspuns: alecmirea , utilizator 18:54, 1 Aprilie 2014
Legea la care va referiti dvs. este Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea si exploatarea pajistilor permanente si pentru modificarea si completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 267, din 13 mai 2013.
Asadar, daca terenul are categoria de folosinta arabil, nu este nici o problema in a va fi eliberat avizul de scoatere din circuitul agricol.
OUG 34/2013 se refera la terenurile cu categoria de folosinta pajisti care, conform art. 5, alin (1) nu mai pot fi scoase din circuitul agricol, decat cu cateva exceptii invocate la alin. (3). Cea mai "lejera" exceptie este cea de la lit. a), unde se prevede că "scoaterea definitiva sau temporara din circuitul agricol a pajistilor se poate face cu avizul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru:
a) amplasarea de constructii care deservesc activitati agricole".
Deci, daca vreti sa construiti o ferma, silozuri pentru depozitarea cerealelor, a furajelor, etc., puteti obtine avizul pentru scoaterea din circuitul agricol. Daca aveti de gand sa construiti o locuinta, nici gand!!!
Chiar si asa, "pretul" pentru scoatrea din circuitul agricol a unei pajisti este prevazut la alin. (3), care prevede ca beneficiarul scoaterii definitive din circuitul agricol a pajistilor "trebuie sa recupereze din terenurile neproductive sau neagricole o suprafata egala cu cea aprobata a fi scoasa definitiv din circuitul agricol. Recuperarea acestor terenuri se face anticipat, cel mai tarziu pana la data stabilita in actul prin care se aproba scoaterea definitiva din circuitul agricol a acestor suprafete, astfel incat sa nu scada suprafata de pajisti la nivel local, judetean sau national, dupa caz".

Multumesc pentru raspuns, terenul daca este arabil de unde se stie?
Categoria de folosinta se regaseste inscrisa in documentatia cadastrala sau pe actul de proprietate, dar de multe ori terenurile sufera schimbari in ceea ce priveste categoria de folosinta, astfel incat se ajunge la situatia ca pe act sa aiba o categie de folosinta si in realitate sa fie alta. Asadar, pe documentatia cadastrala, in tabelul unde este inscrisa suprafata se regaseste si categoria de folosinta, mentionata printr-o litera: litera a inseamna arabil, litera f inseamna faneata, literele ps = pasune, p = padure, cc = curti-constructii, etc.
Buna, am gasit litera f-faneata, in Documentatia cadastrala .
In contract de vanzare-cumparare scrie "terenul aflat in intravilanul Comunei......"Atunci nu se poate scoate din circuitul agricol? Multumesc
Din pacate nu ... :(

Alte discuții în legătură

Intrebare conditii construire cabana GabrielDobrescu GabrielDobrescu Care sunt conditiile in vederea construirii unei cabane pe teren extravilan la Campulung Moldovenesc.Multumesc. (vezi toată discuția)
Constructie de casa pe teren intravilan, categoria faneata stefanalex stefanalex Am cumparat in 2012 un teren de 1604 mp. Acesta figureaza in acte ca teren intravilan categoria faneata. El nu a fost folosit niciodata ca faneata ci ca teren ... (vezi toată discuția)
Autorizaþie construire locuinþã pe pajiºte ! Tpopa Tpopa Bună seara, aş dori informaţii privind obţinerea autorizaţiei de construire locuinţă pe un teren păşune intravilan (intravilan , conforrm noului ... (vezi toată discuția)