avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 963 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Denunt calomnios
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Denunt calomnios

Salut! am avut in trecut niste probleme la institutia care lucrez am fost acuzat de inselaciune, iar, recent, am primit rezolutia de la procurorul de caz - NUP, pe motiv ca fapta nu exista, pot sa formulez o plangere institutiei pt. denunt calomnios?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:15, 6 Iulie 2013
Art. 259. - Denuntarea calomnioasa
Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.

Invinuitul se poate constitui parte civila daca sunt intrunite conditiile raspunderii civile a acestuia, printre care si existenta unui pejudiciu material sau moral.
Pentru ca fapta sa poata fi incadrata sub incidenta disp art 259 cod penal,este necesar ca invinuirea facuta prin plangerea penala sa fie una mincinoasa adica nereala, bineinteles sa existe vinovatie.
Una dintre conditiile necesare pentru incadrarea faieti sub incidenta disp art 259 cod penal
este ca potentialul reclamant sa fi suferit o sanctiune, care ulterior sa se constate ca a fost nelegala, ca denuntul a fost mincinos.
Dv nu ati suferit nici o condamnare in urma plangerii penale facute de institutie
Este dreptul prevazut si garantat de Legea Fundamentala in favoarea fiecarui cetatean sa se adreseze justitiei atunci cand acesta se simte lezat in drepturile sale.
Astfel a procedat si "institutia " care a inteles si s-a adresat justitiei pentru a se constata ca a fost prejudiciata de actele si actiunile dvs
Denuntul calomnios consta in faptul de a atribui in scris ori chiar verbal o vina neadevarata, care daca ar fi intemeiata, ar fi atras asupra ei o pedeapsa.
In cazul dvs ,este hazardat a emite raspuns la obiect,necunoscand probele din dosar si motivatia procurorului
De putut puteti dar probabil se va da NUP si in cazul acesta.
Trebuie dovedita reaua-credinta...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Colegul de birou mi-a facut plangere penala riana01 riana01 Buna ziua, Am nevoie de un ajutor in cazul meu.Colegul meu de birou mi-a facut plangere penala pentru abuz in serviciu, deoarece la solicitarea unui sef ... (vezi toată discuția)
Infractiunea de denuntare calomnioasa LOREDANITA LOREDANITA Buna seara, Daca prin rezolutia procurorului s-a dispus neinceperea urmaririi penale, in temeiul art. 228 alin.6 C. proc. pen raportat la art.10 alin. 1 lit.d ... (vezi toată discuția)
Autor necunoscut...sau autor banuit ? gigelas gigelas Buna seara, O procuroare,a facut o plangere penala - CU AUTOR NECUNOSCUT - sustinand ca a fost amenintata printr-o scrisoare. Totodata,in cuprinsul ... (vezi toată discuția)