Art. 259. - Denuntarea calomnioasa
Învinuirea mincinoasa facuta prin denunt sau plângere, cu privire la savârsirea unei infractiuni de catre o anume persoana, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Producerea ori ticluirea de probe mincinoase, în sprijinul unei învinuiri nedrepte, se pedepseste cu închisoare de la unu la 5 ani.
Daca cel care a savârsit fapta declara mai înainte de punerea în miscare a actiunii penale fata de persoana în contra careia s-a facut denuntul sau plângerea, ori împotriva careia s-au produs probele, ca denuntul, plângerea sau probele sunt mincinoase, pedeapsa se reduce potrivit art. 76.
Invinuitul se poate constitui parte civila daca sunt intrunite conditiile raspunderii civile a acestuia, printre care si existenta unui pejudiciu material sau moral.
Pentru ca fapta sa poata fi incadrata sub incidenta disp art 259 cod penal,este necesar ca invinuirea facuta prin plangerea penala sa fie una mincinoasa adica nereala, bineinteles sa existe vinovatie.
Una dintre conditiile necesare pentru incadrarea faieti sub incidenta disp art 259 cod penal
este ca potentialul reclamant sa fi suferit o sanctiune, care ulterior sa se constate ca a fost nelegala, ca denuntul a fost mincinos.
Dv nu ati suferit nici o condamnare in urma plangerii penale facute de institutie
Este dreptul prevazut si garantat de Legea Fundamentala in favoarea fiecarui cetatean sa se adreseze justitiei atunci cand acesta se simte lezat in drepturile sale.
Astfel a procedat si "institutia " care a inteles si s-a adresat justitiei pentru a se constata ca a fost prejudiciata de actele si actiunile dvs
Denuntul calomnios consta in faptul de a atribui in scris ori chiar verbal o vina neadevarata, care daca ar fi intemeiata, ar fi atras asupra ei o pedeapsa.
In cazul dvs ,este hazardat a emite raspuns la obiect,necunoscand probele din dosar si motivatia procurorului