Am vorbit astazi cu un notar in legatura cu problema pe care am expus-o mai sus.
Mi-a indicat o serie de documente pe care trebuie sa le prezint pentru deschiderea succesorala:
1.Anexa nr.24 pentru deschiderea procedurii succesorale (de la Oficiul de stare civilă din cadrul Primăriei ultimului domiciliu al defunctului)
2.Certificat deces (original + copie xerox)
3.Certificatul de căsătorie al defunctului (original + copie xerox)
4.Certificatul de deces al soţului predecedat- sau hotărârea de divorţ rămasă definitivă (după caz) original + copie xerox
5.Certificatul de mostenitor (taxa de succesiune ) al sotului/sotiei predecedate
6.Acte de proprietate (Titlul de proprietate, Autorizatie de construire, certificat de mostenitor, act de partaj, contract de vânzare-cumpărare, contract de întretinere, contract de donatie, contract de schimb, hotarare judecatoreasca, etc.) ; -ORIGINALE + COPII XEROX
7.Certificat de atestare fiscală cu valoarea de impozitare a imobilelor, de la Primărie
8.Adeverinta de rol agricol, de la Primărie, cu anul construirii clădirilor şi suprafeţele acestora.
9.Certificat de actionar, dacă este cazul (original + copie xerox) şi extras de cont restricţionat, pe numele defunctului.
10.Acte autentice- vanzare-cumparare, donatie, intretinere, partaj, schimb, testament, dacă defunctul a făcut în timpul vieţii (originale + copii xerox)
11.Documente = daca defunctul (a) a detinut: bani la CEC, Banca, autoturism (factura fiscala auto, certificatul de înmatriculare, act de vanzare-cumparare), bunuri mobile de valoare (originale + copii xerox)
12.Certificat că nu s-a deschis procedura succesorală, pentru defunctul (a), decedat (ă) anterior datei de 17.11.1995, de la Camera Notarilor Publici, din municipiul Piteşti, strada Banat, nr.5.
13.Doi martori, prezenţi cu actul de identitate, care l-au cunoscut pe defunct (ă) şi cunosc familia acestuia.
14.Mostenitorii domiciliati in alte localitati decat aceea in care se afla biroul notarial competent, pot trimite declaratii de acceptare sau renuntare la succesiune, autentificate la orice notariat sau procura speciala de reprezentare la succesiune.
OBLİGATORİU TOŢİ MOSTENİTORİİ trebuie să se prezinte cu :
-buletinul de identitate sau livret militar ori pasaport (original + copii xerox)
-certificatul de nastere (original + copie xerox)
-certificatul de căsătorie (în cazul fiicelor căsătorite) original + copie xerox
Intrebarea mea este: chiar trebuie sa vina ceilalti mostenitori?
Daca verii mei stau in pasivitate, timp de un an de la data decesului (asa cum mi-ati spus mai sus), si doar eu si sora mea ne prezentam sa cerem dezbaterea succesiunii, dupa implinirea termenului de un an, problema este rezolvata? Este destul de greu si costisitor pentru verii nostri sa se deplaseze, mai ales ca nu au pretentii. Nu vrem sa le cerem sa mearga la notari pentru declaratii de renuntare, oricum procedura e greoaie.
Va intreb daca pasivitatea lor este o solutie, in sensul ca, dupa scurgerea termenului de un an de la data decesului, echivaleaza cu renuntarea la succesiune,
Acum, in prima etapa, cand eu merg la notar si solicit dezbaterea (inceperea procedurii), trebuie sa prezint copii ale actelor de identitate ale verilor mei? Sau este suficient sa indic numele si domiciliul acestora?
Va multumesc!