Buna seara, va rog frumos sa ma ajutati sa-mi cunosc drepturile. Incerc sa fiu cat mai sistematica, ca sa ma fac inteleasa. In anul 2012 am lucrat perioada ian-mai (5 luni) - nu am avut nici o zi de concediu de odihna. In luna iunie 2012 am fost diagnosticata si operata de cancer de colon, iar de atunci sunt in concediu medical. Nu voi solicita pensie de boala, ma voi intoarce la locul de munca de la 1 sept. 2013, cu program prescurtat la inceput. Doresc sa stiu daca beneficiez de concediu de odihna pe cei doi ani si cum de calculeaza acesta ( am vechime in munca 27 de an). De asemenea doresc sa va mai intreb despre drepturile mele salariale, deoarece in perioada in care am lipsit ( sunt bugetara) nu am beneficiat de majorarile de salar acordate colegilor mei. ( de fapt nu sunt majorari ci intregirea salarului).
HG nr.250/1992 prevede:
Art. 5
(1) Salariatii care au lipsit de la serviciu intregul an calendaristic,fiind in concediu medical sau in concedii fara plata acordate potrivit art. 25 alin.(3), nu au dreptul la concediul de odihna pentru acel an.
(2) In cazul in care perioadele de concedii medicale si de concedii fara pla ta prevazute la art. 25 alin.(3), insumate, au fost de 12 luni sau mai mari si s-au intins pe 2 sau mai multi ani calendaristici consecutivi, salariatii au dreptul la un singur concediu de odihna, acordat in anul reinceperii acti vitatii, in masura in care nu a fost efectuat in anul in care s-a ivit lipsa de la serviciu pentru motivele prevazute la alin.(1).
Pe durata suspendarii c.i.m. nu se pot aduce modiifcari la c.i.m. , acest lucru este posibil numai dupa incetarea suspendarii c.i.m.