O prima întrebare rapida, dacă ar trebui sa intentez un proces unui operator de telecom și cam ce daune as fi îndreptățit sa cer.
Sper sa fiu în categoria potrivita - ezit intre drept civil si drept comercial.
Am moștenit casa parintilor mei si terenul aferent (pomi fructiferi, fâneață) într-un mic sat de munte, locuiesc cam la 50 km distanta si locuiesc acolo doar ocazional. Într-o zi, constat (deci nu am fost întrebat acar..) ca pe terenul meu a fost efectuata o săpătura pentru a îngropa un cablu electric de alimentare pentru antene de telefonie mobila, proprietate a unui important operator, amplasate pe un releu de televiziune care este lângă proprietatea mea.
Din căutări, am aflat ca proiectul era făcut sa tragă cablul pe drumul public, dar sub contractorul care a efectuat lucrarea a tras cablul prin gradina mea, pentru a economisi câteva sute de metri de cablu si săpături. Estimez (nu am cum sa stiu) ca au economisit cam 100 milioane RON de cablu electric si 100 milioane RON manopera.
Am reușit sa contactez mica firma care a efectual lucrarea, am discutat cu ei pentru o înțelegere amiabila, dar tot ce mi-au oferit a fost un abonament de mobil (???) si au refuzat o despăgubire de ordinul a zecilor de milioane de lei.
Întrebări, si mulțumesc anticipat avocaților sau celor din domeniul juridic care imi vor răspunde:
1. Sunt indreptatit sa intentez un proces pentru despăgubiri ? Care sunt șansele de câștig ?
2. Cui ar trebui sa intentez procesul : Operatului telecom sau firmei mici care a efectuat lucrarea ?
3. Ce daune (materiale, morale ?) as putea cere ? (despăgubiri, eventual chirie in viitor..) Ar trebui sa cer mai mult pentru o negociere la prima înfățișare de conciliere ?
4. Trebuie sa fac o plângere la politie înainte de a intenta procesul ?
O zi buna tuturor, si sper ca întrebările si eventualele răspunsuri sa fie utile si altora.
1. Da. Foarte mari. Apelati la ajutor specializat (avocat)
2. Firmei care a efectuat lucrarile fara acceptul proprietarului si operatorului telecom.
3. Se pot negocia.
4. Faceti plangere ptr. tulburare de posesie.
In locul dvs. as scoate cablul respectiv si l-as arunca peste gard, cu o anuntare prealabila a firmei ca are termen 2 zile sa il scoata singura in caz contrar sa nu aiba pretentii de despagubire daca se produce vreo stricaciune.
Firma beneficiara (de telecomunicatii) trebuie sa plateasca o chirie ptr ca utilizarea unei suprafete private.
Mai incercati sa negociati cu ei inca o data. Ca argument de negociere povestiti-le ca veti divulga in prima faza acest abuz la operatorul de telefonie mobila (e foarte posibil sa se sperie deoarece e posibil sa piarda contractul cu operatorul), in a 2-a faza anuntati-i ca veti incepe niste sapaturi mai adanci si cu siguranta muncitorii se vor atinge de cablurile lor. In faza a 3-a ar urma sa ii actionati in instanta si sa le cereti despagubiri. Intre fazele 2 si 3 incercati si cu un mediator.
Ca si suma sugerez sa nu depasiti jumatate din cat estimati ca au economisit deoarece nu cred ca ar accepta mai mult.
Eu ma gandesc sa actionez in instanta operatorul de telefonie mobila, el este beneficiarul lucrarii, proprietarul antenelor si al cablului, si are deci responsabilitatea juridica finala.
Din experienta, aceste companii foarte mari poarta discutiile de negociere directa dintr-o pozitie de superioritate, si lucrurile se schimba cand sunt in fata instantei, la prima intalnire de conciliere devin mai putin "arogante". Dezavantajul este ca aceste mari companii isi permit sa aiba si avocati foarte buni.
Ca si suma de bani, *** aici e cea mai mare problema ***, nu am nici o idee cum un judecator ar aprecia :
- daunele materiale : este vorba pana la urma de foarte putin teren care a fost depreciat si nu mai produce iarba un an
- daunele morale pentru incalcarea proprietatii
- s-ar raporta oare la valoarea cablului, valoarea economisita prin scurtarea traseului fata de proiectul aprobat de autoritati
Judecatorul stabileste daunele, sau doar accepta sau nu cuantumul cerut ?
Ca si procedura, plangerea la politie este obligatorie pentru a constata faptul descris, sau aceasta se face in timpul procesului printr-un expert ?
Depuneti si plangerea la politie ptr a avea un argument cand veti instiinta operatorul de telecomunicatii privitor la intentia de a deschide actiune in instanta.