avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1019 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire de la persoana fizica autorizata dupa ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire de la persoana fizica autorizata dupa decesul persoanei

am o problema delicata si nu stiu unde sa merg sa mai pun intrebari asa ca va cer ajutorul...

Tatal meu a decedat in 16.08.2008 , tatal meu a avut un cabinet medical veterinar pe persoana fizica autorizata, dupa ce ne-am mai revenit din shok (a fost ceva neasteptat) am mers la notar pt succesiune, teren casa etc totu okay pana am ajuns la PFA (Cab. medical Veterinar)
pentru solutionarea PFA-ului am mers pt detalii la DSVSA (directia sanitar vet...) aici mi s-a explicat ca toate contractele se anuleaza in momentul decesului si astfel inclusiv contractul de succesiune se anuleaza DSVSA intrand in posesia cabinetului din momentul decesului.
Astfel toate investitiile si tot ce era la locatia respetiva intra in proprietatea AVASA.
Dupa mai multe discutii si dupa ce mi s-au aratat cateva alte exemple am acceptat aceasta situatie desi era vorba de sume substantiale.
Astfel Succesiunea facandu-se DOAR pe celalate bunuri.
Desi mama a depus la admin. fiscala o declaratie si copie dupa actul de deces(pentru PFA) , incepand cu data de 20.02.2009 mama este de a dreptu hartuita in legatura cu "inceperea inspectiei fiscale generale" amenintata cu amenzi cerandu-i-se tot felul de acte si astfel multe drumuri si stres .
am 2 intrebari:
1.daca se poate sa imi confirmati ca intradevar absolut toate contractele pe PFA se anuleaza in momentul decesului persoanei , astfel familia nu mosteneste contracte sau orce beneficiu de pe aceste contracte( de ex contract de concesiune(de cladire sediu PFA-ului) se anuleaza toate bunurile inrand in posesia celui care a acordat concesiunea.
2.daca nu am mostenit nimik de pe PFA cum pot rezolva problema cu Admin.fiscala , ce trebuie sa fac ?
partea cu amenzi pe care sa le plateasca mama nu mi se pare okay atat timp cat nu a avut nici 1 beneficiu.

va rog frumos sa ma ajutati cu orice sugestie .

MULTUMESC F MULT!

o zi Buna va doresc!



Contractele de concesiune nu se anulează, ci încetează pe data decesului, dacă titularul lor le-a încheiat în calitate de PFA. Este firesc, deoarece ele sunt încheiate în considerarea calităţii de PFA a contractantului, calitate pe care nu o pot continua moştenitorii. Totuşi, dacă pe terenul concesionat concesionarul a construit, este la fel de firească menţinerea contractului de concesiune în beneficiul moştenitorilor.

În masa succesorală intră, ca active, toate bunurile achiziţionate de PFA şi toate creanţele sale, iar ca pasiv, toate datoriile sale. Inclusiv cele de natură fiscală.
Multumesc mult de raspuns!

in legatura masa succesorala (care in cazul de fata este doar partea de pasiv bunurile achizitionate de PFA fiind pretinse de directia sanit Veterinara ...precum ca ar fii fost achizitionate conform unor contracte cu DSVSA.)
din pacate daca asta e sg vaianta s-ar parea ca de mostenit o sa mostenesc doar amenzile ....datorii nu sunt...
Nu toata lumea cunoaste diferentele MAJORE dintre PFA si persoana Juritica in cazul de fata diferentele sunt ENORME poate cei ce vor citi aceste mesaje vor trage concluzii...

ce trebuie mai exact sa fac ?
de finalizat succesiunea si pe PFA , anuntat admin fiscala, dupa aceasta inspectie fiscala inseamna ca se incheie PFA-ul din pct de vedere fiscal?
actele fiscale care trebue sa le pregatesc ma gandesc ca sunt de la 1 ian 2008 pana la 18.08.2008(momentul decesului).

daca mai aveti vreo informatie care ma poate ajuta va rog frumos sa o faceti !

MULTUMESC MULT pt raspunsul f prompt !



Solicitaţi acele contracte. Angajaţi un avocat, dacă aveţi dubii cu privire la clauzele contractuale. Mi-e greu să cred că Direcţia ar putea invoca drepturi proprii asupra acelor bunuri.
Domnule, nu prea stim ce drepturi aveti ca nu stim actele alea... ce spun ele?
Ca ba sunt concesiuni, ba sunt achizitii... Intai trebuie clarificat ce sunt ele ca sa vedem daca va revine ceva.

Apoi, imbunatatirile de regula va revin mostenitorilor, asa incat faceti notificare la DSV. Depinde si de contract, evident, insa ma indoiesc sa fi motivat cumva ca le raman lor imbunatatirile fara vreo obligatie...

Dv. nu faceti mai multe mosteniri, ci una singura: dupa tatal dv., persoana fizica.
Bunurile de pe PFA (datorii, amenzi, active) intra automat in patrimoniul tatalui, iar pe acest patrimoniu il dezbateti dv. ca masa succesorala.
Daca sunt numai datorii, il acceptat sub beneficiu de inventar. Daca nu mai e nimic altceva de valoare, casa, masina etc.
Nu e vorba de contracte de achzitii , sunt contracte de prestari servicii cu Directia sanitara care am inteles ca au incetat in momentul decesului nu am nici o problema cu aceste contracte
sg intrebare era de contractul de concesiune care a incetat si el in momentul decesului, cateva detalii despre acesta:

e un contract de concesiune pe o perioada 15 ani + posibilitate de prelungire de inca 10 (fara licitatie) care prevede investitii majore in cladirea directiei sanitare ( amenajarea unei sali de operatii, o micro farmacie etc...) investitiile au fost facute ele fiind substantiale in mod normal se amortizeaza pe o pe prioada de 10~15 ani , in situatia de fata investitia a fost facuta si nerecuperata pentru ca contractul a incetat cu mult mai repede.

Din ce am mai intrebat si eu in legatura cu aceasta problema mi s-a spun ceva de genu ghinionu vostru ( familiei ) "norocul" directiei , care din cate stiu a si scos la licitatie contractele de prestari servicii si de concesiune al cladirii..... va dati seama ca ofertele sunt mai bune pt directie,,, cineva preluand o afacere la cheie....

pe langa asta mai vine si problema fiscala , mama fiind amenintata cu amenzi pt ca nu s-au depus actele fiscale pt o perioada de inaintea decesului perioada in care activitatea a fost 0 tatal meu fiind internat .

situatia e foarte neplacuta pt familie ...din toata situatia asta mai toata lumea are de castigat mai putin familia care nu primeste nimic si mai mult trebuie sa plateasca si ceva amenzi la fisc...


orice sugestie e binevenita ....

multumesc f mult pt raspunsuri !!!

Alte discuții în legătură

Pot deveni bun de plata pt creditele tatalui, chiar daca nu sunt succesor? katiakatia katiakatia Tatal meu care a decedat, avea 2 credite la banci. Cel de la BRD avea asigurare de viata, celalalt... nu stiu. Cei de la BRD au sunat sa duc un dosar la ... (vezi toată discuția)
La cat timp de la un deces mostenitorii pot face succesiunea elenagabi elenagabi Buna ziua, Va adresez rugamintea sa-mi spuneti la cat timp de la deces mostenitorii pot face succesiunea. Va multumesc (vezi toată discuția)
Termen valabilitate certificat atestare fiscala gigelas gigelas Buna seara, As dori sa stiu daca Certificatul de atestare fiscala,necesar la deschiderea succesiunii,are vreun termen de valabilitate si in ce consta ... (vezi toată discuția)