avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata femei
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata femei

Buna ziua,
As avea nevoie de calcul al vechimii in munca pentru sotia mea de catre o persoana autorizata .Este nascuta in'57/ 13/12,negasind incadrare in cimpul muncii ca inginera de transporturi (TTTF)cu activitate in tranporturi auto(reporting),director economic in sc. comerciala.Noi am simulat calculul,dar pentru siguranta si promtitudine, am dori un raspuns de la o persoana autorizata.Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: ADRIAN MARCELIN , utilizator 20:13, 10 Iulie 2013
In anexa 5 la Legea pensiilor publice nr. 263/ 2010 se mentioneaza conditiile in care sotia dvs. poate iesi la pensie pentru limita de varsta si stagiu complet de cotizare:
Luna şi anul naşterii - Decembrie 1957
Luna şi anul pensionării - Noiembrie 2018
Vârsta asiguratului la ieşirea la pensie (ani/ luni) - 60/11
Stagiul complet de cotizare (ani/ luni) - 30/11
Stagiul minim cotizare (ani/ luni) - 15/0

Pentru pensionare anticipata se respecta prevederile din
-art. 62 al.(1) Pensia anticipată se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puţin 8 ani mai mare decât stagiul complet de cotizare prevăzut de prezenta lege.

In cazul pensionarii anticipate se calculeaza penalizari la pensie pentru fiecare luna cu care s-a iesit mai de vreme la pensie, fata de prevederile din anexa 5.
Multumesc pentru raspuns,eu am nevoie de analizat in functie de cartea de munca a sotiei fiindca noi am citit si nu ne incadram.Cu virsta am inteles ,dar cu cotizatia nu.Are 22 si 9 luni,fara facultate,de aici nu ne descurcam la calcul.Mai trebuie platite citeva luni pentru ca la final, la virsta,sa faca 30 ani de munca.Dar pina atunci ce si cum,nu stim cum sa procedam.
Poate sau nu sa depuna dosarul in ian./2014 .Cred ca e imposibil de pensionat anticipat,numai la lmita de virsta plus acumulat citeva luni de complectare pina la 30 si11 luni.!!
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2013
ADRIAN MARCELIN, utilizator
Cele doua conditii pentru pensionare la limita de varsta, sunt obligatoriu a fi indeplinite: varsta si stagiul complet de cotizare.
Facultatea se considera la vechime totala in munca, pentru care se primeste si punctaj (modic) la calculul pensiei (a cotizat statul pentru studenti, nu si viitorul pensionar).
Calculul exact nu se poate face decat cu carnetul de munca in fata, plus eventualele adeverinte.
Daca dna. a cotizat doar 22 ani si 9 luni, pana la stadiul complet de cotizare de 30 ani si 11 luni (daca ar avea varsta de 60 ani si 11 luni) mai este destul de mult.
Puteti contacta un expert in calculul pensiei (gasiti adresa pe internet) pentru un calcul cu carnetul de munca in fata.
Ultima modificare: Marți, 9 Iulie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Pentru limita de varsta,trebuie sa indeplineasca stagiul minim de cotizare de 15 ani,in care intra si stagiul asimilat(facultate).
Pentru pensie anticipata partiala cu penalizare,trebuie sa indeplineasca conditia de stagiu complet,in care nu intra stagiul asimilat.
Pentru pensie anticipata conditia de stagiu este:
Stagiul complet + 8 ani,in care nu stagiul asimilat.
Multumesc,am reusit sa ma luminez.Avem de asteptat.......
multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Pensionare limita de varsta elet_mm elet_mm Buna ziua, Va rog sa imi spuneti cand as putea sa ma pensionez pentru limita de varsta, daca sunt nascuta in 1958-13 Martie, am o vechime in munca de 26 ani, ... (vezi toată discuția)
Pensionare medicala-gr.iii de invaliditate barbuta barbuta As avea citeva intrebari legate de pensionarea medicala gr.III : (cu multumiri anticipate ) (vezi toată discuția)
La ce varsta pot sa ma pensionez anticipat? misu2005s misu2005s am lucrat din anul1972 28 11 pina 27 02 1974 am facut armata dupa care am lucrat pina in anul 2003 27 10 din data de16 05 1983 pina la data de01 04 2001 am ... (vezi toată discuția)