avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 540 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie concediu crestere copil

Buna ziua! Am si eu cateva nelamuriri. Sunt invatatoare titulara si in momentul de fata ma aflu in concediu crestere copil pana la doi ani. Incepand cu luna viitoare as vrea sa ma angajez la o firma privata ,dar as dori sa imi pastrez in continuare postul la scoala pana la expirarea concediului (in caz ca nu imi convine noul loc de munca). Se poate sa mi se suspende doar plata indemnizatiei si sa beneficiez in continuare de concediu? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ioanamorar17 , utilizator 19:32, 8 Iulie 2013
1. Pe perioada concediului crestere copil (CCC) aveti suspendat contractul individual de munca (CIM).

2. Perioada de CCC este stagiu de cotizare la sanatate (plata comntributiei fiind facuta de Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala = AJPIS) si perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj.

3. - De aceea nu puteti sa va mentineti si CCC (chiar daca nu beneficiati de indemnizatie) si sa aveti si un CIM in alta parte.
- Daca incheiati un astfel de CIM ianite de a se termina CCC trebuie sa anuntati AJPIS sa nu mai plateasca contributia la sanatate.
- De asemenea la angajator faceti cerere de incetare a suspendarii CIM pentru CCC si o cerere de concediu fara plata pe perioada cat doriti sa incheiati un CIM in alta parte.
Multumesc pentru raspuns . Daca se poate sa-mi mai raspundeti la cateva intrebari:
1. Daca nu fac cerere concediu fara plata la angajatorul initial si nu anunt AJPIS sa nu mai plateasca contributia la sanatate ,si totusi semnez CIM in partea cealalta, ce mi se poate intampla?

2. Daca semnez CIM in partea cealalta pe 3 luni si fac cerere concediu fara plata la scoala pt 3 luni pot beneficia la expirarea acestor 3 luni de CCC in continuare pana implineste fetita 2 ani?( si a indemnizatiei aferente).

3. Daca fac cerere pt. concediu fara plata la scoala si semnez CIM la compania privata poate beneficia sotul meu de CCC in continuare?( si de idemnizatie ).
Multumesc frumos.
Ultima modificare: Luni, 8 Iulie 2013
ioanamorar17, utilizator
1. - Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 19
(1) Beneficiarul drepturilor prevazute de prezenta ordonanta de urgenta este obligat sa comunice in scris primariei orice modificare intervenita in situatia sa, de natura sa determine incetarea sau suspendarea platii drepturilor, in termen de 15 zile lucratoare de la aparitia acesteia.

(2) Comunicarea prevazuta la alin. (1) se transmite de catre primarie agentiei teritoriale in termen de 5 zile lucratoare de la data inregistrarii.

- S-ar putea ca AJPIS sa plateasca in continuare contributia la sanatate si cand va depista ca nu ati respectat prevederile legale veti fi buna de plata.

2. Da, faceti cerere la Primarie de suspendare a platii indemnizatiei pentru CCC si apoi de reluare in plata a acesteia.

3. - In cazul in care copilul este nascut incepand cu data de 01.03.2012 atunci si tatal este obligat sa intre in CCC cel putin o luna (daca nu o face se reduce CCC al dvs. cu o luna de zile) daca indeplineste conditiile legale (aceleasi ca si pentru dvs.).
- I se va calcula si lui indemnizatia pentru CCC.
- Tatal poate solicita CCC pentru o luna sau pentru mai multe luni (chiar si pana la sfarsitul CCC pe care l-ati solicitat dvs.).
MUltumesc penru raspunsuri!:D

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Revenire in concediu ingrijire copil dupa intoarcerea la munca cris777 cris777 Buna seara, Ma aflu intr-o situatie delicata si nu stiu ce sa fac. In urma cu o luna, inainte de a implini copilul 11 luni, am facut cerere pentru a ma ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil tatal GabrielStefan84 GabrielStefan84 Buna ziua Sotia nascut in februarie 2014, urmand ca la sfarsitul lunii aprilie (mai exact 27 aprilie sa incheie concediul de maternitate). Incepand cu 28 ... (vezi toată discuția)
Cim perioada determinata si ccc econo econo Unei angajate aflata in ccc ii inceteaza cim pe perioada de terminata in 15.06.2014. Cu aceeasi data ii incetez si suspendarea. Dar doamna mai beneficiaza in ... (vezi toată discuția)