Buna ziua,
O persoana s-a angajat pe 5 iunie cu CIM pe perioada determinata de 3 luni. Durata preavizului in cazul demiterii sau demisiei este de 20 zile trecuta in contract,conform Legii 53/2003. Persoana vrea sa plece de la firma cu 1 august, deci ar trebui sa anunte acum angajatorul ca sa se incadreze in preaviz. Intrebarea mea este daca angajatorul poate inceta unilateral contractul mai devreme de 2o de zile ( adica imediat, inainte de sfarsitul lunii iulie). Am citit art.81 din lege, dar tot nu sunt sigura ca am inteles aliniatele urmatoare:
ART.81. Demisia. Încetarea contractului individual de muncă
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
Astept raspuns, sunt presat de timp. Multumesc.
Regula este ca cim va inceta la expirarea perioadei de preaviz, dar daca angajatorul apreciaza ca nu are nevoie de salariat si pe durata preavizului ,poate sa puna capat contractului si mai devreme de implinirea termenului de preaviz,renuntand la efectuarea de catre salariat a preavizului , integral sau partial .Termenul de preaviz este cel stabilit in cim ,si poate fi de cel mult 20 de zile lucratoare .
Trebuie discutat cu angajatorul.
Salariatul poate pleca fara sa respecte termenul de preaviz, in cazul demsiei, cand angajatorul nu si-a indeplinit propriile sale obligatii .