avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 768 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Livret de familie
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Livret de familie

Buna ziua! As dori sa stiu, daca mama mea ar putea sa depuna cererea de livret de familie (familie compusa din 2 persoana-mama si fiica) chiar daca eu nu am adresa pe buletin unde locuieste mama mea.
Ce lege decreta livretul de familie?
Va multumesc si va doresc o zi buna.
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 19:41, 9 Iulie 2013
NU are nicio legatura adresa cu livretul de familie.

In livretul de familie sunt inregistrate date cu privire la componenţa familiei, filiaţia copiilor şi situaţia lor juridică faţă de reprezentanţii lor legali, făcând dovada legală a acestor date.

Despre livretul de familie gasiti informatii aici

[ link extern ] /
si aici
[ link extern ] /
Va multumesc f.mult. O zi buna!
Buna ziua,
Livretul de familie este reglementat prin Hotararea nr. 495/1997 privind continutul, eliberarea si actualizarea livretului de familie.

ART. 1
(1) Livretul de familie este documentul care cuprinde principalele date cu privire la componenta familiei, filiatia copiilor si situatia lor juridica fata de reprezentantii legali.
(2) Livretul de familie este netransmisibil.
(3) Livretul de familie serveste la acordarea drepturilor reglementate prin lege.
(4) Livretul de familie are forma si cuprinde rubricile prevazute in anexa nr. 1.
(5) Livretul de familie se tipareste pe hartie de culoare bleu si are in mijlocul fiecarei file stema Romaniei.
(6) Livretului de familie i se pot adauga file suplimentare, al caror model este cel stabilit in anexa nr. 1 a) sau, dupa caz, nr. 1 b), pentru situatiile in care:
a) familia are mai mult de sapte copii;
b) familia sau persoana a primit copii in incredintare ori in plasament familial, potrivit legii.
ART. 2
(1) Livretul de familie se elibereaza cu ocazia oficierii casatoriei si se semneaza de catre primar sau de delegatul acestuia.
(2) Livretul de familie se elibereaza si familiilor constituite pana la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari, la cererea scrisa a reprezentantului familiei, pe baza datelor din certificatul de casatorie, actele de identitate ale sotilor, certificatele de nastere ale copiilor, certificatul de deces al unuia dintre soti sau copii, hotararile judecatoresti de desfacere a casatoriei prin divort ori din documentele care atesta modificarea relatiilor de autoritate parentala, incredintare sau plasament familial al copiilor si, dupa caz, adoptia copiilor.
ART. 3
(1) Mama sau tatal, care nu sunt casatoriti, primesc livrete de familie, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 2 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 119/1997.
ART. 4
(1) Livretul de familie se completeaza de mana, cu cerneala speciala de culoare neagra, in limba romana, folosindu-se alfabetul latin.
(2) Livretul de familie se elibereaza, gratuit, de catre serviciul de stare civila a consiliului local in a carui raza teritoriala are domiciliul reprezentantul familiei.
ART. 5
Inscrierile in livretul de familie se fac numai de catre serviciul de stare civila al consiliului local in a carui raza teritoriala are domiciliul reprezentantul familiei, cu respectarea metodologiei pentru aplicarea unitara a dispozitiilor Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila, elaborata de Ministerul de Interne si Departamentul pentru Administratie Publica Locala.
ART. 6
Evidenta livretelor de familie se asigura de serviciul de stare civila a consiliului local, intr-un registru special, prevazut la anexa nr. 2, cu termen de pastrare permanent.
ART. 7
In livretul de familie este interzis sa se faca stersaturi, razuiri, prescurtari sau adaugari.
ART. 8
(1) Actualizarea datelor in livretul de familie este obligatorie si se realizeaza, ori de cate ori este necesar, de serviciul de stare civila al consiliului local in a carui raza teritoriala are domiciliul reprezentantul familiei.
(2) Reprezentantul familiei are obligatia sa solicite serviciul de stare civila al consiliului local in a carui raza teritoriala are domiciliul, completarea livretului de familie pentru orice situatie aparuta ulterior emiterii documentului, care se refera la nasterea unui copil, decesul unei persoane din familie, schimbarea numelui si/sau a prenumelui ca urmare a divortului sotilor, prevederilor unor hotarari judecatoresti sau administrative care conduc la modificarea relatiilor de autoritate parentala si altele.
ART. 9
In situatia desfacerii casatoriei prin divort sau a anularii acesteia, livretul de familie se retrage si se anuleaza, eliberandu-se un nou livret de familie parintelui caruia i-au fost incredintati copii sau, dupa caz, ambilor parinti cand acestia formeaza fiecare o familie impreuna cu copiii incredintati.
ART. 10
(1) In caz de pierdere, furt, deteriorare sau distrugere, serviciul de stare civila al consiliului local elibereaza un duplicat al livretului de familie, pe baza declaratiei pe propria raspundere a reprezentantului familiei.
(2) Eliberarea unui nou livret de familie cu mentiunea "duplicat" se face pe baza actelor doveditoare.
ART. 11
Reprezentantul familiei are urmatoarele obligatii cu privire la livretul de familie:
a) sa il pastreze si sa evite pierderea, distrugerea sau deteriorarea;
b) sa nu il incredinteze persoanelor neautorizate ori sa il dea spre pastrare sau in gaj;
c) sa nu faca modificari, adaugari sau mentiuni din proprie initiativa;
d) sa solicite, in scris, la serviciul de stare civila al consiliului local din raza teritoriala de domiciliu, acordarea unui duplicat in cazul pierderii, distrugerii sau deteriorarii;
e) sa anunte, in scris, in cel mult 15 zile, la serviciul de stare civila al consiliului local din raza teritoriala de domiciliu, schimbarile de natura sa conduca la modificarea dreptului la alocatia suplimentara pentru familiile cu copii.
ART. 12
(1) Utilizarea livretului de familie cu inscrieri inexacte sau incomplete, precum si incalcarea obligatiilor prevazute la art. 11, constituie contraventii daca faptele nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiuni si se sanctioneaza cu amenda de la 100.000 lei la 500.000 lei.
(2) La stabilirea contraventiilor prevazute in prezenta hotarare sunt aplicabile prevederile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea si sanctionarea contraventiilor.
(3) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre primar sau de catre persoanele imputernicite de acesta, precum si de personalul oficiilor de asistenta sociala de la directiile generale de munca si protectie sociala ale judetelor si, respectiv, a municipiului Bucuresti, imputernicit prin ordin la ministrului muncii si protectiei sociale.
(4) Orice modificare sau adaugare in livretul de familie, altele decat cele privind completarea acestuia, este interzisa si atrage, dupa caz, raspunderea materiala, civila sau penala a persoanelor vinovate.
(5) Livretul de familie cu date inexacte se retine si se transmite autoritatii emitente, in vederea anularii, si se pastreaza o perioada de 5 ani.
ART. 13
Serviciul de stare civila al consiliului local are obligatia sa asigure evidenta livretelor de familie eliberate, conservarea si securitatea registrelor de eliberare a livretelor de familie, cu respectarea normelor privind evidenta si pastrarea arhivelor.
ART. 14
Pentru anul 1997, tiparirea livretelor de familie se asigura de catre Regia Autonoma "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" - Sucursala poligrafica "Bucurestii Noi".
ART. 15
Cheltuielile privind tiparirea livretelor de familie se suporta din bugetul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale, de la subcapitolul "Alocatii de stat pentru copii".
ART. 16
Pentru livretele de familie tiparite in conditiile art. 14, tarifele serviciilor realizate de Regia Autonoma "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat" - Sucursala poligrafica "Bucurestii Noi" se vor stabili, prin negociere, de catre Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, cu avizul Oficiului Concurentei.
ART. 17
Anexele nr. 1, 1a), 1b) si 2 la prezenta hotarare fac parte integranta din aceasta.

In livretul de familie se inscriu parintii si copii. Daca dvs.nu aveti acelasi domiciliu cu mama dvs. ,desi sunteti minora, inseamna fie ca ati fost incredintata spre crestere si educare tatalui, fie ati fost data in plasament unei alte persoane. Mama dvs. avand certif.dvs. de nastere in original probabil s-a prezentat la starea civila si a solicitat inscrierea. Verificati, iar daca datele consemnate in livret nu corespund realitatii ele se pot rectifica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Livret familie talpesghe talpesghe Buna ziua, dupa divort mai este nevoie sa -mi scot livretul de familie? la momentul casatoriei nu se elibera acest livret? multumesc! (vezi toată discuția)
Componenta familiei andreeat26 andreeat26 Buna ziua as avea si eu o intrebare.Am lucrat pentru statul Luxemburg,acum sunt in concediu prenatal si m-am casatorit de curand.Deoarece ei imi platesc ... (vezi toată discuția)
Certificat de non-venituri Luana Sanziana Luana Sanziana Imi poate spune cineva de unde pot obtine un certificat de non-venituri pentru sora mea - care sa certifice ca nu e angajata, adica nu are venituri si drept ... (vezi toată discuția)