avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Succesiune la mediator
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Succesiune la mediator

Ambii parinti sunt decedati, unul in 1999 celalat in iunie 2013.Dupa parinti as mosteni vie,padure si un apartament.Eu si sotul detinem un apartament.Daca renunt la mostenire ,fiind singurul copil si la apartamentul nostru(si sotul doreste acest lucru),in favoarea celor doi copii ai nostri,se pot face actele de mostenire la un mediator?
Cel mai recent răspuns: Bojan I.M. , Mediator 16:16, 16 Iulie 2013
Daca mostenitorii se inteleg atunci la notar tb sa mergeti nu la mediator. Mediatorul mediaza intre parti aflate in conflict. In plus nu are competenta pt a dezbate succesiuni.

Multumesc pentru raspuns!
Acest subiect a mai fost dezbatut pe site, prin urmare inainte de a lua o decizie informati-va corect.

www.avocatnet.ro/content/for...

Multumesc foarte mult pentru indrumare,dar,nefiind de specialitate,mare lucru nu am priceput din termenii avocatesti.Pe mine ma intereseaza,sa am costurile cele mai mici(fiind pensionari si eu si sotul),ca sa putem dona,atat apartamentul nostru,cat si via+pamantul arabil+apartamentul,ramas de la parintii mei,dupa decesul lor.Nu as vedea nici eu rostul medierii,deoarece toti suntem de acord in ceea ce priveste donarea ambelor averi,catre cei doi copii ai nostri.Dar,o sa merg la un mediator din orasul nostru si o sa cer parerea in ceea ce privesc costurile totale(mediator+notar+judecatorie+etc).O zi buna va doresc!
Daca erati interesata numai de reducerea taxelor trebuia sa puneti intrebarea clar.
Legislatia in vigoare prevede o reducere cu 50% a taxei de timbru judiciar in cazul imobilelor daca partile se inteleg sau se prezinta in fata judecatorului cu un acord de mediere:

Art. 11 - (1) Alte categorii de cereri se taxează după cum urmează:
a) cereri prin care părţile solicită instanţei pronunţarea unei hotărâri care să
consfinţească înţelegerea părţilor, inclusiv când este rezultată din acordul de mediere
– 20 lei; în cazurile în care înţelegerea sau acordul de mediere priveşte transferul
dreptului de proprietate sau al altui drept real asupra unuia sau mai multor bunuri
imobile, la această sumă se adaugă 50% din valoarea taxei care s-ar datora pentru
acţiunea în revendicare a bunului cu valoarea cea mai mare dintre bunurile care fac
obiectul dreptului real transferat. În cazul în care înţelegerea sau acordul de mediere
are ca obiect partajul, la taxa fixă se adaugă 50% din valoarea taxei calculate potrivit
art. 5;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obtinere titlu de proprietate prin mediere oprea.madalina oprea.madalina buna ziua! am urmatoarea speta: titlul de proprietate pe terenul agricol este pe numele bunicului care este decedat. bunicul are doi copii dintre care unul ... (vezi toată discuția)
Se mai restituie 50% din taxa jud. de timbru ? carsteaverginica carsteaverginica buna ziua .daca la prima zi de sedinta (fond) am semnat o tranzactie succesorala , putem cere reducerea taxei jud. de timbru ? nu am avut mediator , ci ... (vezi toată discuția)
Hotarare de expedient nicolaetarcea nicolaetarcea Dupa 1989 pe numele bunicilor( decedati ) sotiei mele i s-au emis 2 titluri de propietate pentru punere in posesie astfel: Pentru bunicul din partea tatalui a ... (vezi toată discuția)