avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 576 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Factura de decontare pentru sume incasate de la terti.
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Factura de decontare pentru sume incasate de la terti.

In cazul unui magazin online: Cum procedez sa primesc banii de la firma de curierat pt. produsul livrat catre client? Am inteles ca trebuie sa emit catre firma de curierat o factura de decontare pt sume incasate de la terti, dar intrebarile mele sunt: Ce trec la denumire serviciu, cum bifez TVA-ul si cum inregistrez factura?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: carmen01011958 , moderator 14:12, 10 Iulie 2013
Nu sunteti obligat sa emitetii factura de decontare intocmirea ei este optionala, conform codului fiscal, art 137, alin (3) si normelor de aplicare - pct 19, alin 5 :

b) sume încasate în contul altei persoane, dacă factura este emisă de această altă persoană către un terţ. Pentru decontarea sumelor încasate de la terţ cu persoana care a emis factura, conform înţelegerii dintre părţi, pot fi întocmite facturi de decontare conform alin. (3).

[ link extern ]
[ link extern ]

Conform normrlor metodologice de aplicare , pct 19, alin 3 :
Sumele achitate/ incasate in numele si in contul altei persoane nu se cuprind in baza de impozitare a TVA, si nu se innregistreaza in conturile de cheltuieli, respectiv de venituri.

Prin urmare aceasta factura nu se evidentiaza in jurnalele de TVA si nu se inregistreaza in evidentele contabile, fiind o factura intocmita doar pentru recuperarea unor sume.

La factura de decontare veti anexa copii ale facturilor emise catre clenti si incasate
Pe factura veti scrie "Factura de decontare" iar valoarea de recuperat(inclusiv tva) se completeaza la valoarea totala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Monografie cont colector RobertR RobertR Buna ziua, Colaborez cu o firma de curierat pentru a livra produsele catre client iar clientul plateste contravaloarea lor ramburs, pe baza de chitanta ... (vezi toată discuția)
Inregistrare factura vodafone gabi.b gabi.b Pe factura de vodafone i-mi apare: total fara tva factura curenta 478,47 lei tva 24% 114,83 lei sume incasate ... (vezi toată discuția)
Refacturare energie electrica ZINCA MARIA ZINCA MARIA Buna ziua. In cladirea care imi apartine am mai multe birouri inchiriate, cu contract de inchiriere, si trebuie sa le facturez utilitatile. La ce pret pot ... (vezi toată discuția)