avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil - nu pot pleca in vacanta fara acordul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil - nu pot pleca in vacanta fara acordul tatalui

Buna ziua,
In urma unui concubinaj, a rezultat un baietel care in septembrie va implini 2 ani! Din cauza neintelegerilor si alcoolului, eu si tatal lui ne-am despartit de aproximativ 5 luni si de atunci numai eu ma ocup de cresterea si educare micutului. Nu participa nici financiar, nici moral, el fiind plecat din tara de mai bine de o luna!
Problema mea e vreau sa merg 4 zile cu cel mic si cu nasii lui in Bulgaria si am nevoie de o procura de la tatic, iar taticul nu binevoieste sa ne-o trimita!
Va rog din suflet, spuneti-mi cum sa procedez, ce trebuie sa fac in conditiile astea? trebuie cumva sa il dau in judecata pentru custodie?
Nu pot si nu vreau sa fiu la mana lui
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 01:36, 11 Iulie 2013
Va trebui sa renuntati la plaja de la Varna si sa va multumiti cu Mamaia.
Daca domnul nu binevoieste sa va scrie declaratia de acord pentru iesirea din tara- copilul are pasaport? - procesul de autoritate parinteasca dureaza chiar si ani de zile si finalitatea este o autoritate parinteasca comuna, deci tot la cheremul domnului veti fi.
Ca sa obtineti autoritate parinteasca unica, domnul trebuie sa fie decazut din drepturi, ori lipsa lui cinci luni si plecatul din tara una luna nu sunt motive de autoritate unica! Nici daca tatal este in inchisoare in strainatate condamnat pe 3 ani nu este motiv de autoritate unica la noi in tara.
In legislatie, exista posibilitatea suplinirii semnaturii tatalui prin hotarare judecatoreasca, dar se admit foarte rar aceste cereri si motivul dvs. cu plecatul la mare in Bulgaria nu este motiv serios, avem Litoral si in tara.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Iulie 2013
Martonze, utilizator
trebuie oricum sa promovati actiune pentru autoritate parinteasca ( exclusiva- daca aveti motive, si placare din tara si dezinteresul este unul dintre acesta pentru unele instante)si stabilirea domiciliului copilului la dvs. dupa ce ati promovat-o ca sa obtineti mai repede , puteti promova si ordonanata presedentiala pentru a suplini consimtamantul tatalui pentru a scoate minorul din tara. consultati un avocat
1. Da, copilul are pasaport.
2. Orice proces se poate taragana pe cativa ani (recuzare, expertize, contraexpertize samd).
3. Abuzul de alcool este una din principalele exceptii prin care un parinte poate fi decazut din drepturi (noul Cod Civil).
4. O condamnare chiar si cu suspendare inseamna iresponsabilitate ... asta nu inseamna ca parintele poate fi decazut din drepturi?!

Situatia cu decaderea din drepturi este limitativa.

In functie de situatia concreta se gasesc solutii concrete.
Va trebui sa aveti si ceva noroc la proces deoarece este extrem de greu sa aveti sanse la custodie exclusiva.
Judecatorii inca nu au clare criteriile si ce sa faca...
Alcoolismul trebuie sa-l demonstrati cu internari-externari de la dezalcoolizare, martorii pot fi combatuti.
Am citit numeroase hotarari judecatoresti, sa stiti ca nici daca e in inchisoare in strainatate condamnat pentru mai multi ani nu s-a dat autoritate unica, desi dupa parerea mea, se incadra perfect atat in art. 507 cat si in art. 398 NCC
Totul depinde de instanta
Un condamnat cu suspendare pentru inselatorie, fals in acte, etc.are hotarare judecatoreasca privind domiciliul minorului la el(obtinut tot prin manarii) si el ameninta mama copilului cu puscaria, fiindca mama a plecat din tara cu copilul, vazand ca i se ia copilul prin minciuna si fals, perfect legal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare copil anelia88 anelia88 buna.am un copil de patru ani ce are cetatenie romana dar si bulgara.copilul sta de un an de zile cu mine in Romania unde merge la gradinita.As vrea sa ii pot ... (vezi toată discuția)
Custodie unica anelia88 anelia88 As dori sa cer instantei sa mi se acorde custodie unica minorului de 5 ani ce locuieste cu mine.As dori sa stiu cat dureaza toate demersurile si cam cat costa ... (vezi toată discuția)
Dreptul de calatorie minor camelia luminita camelia luminita In urma lipsei acordului unuia dintre parinti ,ca fiul sau minor sa calatoreasca in afara tarii, am castigat in final,dreptul copilului de a calatori in ... (vezi toată discuția)