Buna ziua, in luna noiembrie voi naste, si voi opta pentru 1 an de indemnizatie, conform noii ordonante ca tatal este obligat sa isi ia cel putin o luna de concediu indiferent ca am un an sau doi de indemnizatie, in cazul meu 1 an, impozitul ce il voi plati va fi pe 12 luni sau pe 11 luni si tatal va plati separat impozit pe luna a 12-a in care va sta cu copilul? Si cam in ce luna ar trebui sa platesc acest impozit pentru indemnizatie, avand in vedere ca nasc anul acesta?
Multumesc frumos!
1. Din indemnizatia pentru concediu crestere (CCC) copil nu se face nici o retinere de impozit sau de contributii.
2. Perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC este stagiu de cotizare la sananate plata contributiiei facandu-se de catre Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (AJPIS) cea care aproba si plateste indemnziatia pentru CCC.
3. Perioada cat beneficiati de indemnizatie pentru CCC este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie si somaj, este vechime in munca si in specialiate pentru a beneficia de drepturile care se acorda in functie de aceasta.
4. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru conecdiu cerstere copil trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (eleva sau studenta la zi, somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).
5. Plata indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de plata impozitului pe venit sau a contributiilor la pensie, sanatate si somaj ci numai de obtinerea de venituri profesionale impozabile (cum am spus mai sus).
Multumesc frumos, acum m-am luminat, deci impozitul care il platesc anul viitor este cel pe veniturile acumulate in anul anterior. Ma gandeam eu ca nu are cum sa fie impozitata indemnizatia.
O zi frumoasa
Din indemnizatia pentru CCC nu se pot retine decat eventuale sume cu aceasta destinatie platite necuvenit si numai pe baza de dispozitie a Agentiei Judetene de Plati si Inspectie Sociala.