avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz conectare la reteaua de gaze
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz conectare la reteaua de gaze

Buna ziua.
As dori anumite sfaturi/pareri indreptatite legate de urmatoarea situatie:
am achizitionat un apartament si intentionez sa montez o centrala termica. Pentru ca proiectul sa poata fi aprobat, am nevoie de acordul celorlalte persoane racordate la reteaua de gaze a blocului, platindu-le acestora cota parte care imi revine din lucrare. In prezent sunt conectate 8 persoane la reteaua respectiva si am reusit sa obtin 4 semnaturi. Problema este urmatoarea: persoana care a tras initial conducta in bloc mi-a spus sa ii dau suma de 500 lei altfel nu semneaza, fara a intentiona sa arate valoarea facturii platite pentru lucrare.
Ce pot sa fac in aceasta situatie? O plangere la politie pentru santaj ar si indreptatita?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: sennen , utilizator 18:01, 25 Iulie 2013
Initial solicitati oficial,prin scrisoare cu confirmare de primire sa va precizeze temeiul legal al pretentiei
Potrivit art. 194 alin. (1) C. pen., constituie infractiunea de santaj,
constrangerea unei persoane, prin violenta sau amenintare, sa dea, sa faca, sa nu faca sau sa sufere ceva, daca fapta este comisa spre a dobandi in mod injust un folos, pentru sine sau pentru altul
.
In cazul dvs puteti face dovada constrangeri,a violentei sau amenintarii exercitate de vecin impotriva dvs ?
sennen a scris:
Pentru ca proiectul sa poata fi aprobat, am nevoie de acordul celorlalte persoane racordate la reteaua de gaze a blocului, platindu-le acestora cota parte ....

Pentru realizarea proiectului si bransarea la coloana noua, la noi in asociatie a fost si este nevoie de acceptul dat de o singura persoana sau de asociatia de proprietari si nu acordul tuturor celor care au cheltuit si contribuit pana acum la aceasta instalatie.
Dar daca la dumneavoastra asa vi se cere, asta e, trebuie sa va conformati.
Acum, indiferent ca va trebuie acordul unui sau al tuturor celor 8, va trebui sa platiti o suma de bani. Aceasta nu trebuie sa fie secreta. Vecinii dumneavoastra stiu cat au platit si cum s-au inteles pana acum.
Concret la noi pe o scara fiecare nou bransat a trebuit sa achite cate 150 lei atunci cand i s-a dat acordul. Acordul i l-a dat asociatia (presedinte, administrator) iar suma de 150 lei s-a platit la asociatie cu chitanta.
La alta scara acordul era si este data de un proprietar care a platit singur intreaga instalatie. Suma este de 100 euro, fara chitanta. Proprietarul respectiv a dat acordul la notar fiecarui nou venit la coloana.
La alta scara lucrarea au facut-o initial mai mult de jumatate din proprietari. Acestia au solicitat sprijinul asociatie pentru a nu mai ajunge la notar cu fiecare nou solicitant. Proprietarii acelei scari au stabilit suma de 450 lei. Solicitantii vin la asociatie, achita 450 lei pe baza de chitanta si li se da acordul scris, semnat stampilat.
In fiecare din aceste 3 cazuri, lucrurile sunt cunoscute, transparente, sumele clar stabilite pe fiecare scara si numeni nu a solicitat vreodata factura initiala.

La dumneavoastra cum e?
Cat ati platit celor 4 care v-au dat deja acordul?
Firma autorizata care se va ocupa de montarea centralei mi-a transmis: mergeti la toti ceilalti vecini ce sunt conectati la retea si obtineti scris acordul pentru conectare, platindu-le acestora cota parte din valoarea lucrarii. Initial, acea cota parte urma sa fie transmisa de la furnizorul de gaz dar ulterior am aflat ca acesta nu are nici un rol in stabilirea sumei. Am fost la ultima persoana bransata si am intrebat suma pe care aceasta o platise. Am inmultit suma cu 8 si am impartit-o la 9 pentru a obtine cota parte ce trebuie sa o platesc eu. Conform calculului cota parte e de 155.5, deci fiecarei persoane trebuie sa ii platesc ~20 lei.
Am platit aceasta suma la 4 dintre vecini - fara chitanta- cu ceilalti 4 situatia fiind urmatoarea:
o persoana e plecata in Italia
la un apartament a fost se pare sediu de firma pentru ca acum nu locuieste nimeni.
o persoana mi-a solicitat 500 lei pentru semnatura
pe cea de a patra nu am gasit-o inca la apartament.


Nu mi-e clar, ce inseamna "Solicitati oficial, prin scrisoare, cu confirmare de primire sa va precizeze temeiul legal al pretentiei." O scrisoare trimisa prin posta? Ce garantie am eu ca voi primi vreun raspuns la solicitare?
sennen a scris:
Nu mi-e clar, ce inseamna "Solicitati oficial, prin scrisoare, cu confirmare de primire sa va precizeze temeiul legal al pretentiei." O scrisoare trimisa prin posta? Ce garantie am eu ca voi primi vreun raspuns la solicitare?

Aceasta e o aberatie.
Intelegeti-va cu vecinii dumneavoastra si platiti ca sa obtineti acceptul.
Poate va indrumat gresit firma ce va executa lucrarea. Dar acea suma de 20 de lei de care spuneti e o gluma. O instaltie de gaz pentru centrale de apartament poate costa 3000 pana la 10000 lei in functie de capacitatea distribuitorului de la intrarea in scara, de lungimea coloanei in functie de etaje, de grosimea necesara s.a.m.d. Costa atat materialele cat si manopera, proiectul, avizele...
La o scara unde s-a facut acesata lucrare prin asociatie (ceea ce inseamna mai economic decat la alta unde s-a facut de un proprietar si pe bucatele), ne-a costat 7000 lei, legal, cu factura, firma autorizata si proiect aprobat de furnizorul de gaz... Impartind acesata egal la toate apartamentele de pe scara a rezultat 150 lei/apartament. Si repet, a fost cea mai ieftina solutie. La scarile alaturate costurile au fost duble sau triple.
Nu cred ca pe scara dumneavoastra s-a realizat aceasta instalatie cu doar 1700-1800 lei.
Numai distribuitorul la intrarea in scara ne-a costat 950 lei, iar proiectul inca pe atat, apoi toate conductele, manopera...

~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Rambursarea cheltuielilor la o coloanã de gaz. alx_max alx_max Doresc să știu câteva aspecte legate de rambursarea cheltuielilor făcute de investitori la o coloană de gaz. Se dau 3 investitori la o coloana de ... (vezi toată discuția)
Racordare gaz centrala de apartament Nicolaaev Ciprian Nicolaaev Ciprian In anul 2009 unul dintre vecini a cerut acordul propietarilor de pe scara blocului pentru a se racorda la gaz. Persoana in cauza sta la etajul 4 / 4 in scara ... (vezi toată discuția)
Probleme privind avizul proprietarului coloanei de gaz pentru montarea centalei termice de apartament jupanu_73 jupanu_73 Buna ziua ! Am cumparat un apartament si doresc montarea unei centrale termice de apartament. Proprietare coloanei (prima care a montat pe scara centrala de ... (vezi toată discuția)