Salutari...
Va rog sa ma ajutati cu o informatie...sunt in Co crestere copil de pana la un an...am fost anuntata ca la locul meu de munca actual se concediaza toti angajatii si noile posturi infiintate vor ajunge doar pt jumatate din angajati care vor da concurs pt noile posturi...fiind in Co de crestere copil au voie sa ma concedieze? din cate stiu eu nu au voie ca in acest moment ctr este suspendat si tb reluat in aceleasi conditii (adica aici ma refer la salariu)....sunt obligati sa ma primeasca inapoi si tb sa ma tina 6 luni din cate stiu eu....nu-i asa?
Postul dvs. poate fi desfiintat dar cat sunteti in CCC nu va poate concedia decat daca unitatea este in reorganizare judiciara sau faliment (acceptate prin hotarare judecatoreasca).
ok..intrebarea mea este ...voi reveni la servici in curand...ei sunt obligati sa ma primeasca inapoi pe acelasi salariu si nu au voie sa ma dea afara in urm 6 luni?multumesc!
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.
2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.
3. - Daca locul de munca al dvs. a fost desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.
4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:
Art. 25
...
(2) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul:
a) salariatei/salariatului care se afla, dupa caz, in concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an sau de pana la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie prevazut la art.7.
(3) Interdictia prevazuta la alin. (2) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea definitiva a salariatei/salariatului in unitate.
(4) Prevederile alin. (2) si (3) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
5. Perioada de preaviz de minimum 20 de zile lucratoare intra in cele "cu pana la 6 luni".