avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 474 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de vanzare cumparare cu clauza de intretinere / recuperare alte bunuri dupa deces

Buna ziua ,

Defunctul a facut in anul 2008 un ctr de vanz cumparare cu clauza de intretinere , in acel an avea varsta de 71 de ani si pe ctr este mentionata si o persoana de la primarie ce confirma consimtamantul defunctului.

Singura ruda de gradul I ramasa in viata este sora defunctului.Exista vreo solutie de anulare a acestui contract ?
Bunurile din apartament ii apartin persoanei de pe contractul de vanz/cumparare sau sunt ale mostenitorului?

Deoarece multi spun ca acest ctr nu este valabil deoarece nu este facuta succesiunea..

In urma succesiunii vom afla si restul de proprietati ale defunctului si daca au fost lasate cu contract vre-unei alte persoane?

Care ar fi pasii pentru mostenitor ( succesiune - certif deces / CI + Certif nastere mostenitor - ; recuperare alte bunuri in urma deciziei)





Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 08:46, 22 Iulie 2013
Trebuie sa vedeti care sunt bunurile pe care defunctul le-a cedat contra intretinerii.
In functie de ce este prevazut in contractul de intretinere puteti vedea daca, pe langa ce a cedat ca sa fie intretinut, defunctului i-a mai ramas ceva care sa va ramana dvs. prin mostenire.

Contractul de intretinere este perfect valabil si daca nu este facuta succesiunea. Cele doua contracte nu au nici o legatura.

Observatie: intre sora si frate nu este legatura de rudenie de gradul 1, ci de gradul 2 (legatura de rudenie din punct de vedere juridic este altceva decat legatura de rudenie din exprimarea de zi cu zi).
Ultima modificare: Vineri, 12 Iulie 2013
smeagull, utilizator
smeagull a scris:

Trebuie sa vedeti care sunt bunurile pe care defunctul le-a cedat contra intretinerii.
In functie de ce este prevazut in contractul de intretinere puteti vedea daca, pe langa ce a cedat ca sa fie intretinut, defunctului i-a mai ramas ceva care sa va ramana dvs. prin mostenire.

Contractul de intretinere este perfect valabil si daca nu este facuta succesiunea. Cele doua contracte nu au nici o legatura.

Observatie: intre sora si frate nu este legatura de rudenie de gradul 1, ci de gradul 2 (legatura de rudenie din punct de vedere juridic este altceva decat legatura de rudenie din exprimarea de zi cu zi).

am inteles .. pe ctr nu sunt specificate bunurile, sa inteleg ca este , dupa cum am presupus, un ctr ce nu poate fi nul in urma succesiunii si este perfect valabil ..


legat de succesiune .. se va afla si restul de proprietati ale defunctului si daca au fost lasate cu contract vre-unei alte persoane

La masa succesorala pentru dezbaterea succesiunii se aduc toate bunurile care se aflau in patrimoniul defunctului la momentul decesului acestuia.

Daca defunctul in timpul vietii a inteles sa-si intraineze o parte din bunuri, iar instrainarea acestora a fost facuta legal, aceste bunuri inseamna ca nu mai pot fi aduse la masa succesorala.

Smeagull....total gresit sfatul dat de dvs.... Cum sa mosteneasca cumparatorul apartamentului pe cel care i-a vandut apartamanetul, fara sa fie ruda cu acesta? In ce priveste apartamentul vandut cu clauza de intretinere, acesta revine cuimparatorului daca mostenitorii legali ai defuntului nu reusesc sa anuleze vanzarea pentru nerespectarea clauzei de intretinere....Bunurile mobile din apartament se cuvin exclusiv mostenitorilor, daca ele nu sunt mentionate expres prin contractual de vanzare-cumparare (intr-un process-verbal anexat contractului)...Sora este ruda de gradul 2, nu de gradul 1!
polloctav a scris:

Smeagull....total gresit sfatul dat de dvs....
:confused:
Eu nu am dat nici un sfat, polloctav.
Recomandarea mea ca initiatorul sa verifice exact ce anume s-a instrainat prin contractul de intretinere (unica mea afirmatie care poate fi considerata sfat) n-are cum sa fie gresita sau corecta. Intelegerea exacta a cazului si citirea cu mare atentie a actelor este o chestie de baza :), de la care as fi vrut sa pornescu cu sfaturile.

@ heavenz: este imposibil sa nu scrie in contract ce a lasat defunctul contra intretinerii. Trebuie sa mai cititi cu atentie contractul. Fie este ceva de genul "casa din stradad ...", fie "toate bunurile mele".
Daca nu scrie in contract ce a cedat celui care l-a intretinut, atunci inseamna ca ... nu i-a cedat nimic aceluia. B-)

polloctav a scris:

Cum sa mosteneasca cumparatorul apartamentului pe cel care i-a vandut apartamanetul, fara sa fie ruda cu acesta?

Nicicum. N-am spus asa ceva, si nimic similar. :-/
Intretinatorul nu dobandeste prin mostenire, pentru simplul motiv ca avea deja bunul in proprietate, dobandit prin contractul de intretinere (care contract este anterior decesului (!), si care contract scoate bunul din patrimoniul defunctului inca dinainte de deces). Daca bunul nu mai e in proprietatea mortului la ora cand moare, nu mai poate fi nici in mostenirea lui.

polloctav a scris:

In ce priveste apartamentul vandut cu clauza de intretinere, acesta revine cuimparatorului daca mostenitorii legali ai defuntului nu reusesc sa anuleze vanzarea pentru nerespectarea clauzei de intretinere....


Sunt de acord cu aprecierea dvs., polloctav, insa cu mici nuante care fac mare diferenta ;)
In ce priveste bunurile instrainate cu clauza de intretinere (din mesajele initiatorului nu rezulta ce anume bunuri s-au lasat, si nu avem de unde sa stim daca s-a lasat casa, terenuri, curti, apartament, scaune, haine, colectii de timbre etc.;), acestea raman (pentru ca au devenit ale intretinatorului / cumparator la data semnarii contractului de intretinere, si deci nu mai pot reveni inca odata si supa deces) dobanditorului daca mostenitorii legali ai defunctului nu reusesc sa rezilieze (nu insist intre diferentele dintre anulare si reziliere, cele doua sunt institutii de drept complet diferite care impun demersuri diferite in instanta pentru desfacere) contractul de intretinere pentru nerespectarea obligatiei de intretinere.

@ heavenz: ne-ar ajuta sa stim cine sunteti dvs in toata povestea asta. Sora sau cel care a dobandit prin intretinere? :)
1. Tot ce nu apare in acel contract de intretinere ca fiind cedat de defunct se va mosteni de sora.
2. Sora trebuie sa faca eforturi sa afle ce bunuri mai avea defunctul (n-o sa-i spuna nimeni altcineva, nu exista nicaieri o evidenta cu cate oale, carti sau dulapuri avea omul).
3. Pentru terenuri si alte imobile (case, apartamente) trebuie consultata cartea funciara si registrele primariei.
4. Daca proprietatile lasate cu contract altor persoane sunt imobile, atunci ele deja au fost inregistrate in CF pe numele noilor proprietari. Nu stiu cum sora ar putea afla de ele, si nici la ce o ajuta. Sper ca sora nu vrea ca dupa moartea fratelui sa umble sa "desfaca" toata contractele pe care acesta le-a incheiat in viata lui, ori sa tarasca prin tribunale persoanele care l-au intretinut pe frate la sfarsitul vietii.
5. Pasii pentru mostenitoare sunt: contactati un notar de la care veti afla ce trebuie facut pentru a dezbate mostenirea, si contactati un avocat daca vreti sa "desfaceti" contractul de intretinere, ca sa afle avocatul de la dvs. toate detaliile si dvs. de la avocat in cati ani de procese, efort si cheltiala va bagati.
6. Repet cu alte cuvinte: contractul de cedare contra intretinere este de sine statator, valabilitatea lui nu are legatura cu mostenirea de care s-ar putea bucura sora.

Alte discuții în legătură

Testament pentru nepoti nerama nerama Buna ziua! Am si eu o mare nelamurire: soacra mea a avut o matusa de gradul 3 de care a avut grija si care i-a lasat prin testament mai multe imobile dupa cum ... (vezi toată discuția)
Succesiune - noul cod civil Lidia2012 Lidia2012 Buna ziua. La deschiderea succesiunii au drept sotia defunctului, ascendentii (in aces caz tatal supravietuitor al defunctului) si descendentii, daca sunt. In ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune vin și eu cu o întrebare ce tine de succesiune. ... m50maria m50maria Dezbatere succesiune Vin și eu cu o întrebare ce tine de succesiune. Un văr a murit, unic fiu la părinți, necăsătorit , fără copii. Mama sa a avut 5 ... (vezi toată discuția)