avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediere legala sau nu?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediere legala sau nu?

Buna ziua,
Firma la care lucrez urmeaza sa dea afara aproximativ 50 de oameni intr-o luna, fara sa fie declarata concedierea colectiva la ITM. Este aceasta concediere legala sau nu? Se poate ataca in instanta pe motiviele ca nu sunt respectate procedurile? Se pot obtine daune in urma unui astfel de proces?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:02, 12 Iulie 2013
Ca sa putem aprecia daca e vorba de concediere colectiva, ar trebui sa stim care sunt exact articolele de lege in baza carora a incetat fiecare din cele 50 de contracte.
Ar fi bine de stiut cati salariati are firma respectiva (concedierea individuala, pentru motive economice, a 50 de salariati in acceasi luna este intotdeauna una colectiva, dar e bine sa stim cat inseamna cei 50 din total).

Daca se confirma ca este o concediere colectiva nedeclarata, aveti toate sansele la anularea fiecarei decizii de concediere individuala, cu reintegrarea in munca a fiecarui salariat concediat nelegal si plata salariilor retroactiv.
Ca sa puteti obtine daune pe langa salariile din urma, ar trebui sa dovediti s prejudiciul cauzat de concedierea nelegala.

Ce v-am scris mai sus sunt chestiuni teoretice. In practica, dupa ce veti castiga reangajarea, sa nu va faceti mari sperante ca mai aveti viata buna la angajatorul respectiv.
In plus, daca intr-adevar are probleme economice (si cncedierea a 50 de oameni indica asta, oricat s-ar respecta sau nu procedurile), atunci pana terminati procesul de anulare a concedierii, s-ar putea sa nu mai aveti de unde sa va recuperati pagubele.
In acest moment firma are aproximativ 200 de angajati. Firma intentioneaza sa pastreze un colectiv de 50 de angajati cu care sa isi continue activitatea in viitor. Pe restul ii va da afara incepand de ... astazi si altii o luna sau doua cu 75% si apoi afara si ei. Nu ma intereseaza decat sa dau firma in judecata si sa recuperez salarii in urma anularii procedurii ilegale de concediere. A doua zi dupa ce sunt reangajat imi dau eu demisia :). Cat ar dura un astfel de proces si exista vreo obligatie ca eu sa nu ma angajez in tot acest timp?
Multumesc mult pentru raspuns.
1. Va puteti angaja oriunde si oricand deoarece Codul muncii permite existenta concomitenta a mai multor contracte individuale de munca.

2. Daca veti beneficia insa de indemnizatie de somaj si veti castiga procesul si veti primi salariile pe perioada de cand ati fost concediat atunci va trebui sa restituiti indemnizatia de somaj.
Ultima modificare: Vineri, 12 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere Ionescu Petrica Ionescu Petrica M-a confrunt cu o problema la firma la care lucrez(prestari servicii)s-a redus activitatea cu 70%.Angajatorul a luat decizia de a concedia un procent de ... (vezi toată discuția)
Somaj leila-sema leila-sema Buna ziua, Firma la care lucrez este nevoita sa restranga activitatea, nu este singura, ar dori sa dea in somaj cativa angajati, iar apoi dupa o perioada, ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca florina123 florina123 In anul 2013 am fost concediata colectiv, eu fiind singura intretinatoare a familiei. Am contestat in instanta si am hotarare definitiva unde am castigat ... (vezi toată discuția)