avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere art 31(3)
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere art 31(3)

Buna ,

Prietena mea este in urmatoarea situatie : A fost concediata prin o notificarea conform art 31 alin 3 , dupa o modificare de functie , in perioada de proba . A mers la somaj si i-au spus ca notificarea care o are este buna dar trebuie sa fie mai detaliata adica sa spuna de ce a fost concediat desi dupa ce am citit in perioada de proba nu trebuie motiv . Asta e fraza de la sfarsitul notificari " Va aducem la cunostinta ca incepand cu data de 01.07.2013 va inceta contractul de munca in baza prevederilor art 31 alin 3 din Codul Muncii - Legea 53/2003 republicta , din initiativa angajatorului " . Intrebarea este ce ar trebui sa scrie mai mult pentru somaj.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:57, 13 Iulie 2013
Art.31 (3) C.mun. : Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.

Probabil cei de la AJOFM i-au in considerare faptul ca orice act de incetare a c.i.m. trebuie sa cuprinda mai multe elemente.
1. Cred ca AJOFM da dovada de exces de zel.

2. Atata timp cat angajatorul a scris in notificare ca este din initiativa sa atunci este legal iar AJOFM nu are motive sa respinga inregistrarea salariatului pentru a primi indemnziatie de somaj.

3. Sa afaca o sesizare la ANOFM, pe e-mail, la: anofm@anofm.ro
Orice decizie de incetare a c.i.m. trebuie sa cuprinda anumite elemente, din aceasta cauza AJOFM-ul a considerat ca acea notificare nu este buna.

Nu are temei legal de a refuza un dosar pentru somaj pentru un astfel de motiv.
1. Cand raportul de munca inceteaza cu art.31(3) din Codul muncii nu se emite decizie ci o notificare asa cum spune Codul muncii:

Art.31(3)
...
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
...

2. Notificarea nu este totuna cu decizia, desi au acelasi efect nu au acelasi continut.
Notificarea respectiva are efectul unei decizii de incetare. Prin urmare, ar trebui sa contina exact elementele unei decizii de incetare a c.i.m. In caz contrar, este simplu de anulat un astfel de documnet in instanta de judecata.

Alte discuții în legătură

Somaj dupa perioada de proba ruxandram ruxandram Buna ziua, Dupa finele perioadei de proba, daca angajatul sau angajatorul doreste sa sisteze colaborarea si angajatul este somer pana la un nou loc de munca, ... (vezi toată discuția)
Notificare perioada de proba amas amas Buna ziua, am incetat un angajat in perioada de proba iar cei de la ajofm. imi cer motivul concret al incetarii ..!!!Ma ajuat cineva? Nu corespunde ... (vezi toată discuția)
Demisie kenno18 kenno18 Buna ziua , In data de 29.11 am lucrat si incheiat un contract de munca,considerata zi de proba , iar conditiile sunt foarte proaste , vreau sa imi dau ... (vezi toată discuția)