avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 851 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Demersuri cumparare garsoniera fara agentie fara teapa?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Demersuri cumparare garsoniera fara agentie fara teapa?

Buna ziua,

Doresc sa achizitionez o garsionera direct de la cumparator, luni vom face precontractul la notar, si imi este frica de viciile ascunse.

Mentionez ca mi-a ofeerit posibilitatea sa vin eu cu notarul, insa nu stiu pe nimeni, nu am mai facut niciodata asa ceva

Care sunt pasii de urmat de verificat daca casa:

1. A fost vanduta de mai multe ori
2. Are vicii ascunse
3. Daca are ipoteca (Daca a girat cu casa)

De ce alte aspecte ar trebui sa ma mai informez?

Mentionez ca cunosc bine zona, am verificat apa rece/calda, o sa verific si la intretinere si voi intreba si vecinii daca stiu ceva.

Va multumesc anticipat :)
Cel mai recent răspuns: ContSters267464 , utilizator 18:37, 16 Iulie 2013
Este posibil.... insa la fel de posibil este ca cei de la agentie sa va induca in eroare.
Cereti amanunte agentiei... daca nu au nimic de ascuns va vor arata precontractul de care vorbesc.
Discutati cu proprietarul... poate va ofera o explicatie logica (putea chiar el sa anunte agentia spunand ca se va vinde casa catre Dvs. iar cei de la agentie sa o fi trecut ca deja vanduta)
Vad ca insistati cu ideea de "precontract" si nu inteleg de ce va trebuie acest precontract. Daca va intelegeti la pret, daca vreti sa cumparati...., incheiati la notar "contractul de vanzare-cumparare" si nu precontract.
@bpcs
Posibil si indusul in eroare a agentiei, dar el nu a avut cum sa fim noi acei cumparatori, deoarece faza s-a intamplat dupa:

1. Sotia a vazut anuntul pe internet
2. a sunat la agentul respectiv (nu dau nume ptr ca inca nu stiu cine are dreptate sau poate chiar a facut o confuzie)
3. Agentul i-a spus ca aceea oferta tocmai a fost data sustinand ca ante-contractul a fost semnat in aceeasi zi, si ca are valabila doar o alta oferta similara MAI SCUMPA.
4. Sotiei nu i-a convenit, si a inchis.
5. Agentul a sunat dupa juma de ora insa nu i-a mai raspuns si i-a dat sms ca numai e interesata.
6. Am incercat sa il tot sunam, dar e o corporatie si nu are program in weekend, am sunat la 8 numere, nu raspunde nimeni!
7. Daca nu raspund nici maine, sunt la ei la usa la prima ora!

Adriantot a scris:

Vad ca insistati cu ideea de "precontract" si nu inteleg de ce va trebuie acest precontract. Daca va intelegeti la pret, daca vreti sa cumparati...., incheiati la notar "contractul de vanzare-cumparare" si nu precontract.

Nu imi este asa frica ca pot pierde 500-1000euro, ci de suma finala sunt INGROZIT!

Am inteles ca inainte extrasul de carte funciara era valabil doar 24 de ore, dupa care 5 zile, iar acum 10 ZILE? Cum e posibil asa ceva? Dupa ce inteleg eu, in termen de 10 zile el poate vinde aceasta locuinta cate ori vrea? E posibil o portita de 10 zile? Sau pierd eu un element important?

Vom face precontractul in fata notarului ales de noi insa vad momentan 4 posibile tepuieli (dupa informatiile care le detin la aceasta ora):
1. Daca face in acceasi zi ambele tranzactii, ii da portita de care are nevoie sa o vanda de mai multe ori
2. Vrea doar avansurile, ca trebuie sa il dai in judecata de altfel
3. Notarul (ales de mine la intamplare), poate sa nu ii pese asa tare si sa verifice temeinic originalitatea actelor
4. Imi ia avansul, apoi se duce la alt notar "binevoitor" si chiar o vinde altuia

PS: Daca este asa, cel mai normal, ar fi fost ca tranzactia sa se desfasoare cu notar si martori, chiar la OFICIUL DE CADASTRU SI PUBLICITATE IMOBILIARA BUCURESTI, iar aceasta tranzactie sa fie trecuta imediat in cartea funciara!
Stimate domn, respectivul proprietar nu are cum sa vanda de 2 ori acea garsoniera, cu atat mai putin in aceeasi zi si la 2 notari diferiti si sa va explic si de ce: In vederea perfectarii contractului de vanzare-cumparare, notarul este obligat prin Legea nr. 7/1996 sa solicite de la OCPI eliberarea unui extras de carte funciara pentru autentificare, ocazie cu care cartea funciara se blocheaza in favoarea respectivului notar. Aceasta inseamna ca in cartea funciara se face automat o mentiune (electronica, bineinteles) cum ca ea este blocata in favoarea BNP X, in baza extrasului de autentificare cu nr...., din data de ..., pana la data de ..., ora... O data eliberat extrasul de autentificare, nu se mai poate elibera un altul, sau daca se elibereaza, el va avea aceasta nota scrisa cu rosu, in partea de sus. Iar pe intreaga perioada a blocarii cartii funciare, nu se mai poate inscrie in ea nici un alt act, in afara de actul pentru care a fost eliberat!
Mai mult de atat, notarul are obligatia (prin Protocol incheiat intre ANCPI si UNNPR) sa comunice OCPI orice act incheiat cu privire la un imobil in maxim 24 de ore de la data autentificarii, adica cel mai tarziu a doua zi dupa autentificare! Asa ca orice tranzactie este adusa la cunostinta OCPI imediat si chiar daca exista un termen in care se lucreaza dosarele (nu aduce notarul azi contractul de vanzare-cumparare si maine e deja inscris in cartea funciara), o data inregistrat actul, in cazul in care se doreste a se mai lucra ceva pe cartea funciara respectiva, programul in care se lucreaza dosarele la OCPI avertizeaza imediat ca exista un dosar nesolutionat (n.r. actul notarului), asa ca nu se poate solutiona un numar de inregistrare mai mare inaintea unui numar mai mic, pe aceeasi carte funciara!
Si acum sa va lamuresc si cu privire la faptul ca respectivul agent v-a spus ca deja s-a vandut garsoniera pe care dvs. vreti sa o cumparati: el a publicat pe site oferta, avand un client a luat legatura cu proprietarul care i-a spus ca deja s-a inteles cu cineva si ca urmeaza sa incheie un precontract (adica dvs.!), asa incat agentul s-a vazut in final fara oferta, iar ca solutie de moment, i-a spus sotiei ca are o alta garsoniera la fel dar, evident, mai scumpa!!! Nu ati sesizat ironia sortii?!
Concluzia: eu va sfatuiesc sa mergeti linistit la notar sa incheiati acel precontract, aveti incredere ca notarul este de buna-credinta si renuntati sa mai fiti un personaj din povestea cu drobul de sare :console:!
Succes si asteptam sa ne povestiti ce frumos e in casa noua :dance3:!!!
Dumneavoastra in calitate de cumparator trebuie sa va preocupati sa va alegeti bunul pe care doriti sa il cumparati si sa va convina pretul.
Cu privire la verificarea actelor, extrasul de carte funciara si restul aspectelor juridice, acestea nu va privesc in mod direct, daca vreti sa cumparati o casa nu inseamna ca trebuie sa faceti si facultatea de drept... e treaba notarului... e raspunderea notarului! Nimeni nu isi risca dreptul de a profesa ca notar favorizand una dintre parti, iar cat priveste sistemul de carte funciara, este mai sigur decat in multe alte tari mai respectabile.
Sfatul meu, daca alegeti sa semnati mai intai antecontract - solicitati notarului sa il noteze in cartea funciara. In astfel de conditii vanzatorul nu mai poate semna alte antecontracte la notar.
De asemenea, nu semnati antecontract la agentia imobiliara - nu are nicio valoare, agentii imobiliari nu sunt juristi si nu au nicio raspundere fata de dumneavoastra, mai departe de a va "face cunostinta" cu vanzatorul.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent- acte necesare precontract vanzare cumparare! multumesc cristeo cristeo Buna ziua. Ce acte sunt necesare pentru incheierea unui precontract de vanzare cumparare? Vreau sa cumpar o garsoniera, proprietarul are un contract de vanzare ... (vezi toată discuția)
Notare antecontract in cartea funciara Adrian_Gorj Adrian_Gorj Am auzit in trecere la 2 avocate ( o discutie mai aprinsa) cum ca notarii dupa ce se incheie un antecontract, au obligatia de-al nota in Cartea funciara in ... (vezi toată discuția)
Precontract casa balasaf balasaf Buna ziua! in data de 30.07.2015 am semnat un precontract pentru cumpararea unei case, dand un avans de 2000 euro si urmând ca pana in data de 30.11. 2015 sa ... (vezi toată discuția)