avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua,
Sunt angajata de aproape 2 ani a unei firme si am avut 3 functii, nu am primit niciodata fisa postului, evaluarea si nici nu mi s-a facut si nu am semnat instructajul pentru sanatate si securitate in munca. Am avut un conflict de munca cu superior direct care si-a asumat munca mea, iar directorul general nu ia nicio masura(unde este dreptul la egalitate de sanse si tratament mentionat in contractul de munca?). De accea, doresc sa demisionez fara preaviz in baza Art.81 din Codul Muncii: Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin Contractul individual de munca(atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca, criteriile de evaluare a activitatii profesionale-nementionate, dreptul la egalitate de sanse si tratament, dreptul la securitate si sanatate in munca).

Va rog sa-mi spuneti daca e in regula sa depun demisia si sa parasesc sediul institutiei. De asemenea, sunt convinsa ca vor face tot ce pot sa ma supere si nu vor primi bunurile pe care le am in gestiune in ziua in care depun demisia. Ce pot sa fac?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:02, 12 August 2013
Beneficiez de somaj in cazul in care imi dau demisia?
Ce pot sa fac in cazul in care nu imi aproba demisia invocand faptul ca sunt false motivele mentionate de mine(e adevarat tot ce am scris insa este vorba de oameni mizerabili dintr-o companie mare)?
Ultima modificare: Duminică, 14 Iulie 2013
TaraTara, utilizator
1. Nu beneficiati de somaj in cazul demisiei.
2. Demisia este un act unilateral. Ei nu va pot opri sa faceti lucrul acesta. Tot ce pot sa faca este sa va ceara sa executati perioada de preaviz.
Multumesc!

Asa ma gandeam si eu, ca nu beneficiez d esomaj dar cineva a scris mai sus urmatoarele:

"La incetarea raportului de munca va trebui sa primiti:
- decizia de incetare
- adeverinta de vechime
- adeverinta de somaj."

Si nu stiu la ce-mi foloseste adeverinta de somaj in cazul in care nu beneficiez de somaj.

Problema este daca pot contesta motivele demisiei, ei doresc sa ma desfiinteze disciplinar, desi sunt in culpa. In privinta preavizului, nu am desfasurat nicio activitate timp de o luna jumatate pentru ca mi-au blocat contul de email, nu am avut documente etc, apoi am avut medical(da, m-am si imbolnavit din cauza lor), deci eu nu desfasor nicio activitate. Daca mi se cere perioada de preaviz, banuiesc ca vor dori in continuare sa le semnez fisa postului incompleta si nedatata, iar eu nu doresc asta. Vreau sa stiu ce pot sa fac pentru a scapa de ei, luand in calcul faptul ca discutam despre oameni mizerabili(mi s-au furat bani din sertar, mi s-au inscenat multe, dar n-au reusit sa ma invinuiasca de nimic; de aceea,acum ma straduiesc sa fiu precauta).

Ce vreau sa-mi fie foarte clar este daca anagajatorul poate contesta motivele pentru care imi dau demisia(vorbim de oameni mizerabili) si sa-mi refuze demisia.



Legea prevede obligativitatea eliberarii acelei adeverinte indiferent daca beneficiati sau nu de somaj.

Adevernta va poate fi de folos daca la urmatorul angajator vi se inceteaza raportul de munca din motive neimputabile dvs.
Va repet ce v-am spus mai sus si ce a mentionat si colegul freeelis:
Demisia nu poate fi contestata. Nu exista asa ceva. Daca vreti sa o motivati bine, daca nu, nu! Nu conteaza motivele este un act unilateral. Nu se poate sa refuze demisia atat timp cat dumneavoastra o inregistrati si primiti un numar pe ea. Nu conteaza ce motive nu recunosc ei.

Art. 81. [definitia legala, procedura si efectele demisiei]
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Alte discuții în legătură

Demisie la zi COSTANVIVIANA COSTANVIVIANA Bună ziua, Am o întrebare/rugăminte referitor la demisia la zi. Am fost angajată într-un proiect (perioadă determinată - 23.04.2015 - 27.11.2015) și ... (vezi toată discuția)
Demisie florentina-doina florentina-doina Buna seara,de doua saptamani nu am fost la servici si nici nu mai vreau ,motivul este ca nu imi mai place ceea ce fac.Am o intrebare:cei de la servici nu vor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - decizie incetare cim cipy35 cipy35 de curand am demisionat de la ultimul loc de munca dar fara sa mai scriu o demisie pe hartie si fara sa mai fie semnat de catre director asa cum trebuia si ... (vezi toată discuția)