avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Demisie fara preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Demisie fara preaviz

Buna ziua,
Sunt angajata de aproape 2 ani a unei firme si am avut 3 functii, nu am primit niciodata fisa postului, evaluarea si nici nu mi s-a facut si nu am semnat instructajul pentru sanatate si securitate in munca. Am avut un conflict de munca cu superior direct care si-a asumat munca mea, iar directorul general nu ia nicio masura(unde este dreptul la egalitate de sanse si tratament mentionat in contractul de munca?). De accea, doresc sa demisionez fara preaviz in baza Art.81 din Codul Muncii: Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin Contractul individual de munca(atributiile postului sunt prevazute in fisa postului, anexa la contractul individual de munca, criteriile de evaluare a activitatii profesionale-nementionate, dreptul la egalitate de sanse si tratament, dreptul la securitate si sanatate in munca).

Va rog sa-mi spuneti daca e in regula sa depun demisia si sa parasesc sediul institutiei. De asemenea, sunt convinsa ca vor face tot ce pot sa ma supere si nu vor primi bunurile pe care le am in gestiune in ziua in care depun demisia. Ce pot sa fac?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:02, 12 August 2013
As dori sa stiu daca angajatorul este obligat sa-mi trimita decizia de incetare a activitatii. Eu mi-am depus demisia invocand faptul ca nu si-au indeplinit bligatiile, ei nu acceptat si au preferat sa redacteze un act prin care accepta demisia cu preaviz iar eu nu sunt obligata sa ma prezint la locul de munca in aceasta perioada; am refuzat asa ceva si am parasit locul de munca. Daca ar fi defacut contractul pe motiv disciplinar ma gandesc ca as fi primit un document prin care sa ma informeze pana acum. Nu am primit nimic de la ei si as vrea sa stiu daca sunt obligati sa ma anunte cand imi inceteaza activitatea, daca eu am vreo obligatie fata de ei.

Multumesc!
Codul Muncii reglementeaza acest lucru numai in anumite situatii.

Insa, potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.
Inteleg ca nu sunt obligati sa ma instiinteze in legatura cu nimic.

Este suficient daca trimit o solicitare scrisa sub forma unui email?

Pot solicita trimiterea documentelor prin Posta Romana?

Am convingerea ca ITM-ul nu va reactiona in cazul acestei firme; consider ca e totusi foarte important sa am acea adevrinta d evechime pentru pensie.

Referitor la ITM, au precizat in raspuns ca instructajul privind protectia muncii se face intr-un interval de maxim 12 luni pentru personalul administrativ(in cazul meu, Manager Proiect). Este adevarat? Daca eu as fi patit ceva de la inceputul anului pana in prezent, anagajatorul nu avea nicio vina?

Multumesc!
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2013
TaraTara, utilizator
Solicitarea trebuie scrisa , in solicitare puteti mentiona ca documentele respective sa va fie comunicate la adresa de domiciliul.

Refuzul acestora de a va elibera acele documente poate fi sesizat ITM-ului.

Multumesc din suflet pentru ajutor!

Alte discuții în legătură

Demisie la zi COSTANVIVIANA COSTANVIVIANA Bună ziua, Am o întrebare/rugăminte referitor la demisia la zi. Am fost angajată într-un proiect (perioadă determinată - 23.04.2015 - 27.11.2015) și ... (vezi toată discuția)
Demisie florentina-doina florentina-doina Buna seara,de doua saptamani nu am fost la servici si nici nu mai vreau ,motivul este ca nu imi mai place ceea ce fac.Am o intrebare:cei de la servici nu vor ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - decizie incetare cim cipy35 cipy35 de curand am demisionat de la ultimul loc de munca dar fara sa mai scriu o demisie pe hartie si fara sa mai fie semnat de catre director asa cum trebuia si ... (vezi toată discuția)